Home Lifestyle Body BEWEZEN: op deze drie leeftijden verschijnen de meeste (zichtbare) ouderdomskwaaltjes

BEWEZEN: op deze drie leeftijden verschijnen de meeste (zichtbare) ouderdomskwaaltjes

Heb jij ook al een paar rimpeltjes gespot?

© Getty

Wanneer verschijnen de meeste rimpels en hoe verouderen we eigenlijk? Niet volgens een bepaald patroon, zo blijkt. Amerikaanse onderzoekers hebben een vrij indrukwekkende ontdekking gedaan tijden hun onderzoek naar triggers die de eerste ouderdomskwaaltjes in de hand zouden werken. Hun ontdekking? Het verouderingsproces volgt geen continu patroon. Het zou op drie specifieke momenten in ons leven toeslaan.

De studie werd uitgevoerd op het bloedplasma van 4.263 patiënten die een leeftijd van 18 tot 95 jaar hadden. Door de eiwitniveaus per leeftijd te vergelijken, merkten de onderzoekers op dat de veranderingen niet continu, maar eerder abrupt plaatsvinden. ‘De veranderingen zijn het resultaat van clusters van eiwitten die een afzonderlijke patroon volgen. Dat leidt tot drie verouderingsgolven’, aldus de wetenschappers.

Specifieke leeftijd

Die drie golven komen overeen met drie specifieke leeftijden: op 34, op 60 en vervolgens op 78 jaar. De cellen zouden dan bepaalde modificaties ondergaan die een huidveroudering teweeg brengen. Die ontdekking zou het mogelijk kunnen maken om tests uit te voeren die de leeftijd van een persoon nauwkeurig kunnen identificeren, maar ook om geavanceerde behandelingen tegen ziektes die verband houden met ouderdom op poten te zetten.

‘Dit is een grote doorbraak’, schrijven de onderzoekers in hun rapport. ‘Verschillende laboratoria proberen al jaren om de biologische leeftijd van individuen te bepalen. Dit onderzoek biedt hen de mogelijkheid om dat ook echt te doen’, legt Jean-Marc Lemaitre, onderzoeksdirecteur bij het onderzoeksinstituut Inserm, uit. Vooral bij het bepalen van een prognose zou de studie van groot belang kunnen zijn.’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.