Home Lifestyle READY, SET, GO: 9 marathons die je ooit van je bucketlist moet...

READY, SET, GO: 9 marathons die je ooit van je bucketlist moet schrappen

Wij willen ons inschrijven voor de Loch Ness Marathon! 🏃‍♀️

© Getty & Hanson Lu via Unsplash

Een van de grootste lichamelijke uitdagingen? Een marathon lopen! En hoewel het heel veel moed en zelfopoffering vraagt om je voor zo’n marathon in te schrijven en er ook effectief aan deel te nemen, staat het bij velen redelijk hoog op de bucketlist. Aangezien het geen pretje is om 42 kilometer te lopen, zochten wij naar de meest mythische marathons ter wereld. Wedden dat je meteen je loopschoenen wil aantrekken?

1 / 9
Great Wall Marathon, China
Safaricom Marathon, Kenia
Berlin Marathon, Duitsland
Marathon du Médoc, Frankrijk
Loch Ness Marathon, Schotland
New York City Marathon, Verenigde Staten
Marathon van Athene, Griekenland
Big Sur International Marathon, Californië
Kingston City Marathon, Jamaica
Great Wall Marathon, China
Great Wall Marathon, China

Op de Grote Muur van China kan je niet alleen wandelen, maar ook deelnemen aan een van de moeilijkste marathons ter wereld. Afgezien van de hitte – de temperatuur kan tijdens de wedstrijd oplopen tot 40°C – is de grootste uitdaging tijdens de marathon het trotseren van de vele steile beklimmingen en de 5.164 (!) trappen. Het evenement is elk jaar volledig uitverkocht en verwelkomt 2.500 deelnemers uit meer dan 60 landen. Je loopt er trouwens niet alleen op bovenkant van de muur, want het parcours neemt je langs de kleine grindwegen ook mee naar pittoreske Chinese dorpen en rijstvelden.

Safaricom Marathon, Kenia
Safaricom Marathon, Kenia

Ook lopen in Kenia is niet voor watjes. Je hoeft je er niet alleen zorgen te maken over hoe snel je tegenstanders lopen, maar ook over de razend snelle leeuwen, cheeta’s en neushoorns die in het Lewa Wildlife Conservancy leven. In principe hoef je je er geen zorgen te maken: er staan verschillende rangers langs de route en er vliegen twee helikopters boven het parcours om het boeltje in de gaten te houden. De race biedt hardlopers een zeldzame kans om al lopend de wilde vlaktes van Oost-Afrika te doorkruisen. Met je deelname steun je trouwens de lokale gemeenschaps- en natuurprojecten.

Berlin Marathon, Duitsland
Berlin Marathon, Duitsland

Wie iets dichter bij huis wil blijven, kan naar Duitsland afzakken, want daar vindt elk jaar de Berlin Marathon plaats. Samen met de marathons van Tokio, Londen, Chicago, Boston en New York behoort het parcours tot de zes zogenaamde ‘Major Marathons‘. De route is nagenoeg perfect vlak en heel breed, maar allesbehalve saai. Hét hoogtepunt van de marathon is ongetwijfeld de eindmeet aan de Brandenburger Tor, een van de belangrijkste en meest symbolische monumenten in de Duitse hoofdstad.

Marathon du Médoc, Frankrijk
Marathon du Médoc, Frankrijk

Ook in Frankrijk kan je de longen uit je lijf lopen tijdens de Marathon du Médoc. Je volgt er een schilderachtige route door de beroemde wijngaarden van de regio, bent verplicht om verkleedkleding te dragen en er wordt van je verwacht maar liefst 23 wijnstops te houden. Daarnaast krijg je er ook lokale specialiteiten (denk: oesters, kaas en ijs) aangeboden om in topvorm te blijven. Het is misschien niet zo’n typische marathon, maar wel de moeite waard om ook je bucketlist te zetten. Het is trouwens de ideale gelegenheid om nog eens met je vriendinnen op zwier te gaan!

Loch Ness Marathon, Schotland
Loch Ness Marathon, Schotland

Het mythische Loch Ness in Schotland staat niet alleen bekend om de eeuwenoude legende van het Monster van Loch Ness, maar ook om de prachtigste marathon van het Verenigd Koninkrijk. Je loopt er langs het meer en hebt er een spectaculair uitzicht op de Highlands. Je hebt er, in tegenstelling tot de typische stadsmarathons, trouwens geen last van drukte en krijgt na afloop zelfs een heerlijke warme maaltijd in Inverness aangeboden. De lokale vriendelijke bevolking ontvangt je er met (zweterige) open armen en je zal er na afloop nog heerlijk kunnen nagenieten met je tegenstanders. Een echte aanrader voor de avonturiers!

New York City Marathon, Verenigde Staten
New York City Marathon, Verenigde Staten

Lopen door First Avenue in Manhattan, terwijl de wolkenkrabbers glinsteren in de zon en het publiek supportert, is een fantastische ervaring voor fervente lopers. De New York City Marathon lijkt vanaf de start tot de finish wel een klein festival te zijn. De route neemt je mee langs de vijf stadsdelen en zoomt in op het dagelijkse leven in New York. Bespaar op het einde van de rit nog een klein beetje energie voor de heuvels van het prachtige Central Park.

Marathon van Athene, Griekenland
Marathon van Athene, Griekenland

Het was in 490 v.Chr. dat de Griekse koerier, en grondlegger van de marathon, Pheidippides 42 kilometer van Marathónas naar Athene liep om de overwinning van de Perzen te verkondigen. Tijdens de Marathon van Athene treed je in de voetsporen van Pheidippides, dwars door de schilderachtige heuvels net buiten de stad. Finishen doe je aan het oude Olympische Stadion, de plek waar in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen georganiseerd werden.

Big Sur International Marathon, Californië
Big Sur International Marathon, Californië

Hoewel de Big Sur International Marathon bekendstaat als een uitdagende en heuvelachtige loopwedstrijd, is het parcours zeker de moeite waard. Het wordt dan ook niet voor niets een van de mooiste marathons ter wereld genoemd. De route slingert door het prachtige Sequoia National Park en biedt hardlopers een spectaculair uitzicht op de Stille Oceaan. Tijdens de wedstrijd houden verschillende muziekgroepen je in beweging en kan je een paar keer halt houden om tijdens het stretchen van de mooiste plekjes in het gebied te genieten.

Kingston City Marathon, Jamaica
Kingston City Marathon, Jamaica

Om de hete Jamaicaanse zon voor te zijn, start deze race al om 04u30. De deelnemers lopen er door de slaperige buitenwijken van Kingston naar de botanische tuinen en terug naar de binnenstad. Het is een heuvelachtige en vermoeiende loopwedstrijd die je op amper drie uur moet zien uit te lopen, voordat de zon opkomt. Uitrusten doe je er op de nabijgelegen stranden van Hellshire of Fort Clarence. Je kan er van kraakverse vis smullen en een verfrissende duik nemen in het water. Eentje voor de globetrotters!

Foto’s: © Unsplash & Getty

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.