Home Deco Grote kuis: zo reinig je ál je huishoudtoestellen in een halve dag

Grote kuis: zo reinig je ál je huishoudtoestellen in een halve dag

Van je oven tot je wasmachine.

Huishoudtoestellen reinigen
© Getty

Heb je de grote lenteschoonmaak vorige week al gedaan? Dan is het tijd voor het grove werk. Want ja, ook je wasmachine en vaatwasser hebben zo nu en dan een flinke poetsbeurt nodig. Hoe je dat best doet? We delen met plezier enkele tips en tricks om de klus in een halve dag te klaren.

Je hebt wellicht de vloer gedweild, je kasten uitgemest en misschien ook nog wel al je ramen gelapt. Maar heb je er ook aan gedacht om je wasmachine te reinigen of de dampkap schoon te maken? Wij gingen enkele tips en tricks sprokkelen bij Whirpool voor een duurzaam onderhoud van elektrische apparaten: van de wasplaats tot de keuken.

Wasmachine (30 minuten)

Haal het zeepbakje uit je wasmachine, maak schoon in een sopje en droog goed af. Verwijder ook eventuele zeepresten in de ruimte waar het doseerbakje in de wasmachine zit. Reinig grondig de filter die zich links- of rechtsonder bevindt. Laat vervolgens je wasmachine op 90 of 95 graden draaien, met een lege trommel én zonder wasmiddel. Eventueel kan je een scheut natuurazijn of een beetje soda toevoegen. De hoge temperatuur lost kalk, vet, vuil en zeepresten op… zodat je was fris blijft ruiken.

Droogkast (15 minuten)

Haal al het stof uit de filter in de deur (iets wat je eigenlijk na elk gebruik zou moeten doen, maar: we feel ya). Bij een condensatiedroogkast reinig je ook de filter onderaan: haal hem eruit en spoel af in je douche of bad. Heb je een droogkast met EasyClean-programma, dan is dit niet nodig. Wie een droogkast met warmtepomp heeft, kan de condensor ook schoonmaken met de stofzuigerborstel. Reinig vervolgens de trommel met een warm sopje en droog goed af. Tip: je kan het condenswater van je droogkast hergebruiken, bijvoorbeeld om de vloer te dweilen of de auto te wassen. Let wel, giet dit water nooit op je planten, het bevat geen mineralen (en voedt dus niet) én kan restjes wasmiddel bevatten.

Afwasmachine (15 minuten)

Maak de vaatwasser leeg en haal de filter die onderin zit eruit. Reinig in een sopje. Maak ook de sproeiarmen, die je meestal kan losklikken, schoon. Plaats terug en giet een scheut azijn op de bodem van je afwasmachine. Laat leeg draaien op de heetste stand, 70 of 90 graden, en je vaatwasser zal weer blinken vanbinnen! Tip om langer proper te houden: wissel een eco-programma af met een cyclus op minstens 65 graden – vetten lossen veel beter op bij een hoge temperatuur.

Microgolfoven (15 minuten)

Reinig grondig de bovenzijde (grill) en de afdekplaatjes aan de zijkant. Zet vervolgens een schaaltje met citroenwater of azijn in het midden van de microgolfoven en laat een paar minuten stomen op maximaal vermogen. Zo verwijder je meteen ook vieze geurtjes. Veeg met een doekje condens en vuil weg. Sommige microgolfovens zijn uitgerust met een hydrolysefunctie, volg dan de handleiding.

Oven (30 minuten)

Maak een sopje van warm water en detergent en begin met de roosters, de bakplaat en het glas van de ovendeur. Check vervolgens of jouw oven is uitgerust met de functie hydrolyse (reinigen met stoom) of pyrolyse (reinigen via verbranding van vetresten op hoge temperatuur). Volg dan het programma zoals aangegeven. Heb je een statische oven, dan kan je hem ook perfect reinigen door een schaaltje met citroenwater te laten verdampen (een twintigtal minuutjes op hoge temperatuur). Zo komen etensresten makkelijker los. Wrijf na met een spons en droog af.

Combi koelkast/diepvriezer (1 tot 2 uur)

Heb je een toestel met NoFrost-technologie (voorkomt ijsvorming), dan hoef je je diepvriezer nooit te ontdooien – handig! Moet je dit wel doen, schakel dan de stroomtoevoer uit en laat het diepvriesgedeelte ontdooien. Verwijder het ijs en droog de binnenkant met een handdoek. Voor het koelkastgedeelte: haal de glazen plateaus eruit en reinig met een sopje. Doe dit sowieso regelmatig, zo verwijder je bacteriën die achterblijven en voedsel kunnen contamineren. Reinig vervolgens de deurdichtingen met detergent en droog goed af. Check tot slot alle producten nog eens op hun vervaldatum; de maximale bewaartijd van diepgevroren voedsel bedraagt een jaar.

Dampkap (30 minuten)

Check of je de koolstoffilter van je dampkap met de hand moet reinigen (dat kan in een sopje van warm water en afwasmiddel) of dat je hem in de vaatwasser mag doen (op 60 graden). Afhankelijk van de instructies van de fabrikant, kan je sommige filters ook 10 minuutjes in de oven drogen, op 100 graden. Dus kijk zeker even wat voor jouw dampkap geldt, dan is de klus twee keer zo snel geklaard! Tip: respecteer ook altijd de gebruiksduur van je koolstoffilter.

Kookplaat (15 minuten)

Neem tot slot nog je kookplaat onder handen. Werk je met inductie of heb je een vitrokeramische kookplaat, gebruik dan een sopje van warm water met een scheutje afwasmiddel om alle etensresten te verwijderen. Last van ingebrand vuil op de hete kookzones? Gebruik dan voorzichtig een kookplaatschraper en een reinigingsmiddel voor keramische kookoppervlakken om hardnekkige vlekken te verwijderen. Kook je op gas? Haal dan de pannendragers en branderdeksels van de gaskookplaat en laat het vuil losweken in warm water. Maak alles grondig schoon, droog en zet alle losse onderdelen weer op hun plaats.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.