Home Lifestyle 5 x de leukste looproutes en trails in de wereld

5 x de leukste looproutes en trails in de wereld

Al gehoord van de Beer Lover's Marathon in Luik?

De Dodentocht zit er alweer een dikke maand op, en over een weekje wordt er gezweet tijdens de BoslandTrail. Maar wie nóg een stapje verder wil gaan, moet het misschien eens in het buitenland gaan zoeken. Het boek ‘Mythische runs in de wereld’ van Lonely Planet verzamelt, zoals de titel het zegt, de spannendste looprouts en trails op aarde. Wij selecteerden onze 5 favorieten!

1 / 6
Big Five Marathon, Zuid-Afrika
Rock ‘n Roll Las Vegas Half Marathon, Nevada, Verenigde Staten
Beer Lovers’ Marathon, Luik
Himalaya Run & Trek, India
Cliffs of Mother Coastal Trail, Co Clare, Ierland
Mythische runs in de wereld, Lonely Planet
Big Five Marathon, Zuid-Afrika
Big Five Marathon, Zuid-Afrika

De Big Five Marathon brengt lopers in contact met de fantastische fauna van de Afrikaanse savanne, uit naam van natuurbehoud. Deze run wordt gehouden in het Entabeni Safari Conservancy, tussen Kruger National Park en Johannesburg. Het evenement, dat op 20 juni 2020 opnieuw plaatsvindt, omvat traditionele jeepsafaritochten in de dagen voorafgaand aan de races (of daarna). Het is een uitdagende race, met meer ups en downs, losse stenen en diep zand dan vergelijkbare races (zoals de Safaricomrace bijvoorbeeld). Maar als beloning zijn er schitterende uitzichten op het enorme meer bij het nabijgelegen plateau, naast de mogelijkheid om zebra’s, giraffes, antilopes en leeuwen te zien.

Rock ‘n Roll Las Vegas Half Marathon, Nevada, Verenigde Staten
Rock ‘n Roll Las Vegas Half Marathon, Nevada, Verenigde Staten

De Rock ‘n Roll Run begin november, een van de grootste evenementen op hardloopgebied, leidt langs de Las Vegas Strip op een van de twee avonden per jaar dat hij is afgesloten voor autoverkeer. Je begint met een headliner muziekact en een pyrotechnische startlijn, en gaat dan door het hart van Sin City, langs het beroemde ‘Welcome to Las Vegas’-bord, bekende casino’s, talloze trouwkapellen, pandjeshuizen en de fantastische lichtshow van The Fremont Street Experience. Er zijn ook een volledige marathon, 10 km- en 5 km-evenementen, maar de halve marathon is het best om alles te zien en genoeg energie over te houden om Vegas daarna zelf te verkennen.

Beer Lovers’ Marathon, Luik
Beer Lovers’ Marathon, Luik

Als wijn niet echt je ding is, en je de Marathon des Châteaux du Médoc liever aan je voorbij laat gaan, schrijf je dan in voor de Beer Lovers’ Marathon die ieder jaar in mei door de straten van het historische Luik loopt. Onderweg proef je 15 verschillende Belgische bieren en om de 5 km staan controleposten met water en iets te eten. Deze relatief jonge run geeft je 6,5 uur de tijd, meer dan genoeg dus, je kunt zelfs op je eigen tempo wandelen als je wat teveel op hebt. Kijk uit voor de laatste 6 km, met om de anderhalve kilometer een bierpost.

Himalaya Run & Trek, India
Himalaya Run & Trek, India

De Himalaya Run & Trek (HRT), een van de oudste jaarlijkse trailrunningevenementen ter wereld, is een mythische vijfdaagse race die begint in de theeplantages bij de plaats Darjeeling in West-Bengalen en een lus maakt door de wolken langs de duizelingwekkende grens tussen India en Nepal. De uitzichten langs de 160 km lange route, met vijf van de zes hoogste toppen ter wereld (Everest, Kanchenjunga, Makalu, Lhotse en Cho Oyu), zijn werkelijk adembenemend. Mochten vijf dagen een beetje te veel van het goede zijn, dan kan de middelste dag als een afzonderlijke 42 km lange uitdaging worden gedaan. Hij leidt van Sandakphu naar de rivierplaats Rimbik, in de schaduw van de beroemdste bergketen van de planeet en langs schitterende met bloemen begroeide valleien en dorpen. Misschien is dit wel de mooiste marathon ter wereld.

Cliffs of Mother Coastal Trail, Co Clare, Ierland
Cliffs of Mother Coastal Trail, Co Clare, Ierland

De indrukwekkende kliffen van Ierland storten zich bij de westkust van County Clare meer dan 200 m diep in de Atlantische Oceaan. Het heidelandschap tussen de donkere zandsteen is betoverend. Een uitje naar het mooie uitzichtpunt doe je in het gezelschap van bussen en massa’s mensen, maar een run langs het kustpad van Liscannor naar Doolin geeft je alle eenzaamheid die je je maar kunt wensen. Het Cliffs of Mother Coastal Trail slingert langs de rotsen door weiden waar vee graast en langs mooie uitzichten op de glinsterende Galway Bay, omsloten door rotsen, rotsbogen en brandingspilaren. Papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en noordse stormvogels bouwen hier hun nesten en met wat geluk zie je een walvishaai in de donkere diepte aan je voeten. Er is geen hek, kom dus niet te dicht bij de rand. Zorg er ook voor dat je nog wat tijd hebt om de legendarische pubs van Doolin te verkennen, waar je bijna zeker beloond wordt met live traditionele muziek.

Mythische runs in de wereld, Lonely Planet
Mythische runs in de wereld, Lonely Planet

Meer spannende looproutes en trails ontdekken? Lonely Planet bundelde ze in het boek ‘Mythische runs in de wereld’ (Uitgeverij Lannoo, € 27,99 – Bol.com) om je zo te inspireren al lopende de wereld te ontdekken. 50 routes in 28 landen, van Kenya tot Canada, met 150 alternatieve tochten. Van korte stadslopen tot must-do-marathons: in dit boek komt alles aan bod.

Bron: ‘Mythische runs in de wereld’, Lonely Planet bij Uitgeverij Lannoo. Foto’s: Unsplash.

Lees ook: