Home Lifestyle Mind Emo-eter? Zo maak je komaf met die emotionele honger

Emo-eter? Zo maak je komaf met die emotionele honger

Zelfs als die reep chocolade wel heel verleidelijk naar je lacht!

© Getty

Ondanks alle goede voornemens blijft het soms heel moeilijk om op lange termijn je eetgewoonten te veranderen. Old habits die hard, toch? Heb je echt honger of heb je eigenlijk gewoon zin in wat comfortfood? Wij helpen je om vanaf nu ook je emo-honger te stillen.

Als jij een emo-eter bent, hunker je naar eten wanneer je je ongemakkelijk voelt. Je grijpt naar voedsel als je eenzaam bent, je eet een zakje chips als je je verveelt en een pak koeken als je je schaamt of down voelt. Telkens wanneer het even moeilijk gaat, stort jij je op een stuk chocolade of een andere lekkernij en daar is eigenlijk zelfs helemaal niets mis mee. Wil je er toch iets aan doen? Dan kunnen deze tips je misschien wel helpen!

1. Leer jezelf graag zien…écht graag zien

Een van de oorzaken van emotionele honger is een laag zelfbeeld. Maar wat is graag zien en hoe voelt dat aan? Ga op zoek naar je kwaliteiten: schrijf je positieve punten op een blad papier. Als dat moeilijk voor je is, vraag dan aan familie, vrienden of collega’s welke kwaliteiten zij bij jou appreciëren. Het is ook belangrijk dat je jezelf leert kennen. Zelfkennis is dé sleutel: wie ben je? Probeer jezelf te beschrijven op een A4, zonder te verwijzen naar je sociale status, je werk, je woonplaats en hoeveel kinderen je hebt. Wie ben je écht?

Stop met het bekritiseren van je lichaam: vaak werken we bij een dieet naar een geïdealiseerd einddoel in de vorm van een perfect lichaam. En in afwachting daarvan zeulen we onze imperfecte onderdelen met ons mee. Neem af en toe eens wat tijd voor jezelf en geef je lichaam de kans om te ontspannen door bijvoorbeeld een lekker bad, een massage, verse lakens…

2.    Identificeer je negatieve gedachten

Bij emotioneel eten voelt het aan alsof je emoties je naar een berg met eten sturen. Maar in feite worden die emoties voorafgegaan door gedachten die negatief of onjuist zijn. Het zijn deze gedachten die je emotioneel slecht doen voelen, en dat negatieve gevoel probeer je vervolgens weg te eten. Wanneer je de volgende keer een emobui voelt opkomen, sta dan eens stil bij wat er precies in je omgaat.

3.    Leer om te ontspannen

Emotioneel eten hangt vaak samen met gejaagdheid en zal verminderen wanneer je dagelijkse leefritme minder hectisch en vluchtig is. Een heel eenvoudige techniek om te ontspannen is beter leren ademen. Leg je hand op je buik, net onder de longen. Adem langzaam in en uit. Voel onder je hand hoe je buik mee beweegt. Blijf inademen tot je longen vol lucht zitten en blijf uitademen tot je longen leeg zijn. Je zal merken dat je automatisch ontspant. Ook Yoga en Tai-chi zijn trouwens krachtige technieken om emotioneel en lichamelijk te ontspannen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.