Home Lifestyle Food Mag je gesmolten roomijs opeten of terug invriezen?

Mag je gesmolten roomijs opeten of terug invriezen?

Experts geven eindelijk het antwoord.

Shutterstock

We eten in deze tropische temperaturen allemaal graag een verfrissend ijsje. Experts waarschuwen wel om roomijs dat gesmolten is niet op te eten of terug in te vriezen, want dat kan een voedselvergiftiging in de hand werken.

De ideale snack tijdens deze hittegolf is natuurlijk een ijshoorntje met twee – of drie – bollekes. De doos vanille, chocolade of pistache zit natuurlijk lekker koel in het diepvriesvak waardoor het haast een onmogelijke taak is om in die eerste minuten perfecte ronde bollen uit te scheppen. We laten de doos daarom meestal even ontdooien voor we kunnen genieten van onze guilty pleasure. Helaas blijkt nu dat dit niet zo’n goed idee is!

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) raadt ons aan om het ijs niet te laten ontdooien vooraleer we het verorberen. ‘De temperatuur in de diepvriezer moet -18 graden Celsius of lager zijn’, aldus het FAVV in Het Nieuwsblad. ‘Door die koude staat de bacteriegroei op pauze. Als je het ijs te lang laat ontdooien, komt er extra vocht vrij en daardoor kunnen bacteriën sneller groeien.’ Vooral kinderen, zwangere vrouwen en personen met een verminderd immuunsysteem zijn hier gevoelig aan en kunnen ziek worden na het eten van gesmolten ijs. Een goede tip is om je ijsschep of lepel in warm water onder te dompelen.

Voedselvergiftiging

Door de groei van de bacteriën kan de switch tussen koud, warmer en opnieuw koud een voedselvergiftiging in de hand werken. ‘Als je ijs uit de vriezer haalt, doe dan de nodige hoeveelheid in een potje en steek de overschot zo snel mogelijk terug weg’, aldus het FAVV in Het Nieuwsblad. Een goede tip is om je ijs in de koelkast te ontdooien, in plaats van op kamertemperatuur. Zo hou je de temperatuur meer onder controle.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.