Home Lifestyle Dieren App MeowTalk vertaalt het gemiauw van je kat

App MeowTalk vertaalt het gemiauw van je kat

'Het blijft natuurlijk de mens die een betekenis geeft aan het gemiauw vanuit zijn/haar/hun standpunt en leefwereld.'

MeowTalk
© ludemeula fernandes via unsplash

Je kan alle talen ter wereld leren, maar het gemiauw van je kat blijft toch een mysterie voor je. De nieuwe app MeowTalk brengt daar verandering in, want het vertaalt de geluidjes van je favoriete viervoeter.

Cat ladies weten als geen ander dat hun kat een specifiek miauwtje heeft als hij/zij honger heeft, naar buiten wil of gewoon om aandacht vraagt. Toch is het soms niet helemaal duidelijk wat je fluffy viervoeter wil zeggen, en dan komt de nieuwe app MeowTalk misschien wel handig van pas.

Dertien zinnetjes

Ex-ingenieur bij Amazon Javier Sanchez, die meewerkte aan de ontwikkeling van de slimme spraakassistent Alexa, stampte MeowTalk uit de grond. De app neemt het geluid van je kat op en probeert dit dan te vertalen aan de hand van Machine Learning. Het gemiauw van katten is echter niet universeel en verschilt van kat tot kat, dus de app is heel persoonlijk. Je kan als baasje een handje helpen door zelf aan te geven of de betekenis klopt door naar het bijhorende gedrag van je beestje te kijken.

Er zijn voorlopig nog maar dertien vertalingen of zinnetjes in de app waaronder ‘Ik wil eten’, ‘Hallo’, ‘Ik ben boos’ en ‘Laat me met rust’. Hoe meer je de applicatie gebruikt, hoe accurater de vertaling wordt. De bedoeling is om op termijn een soort slimme halsband te maken die het gemiauw van je kat vertaalt en onmiddellijk omzet in een menselijke stem. Dan kan je dus écht met je kat praten.

Meningen zijn verdeeld

De app is nog volop in ontwikkeling, waardoor de meningen voorlopig nog verdeeld zijn. Sommigen vinden het geweldig en beamen dat de vertaling vaak klopt, terwijl anderen het toch in twijfel trekken of voortdurend foutmeldingen krijgen.

‘Het blijft natuurlijk de mens die een betekenis geeft aan het gemiauw vanuit zijn/haar/hun standpunt en leefwereld, dus we zullen nooit honderd procent zeker zijn wat onze kat ons wil zeggen’, zegt Anita Kelsey die gespecialiseerd is in het onderzoek naar het gedrag van katten tegen BBC. Het is voorlopig dus vooral een toffe tool om je te amuseren met je diertje.

MeowTalk

MeowTalk is gratis beschikbaar voor iOS en Android.

Lees ook: