Home Lifestyle Ontdek al fietsend de prachtigste plekjes van Nederland met deze 7 routes

Ontdek al fietsend de prachtigste plekjes van Nederland met deze 7 routes

Er zit deze week bij Flair een handige pocket waarmee je aan een voordelige prijs kan logeren bij onze noorderburen.

Unsplash

Je hoeft heus geen duizenden kilometers ver te vliegen om je op vakantie even volledig te kunnen ontspannen. Je hoofd helemaal leegmaken tijdens een fietstochtje kan wonderen doen. Op deze zeven Nederlandse fietsroutes geniet je tijdens het sporten van de prachtigste natuur en mooiste architectuur.

Kennemerduinen

Overveen / Bloemendaal / Noord-Holland, np-zuidkennemerland.nl

Waar zie je een groot damhert op de duintoppen staan, wisenten rustig grazen of roodborsttapuiten op de uitkijk op een braamstruik zitten? De Kennemerduinen, onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, liggen op fietsafstand van Haarlem en Amsterdam. Een prachtig natuurgebied tegen de Noordzee aan, waar je ook nog mooie oude landgoederen vindt. Op nederlandfietsland.nl vind je een mooi uitgestippelde fietsronde van ongeveer 25 kilometer aan de hand van fietsknooppunten.

Rondje Diefdijklinie

Everdingen tot Kedichem / Zuid-Holland / Gelderland, nieuwehollandsewaterlinie.nl

De Hollandse Waterlinie loopt dwars door Zuid-Holland en Gelderland en is een militaire verdedigingslinie die bij gevaar het gebied onder water kon laten lopen. Fietsen langs de Diefdijklinie voert je dwars door een oer-Hollands landschap. Onderweg kom je langs de Diefdijk bij Culemborg bunker 599 tegen: een doorgezaagde bunker met steiger, en bij Meerdijk zie je een gereconstrueerde loopgraaf. Het ‘Rondje Diefdijk’ is 59 kilometer, je vindt de route op de website.

Bels Lijntje

Tilburg tot Turnhout Noord-Brabant / België, belslijntje.nl

De trein tussen Tilburg en Turnhout werd in de volksmond het Bels lijntje genoemd en verbindt Brabant met de Belgische Kempen. Tegenwoordig kun je deze route fietsen: een lange, rechte tocht voert je langs oude stationnetjes en door Baarle- Nassau en Baarle-Hertog, het dorp waar de grens tussen België en Nederland soms dwars door gebouwen heen loopt.

Rondje Pontje

Arnhem-Nijmegen/ Gelderland, gelderseroutes.nl

Een prachtige route van ongeveer 40 kilometer die je langs Waal, Rijn, Pannerdensch kanaal en de Linge voert. Onderweg moet je drie keer met de fiets op de pont oversteken, je passeert een fort, een kasteel en een theetuin in de Millingerwaard en ziet grote grazers in het gras staan. Check van tevoren wel even de vaartijden van de pontjes. Op de website vind je de omschrijving van ‘Rondje Pontje’ en een link naar de vaartijden.

Waddenzeeroute LF10

Callantsoog tot Bad Nieuweschans/ Noord-Holland – Groningen

Deze Waddenzeeroute (270 kilometer) is onderdeel van de nog veel langere internationale Noordzeeroute. Dankzij de goede bewegwijzering – let op de vierkante witte bordjes met LF10 erop – kun je ook heel goed delen van de route doen. Hij voert je langs de mooiste plekjes van de Waddenkust, over dijken, langs Friese terpen en Groningse borgen, en over de Afsluitdijk tot de Kop van Noord-Holland.

Biologische fietsroute Gulpen

Heerlen – Vijlen / Limburg, fietsnetwerk.nl

In Nederland fiets je grotendeels door vlakke landschappen, maar Zuid-Limburg is daarop een welkome uitzondering. Deze fietsroute, die je langs hoeves, wijngaarden en kastelen voert, gaat heuvel op en heuvel af langs de dorpen Gulpen, Vijlen, Valkenburg en de stad Heerlen. Op de website vind je de route uitgestippeld aan de hand van fietsknooppunten en afstapmomenten.

Brede Duinenroute

Alkmaar – Bergen – Schoorl / Noord-Holland, routeindex.nl

Deze fietsroute door bossen, langs hoge duintoppen en heidevelden is al eens tot ‘mooiste fietsroute van Nederland’ verkozen. Je fietst er door de uitgestrekte duinen van Schoorl, over de Hondsbossche Zeewering (een bekende zeedijk) en door een vogelreservaat. Op de website vind je een uitgebreide omschrijving. De route van ongeveer 45 kilometer begint en eindigt in Alkmaar.

Meer tips voor uitjes in Nederland vind je in het boek ‘Hidden Nederland’ (19,95 euro).

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.