Home Lifestyle Heleen (20) streamt haar studeersessies live op YouTube: ‘Ik heb die sociale...

Heleen (20) streamt haar studeersessies live op YouTube: ‘Ik heb die sociale controle nodig’

Haar kanaal Study Vibes telt meer dan 20.000 volgers van over de hele wereld.

YouTube study vibes

Heleen studeert industriële wetenschappen-chemie en zit momenteel volop in de examens. Om het blokken vlot te doen verlopen, filmt ze zichzelf tijdens haar studeersessies en zendt ze die live uit op YouTube. ‘Ik kan niet in de zetel gaan hangen, want dan ziet iedereen het’, aldus Heleen.

Heleen (20) zit de laatste dagen zoals zo veel Vlaamse studenten met haar neus in de boeken. De maand juni staat namelijk gelijk aan examens en alle stress die daarbij komt kijken. Ze heeft last van uitstelgedrag, wat haar vroeger soms de das omdeed, maar ze vond nu de ideale manier om daar voorgoed komaf mee te maken.

Sinds een aantal jaar streamt ze haar studeersessies live op YouTube op haar kanaal Study Vibes. Ze schakelt de webcam ‘s morgens aan en medestudenten kunnen zo zien hoe ze de hele dag leest, onderstreept, herhaalt en af en toe natuurlijk ook eens ferm zucht. ‘Op die manier hoef ik niet altijd naar de bib om in groep te blokken’, vertelt Heleen in Het Laatste Nieuws.

‘Ik voel me enorm gesteund door alle volgers’

Het concept slaat duidelijk aan, want Heleen heeft al meer dan 20.000 volgers verspreid over de hele wereld. ‘Ik heb die sociale controle nodig’, zegt Heleen in Het Laatste Nieuws. ‘Ik ben er zeker van dat ik zonder mijn YouTube-kanaal nooit zover was geraakt. Ik kan niet in de zetel gaan hangen, want dan ziet iedereen het. Nu studeren mijn volgers en ik virtueel samen.’

Ze pauzeert ook samen met haar abonnees. Als het tijd is om de boeken even aan de kant te leggen, opent er een chatbox. Daarin kunnen studenten elkaar motiveren en tips geven. ‘Ik voel me enorm gesteund door alle volgers’, aldus Heleen in Het Laatste Nieuws. Als de pauze erop zit, sluit de chatbox en is het weer 100 % concentreren op het studeren.

Herkenning

Heleens opmerkelijke studietechniek werpt zijn vruchten af, want de studente had nog maar één herexamen. Griet Speeckaert van Teleblok juicht het idee van Heleen toe. ‘Zien studeren, doet studeren’, zegt Griet in Het Laatste Nieuws. ‘Iets gemeenschappelijks hebben geeft ook veel steun. Als Heleen een lastige dag heeft, dan zien haar volgers dat dat niet alleen hen overkomt. Zoiets geeft herkenning en studenten zien dat ze er niet alleen voor staan.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: