Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Expert Eric legt het verschil tussen gemeenschap en scheiding van goederen uit.

Het juiste huwelijkscontract, hoe kies je dat eigenlijk? Onze expert geeft raad!

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

In het huwelijksbootje stappen en een sprookjesachtig trouwfeest organiseren is één ding, maar het juiste huwelijkscontract kiezen, dat is andere koek. Wat is nu juist het verschil tussen gemeenschap van goederen en scheiding van goederen? En vooral: wat zijn de gevolgen bij een echtscheiding? Scheidingsbemiddelaar Eric De Corte van NEO Bemiddeling legt enkele essentiële verschillen voor ons uit.


Scheiding van goederen, wat is dat nu precies?

‘Bij scheiding van goederen, maar ook in het geval van gemeenschap van goederen blijven de bezittingen die je voor het huwelijk had van jezelf, tenzij je deze inbrengt als gemeenschappelijk goed. De echtgenoten blijven in een stelsel van scheiding van goederen financieel volledig onafhankelijk van elkaar. Dat betekent dus ook dat je je eigen inkomsten en spaargeld hebt, maar neemt natuurlijk niet weg dat je een gemeenschappelijke rekening kan hebben. Ook je huis en bezittingen kunnen gemeenschappelijk goed zijn.

En wat is dan het verschil met gemeenschap van goederen?

‘Vanaf het moment dat je bent gehuwd met een huwelijkscontract met gemeenschap van goederen, hebben alle eigendommen die je na het huwelijk verwerft, maar ook alle schulden een gemeenschappelijk karakter, tenzij je een eigendom met eigen vermogen hebt verworven. Bij een scheiding worden dan ook in principe zowel die eigendommen als schulden eerlijk verdeeld tussen de twee partners. Als er geen huwelijkscontract werd gemaakt vóór het huwelijk, is het ‘wettelijk stelsel’ van toepassing: hetgeen vergelijkbaar is met een huwelijkscontract met gemeenschap van goederen’.

Je kan je huwelijkscontract tijdens je huwelijk aanpassen


Schrikken sommige mensen niet wanneer ze te horen krijgen dat er een verdeling moet gebeuren?

‘Bij een echtscheiding met gemeenschap van goederen kunnen mensen al eens schrikken, ja. Zo weten ze bijvoorbeeld vaak niet dat een vennootschap ook gemeenschappelijk goed is, als de vennootschap is opgericht na het huwelijk. Ook de opgebouwde reserve van groepsverzekeringen is een gemeenschappelijk goed. Dat kan wel al eens hard aankomen.’

Is het mogelijk om dat contract ook na het huwelijk nog aan te passen?

‘Absoluut! En dat is iets wat mensen vaak niet weten. Je kan dat contract tijdens het huwelijk aanpassen.’

Bij een echtscheiding met gemeenschap van goederen kunnen mensen al eens schrikken.


En welk huwelijkscontract komt dan het meeste voor?

‘Ik krijg vooral mensen over de vloer die verbonden zijn via het wettelijk stelsel. Daaronder vallen koppels die géén huwelijkscontract hebben afgesloten voor de dag van hun burgerlijk huwelijk. Zij worden natuurlijk opgevolgd door partners met gemeenschap van goederen, omdat dat toch wel wat expertise vraagt. Soms kunnen die mensen dan weleens boos worden op mij, omdat ik hen tijdens de bemiddeling en scheidingsregeling dingen vertel die ze eigenlijk niet zo graag horen.’

Hoe kiezen we dan het juiste huwelijkscontract?

‘Mijn gouden raad? Enkel wanneer je voldoende geïnformeerd bent kan je de juiste beslissing nemen! Een notaris is het best geplaatst om alle nodige informatie te verschaffen, het is immers ook de notaris die het huwelijkscontract opstelt.’

En wat bij een scheiding?


Eric geeft op zijn neobemiddelingen.be ook nog een minihandleiding om te onderhandelen tijdens een scheidingsbemiddeling. Deze tips kan je daarin terugvinden:

  1. Focus op het einddoel: wat wil je bereiken?
  2. Ken dus vooraf duidelijk jouw doel, houd ook de focus op jouw doel. Onderken in tegengestelde belangen de essentie waar het echt om gaat.
  3. Laat je niet vangen in een welles-nietes-discussie. Hoe moeilijk ook: blijf kalm.
  4. Stel vragen in plaats van te reageren. Zolang je zelf praat weet je niets van de andere. Met vragen stellen geef je een gesprek richting en bekom je informatie, je koopt ook tijd.
  5. Laat de stilte zijn werk doen en vul stiltes niet op met praten. Mensen ervaren het doorgaans als een lastig, ongemakkelijk en drukkend moment.
  6. Kom op voor je belangen, maar wees niet blind voor jullie gemeenschappelijke belangen. Hou je eigen belang helder voor ogen, maar doodt hiermee niet jullie gemeenschappelijk belang.
  7. Wees assertief, maar niet agressief. Kom op voor jezelf maar blijf respectvol. Wees niet aanvallend of verwijtend in de verwoording. Onderhandelen als partners in scheiding doe je niet met het mes op tafel (of op de keel).
  8. Onderhandelen doe je samen. Elk wil iets, alleen is de insteek en benadering anders. Onderhandelen tijdens een scheiding is hard werken; je zit er immers met je vel tussen.


 

Meer trouwweetjes:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '