Home Lifestyle Food Ikea serveert binnenkort ook vegan balletjes in zijn restaurants

Ikea serveert binnenkort ook vegan balletjes in zijn restaurants

Ze hebben dezelfde smaak en textuur als de traditionele Zweedse gehaktballetjes.

ikea plantballetjes
© Ikea

Ben je een grote fan van de populaire Ikea-balletjes, maar wil je ook wat minder vlees eten om onze planeet te redden? Goed nieuws, want de Zweedse meubelketen voegt vegan balletjes toe aan zijn gamma die dezelfde smaak en textuur hebben als de traditionele gehaktballetjes.

Heel wat mensen houden van een lekker stukje vlees, maar kiezen een of meerdere keren per week toch voor een vegetarische of veganistische maaltijd omdat dit beter is voor onze planeet. Ook Ikea speelt in op die trend en lanceert nu de plantballetjes. Die hebben dezelfde smaak en textuur als de traditionele gehaktballetjes waardoor de carnivoren niet moeten inboeten op smaak als ze smullen van hun favoriete maaltijd. Het is als het ware een gehaktbal zonder gehakt!

Duurzaam alternatief

Het is niet de eerste keer dat Ikea een nieuw soort balletje, naast de razend populaire Zweedse balletjes, toevoegt aan het menu. Zo bracht het eerder al de kippen-, zalm- en kabeljauw- én groentenballetjes uit. Die laatste waren al een mooi alternatief voor veganisten, maar met de plantballetjes gaat de keten nog een stapje verder. Het wil naast vegans, ook anderen overtuigen om af en toe eens te kiezen voor een duurzaam alternatief voor vlees.

Het vegan balletje is gemaakt van typische Zweedse ingrediënten zoals erwteneiwit, haver, aardappel, appel en ui. Het heeft slechts 4% van de ecologische voetafdruk van de traditionele Ikea-gehaktbal. Het wordt op dezelfde manier geserveerd met puree, veenbessen en roomsaus, maar zal wel minder kosten. Je zal namelijk slechts 4,5 euro betalen voor een schotel in plaats van 5,5 euro. Zo hoopt de keten meer mensen over de streep te trekken om toch eens een plantaardige optie te proberen. Wie graag een volledig veganistisch gerecht wil (dus zonder zuivel in de bijgerechten), kunnen in hun lokale Ikea-restaurant vragen wat de veganistische alternatieven zijn.

Vleeseters overhalen

‘Met de plantballetjes willen we de iconische Ikea-gehaktbal klaarstomen voor de toekomst’, vertelt Roeland Michiels, Country Food Manager van Ikea België. ‘We willen zo nog meer mensen inspireren en aanmoedigen om duurzamere voedingskeuzes te maken. We hopen om zoveel mogelijk vleeseters te overhalen om het nieuwe plantballetje te proberen, of toch zeker de consumenten die in 2019 nog volop voor de vleesballetjes kozen. Het is misschien een uitdaging, maar hoe dan ook één die we met de volle overtuiging aangaan en die ons weer een stap dichter bij onze ambitie brengt om tegen 2030 klimaatpositief te worden.’

Ben je benieuwd om deze nieuwe lekkernij te proeven, dan zal je wel nog heel even op je tanden moeten bijten. De vegan balletjes die als HUVUDROLL gedoopt werden, zijn namelijk pas vanaf 1 september verkrijgbaar in het restaurant, Bistro en de Swedish Food Market van de Belgische Ikea-vestigingen.

Nog meer lekkers:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.