https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Job Carrièretijger? Deze 11 jobs zijn volgens futurologen dé toekomst

Carrièretijger? Deze 11 jobs zijn volgens futurologen dé toekomst

Zie jij een toekomst als urban farmer ook wel zitten?

© Getty

Ben jij hopeloos op zoek naar een droomjob, maar vind je er maar geen? Dan kan dit artikel misschien weleens goed van pas komen. Wij zochten namelijk naar dé jobs van de toekomst. En neen, je hoeft daarvoor geen ruimtevrouw of piloot van een spaceship te worden, al zal niet elke baan je even bekend in de oren klinken.

Het is de futuroloog Thomas Frey die beweert dat 60 procent van de jobs die binnen dit en tien jaar succesvol zullen worden nog uitgevonden moeten worden. Daarom voorspelde hij welke jobs van cruciaal belang zullen zijn in de toekomst. Website The Muse baseerde zich op zijn bevindingen om die jobs in een handige infografiek te gieten. Wij sommen ze hieronder voor jou op.

1 / 11
Klusjesman of -vrouw voor het onderhouden van 3D-printers
Nanomedicus
VR-coach
Dronebestuurder
Digitale leerkracht
Projectmanager
Persoonlijke digitale beheerder
Digitale slotenmaker
Koks
Belegger in alternatieve munteenheden
Urban farmer
Klusjesman of -vrouw voor het onderhouden van 3D-printers
Klusjesman of -vrouw voor het onderhouden van 3D-printers

3D-printers zijn de toekomst en dat betekent dat er ook heel wat mensen nodig zullen zijn om die printers te ontwerpen, produceren én om ze te onderhouden. Daarom zullen er in die branche in de toekomst steeds vaker vacatures verschijnen en dan vooral voor klusjesmannen die de printers kunnen onderhouden en eventueel repareren.

Nanomedicus
Nanomedicus

Een arts die gespecialiseerd is in nanogeneeskunde houdt de bacteriën en hormonen in je lichaam in evenwicht. Om over die balans te waken, gebruiken ze speciale monitoringstechnieken en micro-implantaten.

VR-coach
VR-coach

Momenteel zijn VR-brillen een echte hype, maar nog niet meer dan dat. Toch zullen de gekke brilletjes in de nabije toekomst een belangrijke rol spelen in de industrie- en IT-wereld. Om andere mensen wegwijs te maken met virtual reality zijn er natuurlijk gespecialiseerde coaches nodig om alles in goede banen te leiden.

Dronebestuurder
Dronebestuurder

Drones worden niet alleen gebruikt door influencers en fotografen, maar ook door heel wat bedrijven, zoals Amazon, en ons leger gebruikt. Om dat vliegverkeer veilig te laten verlopen, zijn er heel wat nieuwe mankrachten nodig.

Digitale leerkracht
Digitale leerkracht

De vraag naar leerkrachten zal in de toekomst blijven stijgen én er zal ook vaker beroep worden gedaan op zogenaamde digitale leerkrachten. Zij zullen hun lessen in de vorm van tutorials via een bepaald online platform met hun leerlingen delen.

Projectmanager
Projectmanager

Het aantal freelancers blijft toenemen, net zoals het aantal werknemers uit het buitenland. Projectmanagers zijn nodig om die freelancers en interimmers te coördineren en om eventueel samen te werken met verschillende onafhankelijke partners.

Persoonlijke digitale beheerder
Persoonlijke digitale beheerder

Wie geen tijd heeft om zijn socialmediakanalen up-to-date te houden en niet weet hoe hij zijn verschillende apps moet gebruiken, zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk een persoonlijke digitale curator in dienst kunnen nemen. Iemand die jouw digitale leventje onder controle houdt, dus.

Digitale slotenmaker
Digitale slotenmaker

Say what?! Jawel, binnenkort zal je ook de hulp van een digitale slotenmaker kunnen inroepen wanneer het wachtwoord van je laptop of smartphone niet meer lijkt te werken. Zeer belangrijk, zeker als je weet dat er al auto’s bestaan die je met je gsm op slot kan doen.

Koks
Koks

Het lijkt erop dat er steeds meer vacatures voor keukenpersoneel online worden gezet. Dat komt omdat steeds minder jongeren in de keuken willen staan zwoegen. Ze gaan vaker de digitale kant op en vergeten soms dat je ook in het culinaire wereldje van vandaag kan doorgroeien. Denk: foodtrucks, sterrenrestaurants en televisiekoks!

Belegger in alternatieve munteenheden
Belegger in alternatieve munteenheden

Beleggen in Bitcoins wordt steeds populairder en dat zal een invloed hebben op onze jobmarkt. Mensen verdienen de kost met die Bitcoins, vragen hulp aan experts of nemen zelfs iemand in dienst om met hun alternatieve investering aan het werk te gaan.

Urban farmer
Urban farmer

Urban watte? Urban farmers zijn dé toekomst. Verticale landbouw, plukstraten, deeltuinen en koeien delen, het zijn nog maar enkele alternatieven voor onze traditionele landbouw, maar ze bieden wel heel wat duurzame (!) mogelijkheden.

Foto’s: © Getty

Lees ook: