Home Deco HAPPY PLACE – Judith: ‘Mijn buurvrouw noemt onze tuin het Bali van...

HAPPY PLACE – Judith: ‘Mijn buurvrouw noemt onze tuin het Bali van Berchem’

Chef lifestyle Judith deelt haar tips voor een stadstuin met vakantievibes.

Stadstuin van Judith
© Judith Hendrickx

Een eigen plekje in huis waar je jezelf even terug kan trekken om te cocoonen is nog nooit zo belangrijk geweest. Om je te inspireren om zelf zo’n ‘happy place’ te creëren, ligt er vanaf deze week opnieuw een woonboek van Flair in de rekken. Ook onze redactrices delen met plezier hun favoriete plekje in hun stekje. De stadstuin van chef lifestyle Judith wordt door omwoners ook wel ‘het Bali van Berchem’ genoemd.

ID-kit

  • Bewoners: Judith (39), Jef (40) en zoontjes Niel (11) en Walt (7)
  • Woonplaats: Berchem
  • Soort woning: rijwoning

De stadstuin van Judith

‘Ons huis is een jaren 30-woning en had oorspronkelijk achteraan enkel een klein overdekt magazijntje. Toen het aanpalende stuk grond – een parkeerplaats van de wasserij aan de overkant – te koop kwam te staan, hebben we dat erbij gekocht, de muur uitgeslagen en daar onze tuin van gemaakt. Met een Pinterestbord vol van wat we wilden (en wat ook zeker niet) zijn we zelf aan de slag gegaan, want centen voor een tuinarchitect waren er niet. Ik fotografeerde overal planten die ik tof (en onderhoudsvriendelijk) vond, Jef zijn oom identificeerde ze voor ons en wij plantten ze her en der in de tuin. Het resultaat na twee jaar? Een overwoekering van groen en een mikmak van planten die blijkbaar toch heel goed overleven in onze stadstuin.’

Op zonnige dagen krijg ik echt een gezellig Mediterraans binnenkoergevoel.

‘Vorig jaar timmerden mijn man en mijn vader achterin de tuin een houten huisje. Deels doet het dienst als tuinhuis, maar er liggen ook tapijten op de grond en er staat een verwarmingshanglamp en een zeteltje zodat we er op koudere dagen ook kunnen aperitieven. In de tuin maakte mijn man van gevonden paletten een tuinbank en tafel. Mijn allerliefste plekje is dat onder het afdakje van dat huisje. Hier hangt een gekleurde lampenslinger, staat een makkelijke rotan stoel en heb je het mooiste (én droge, bij regen) zicht op onze groen stadstuin die mijn buurvrouw altijd “het Bali van Berchem” noemt.’

Judiths interieurtips

  • Wij zijn ‘organisch’ te werk gegaan bij de inrichting van ons huis. Lees: het is een rommeltje. We sprokkelden alles bij elkaar: een oude kast van ons kot die de kotbaas weg wilde gooien, een tafel die mijn bompa maakte van balken die over waren van één van zijn projecten, lampen van de rommelmarkt… Enkele tapijten, het bed, de Ikea-kleerkasten en het bedlinnen is nieuw, maar verder is nagenoeg alles tweedehands of vintage. Ons huis is nooit echt ‘ingericht’ en daardoor is er niet echt een stijl op te kleven. Het is niet één interieur, eerder een samenraapsel van alles wat wij leuk vinden.
  • Wij hebben geen plaats voor een grote glazen serre (mijn droom!), maar kochten in plaats daarvan een mini plastieken variant. Ook gezellig en de geur binnenin dat minikastje is heerlijk!
  • Een tuinbank van paletten is al lang niet meer origineel, maar ik blijf ze gezellig vinden. Zorg voor comfy kussens om op te zitten (de onze komen van maatkussens.be en zijn heel degelijk; maar ik spotte onlangs héle mooie bij Calma House) en vul aan met een hele rits kussentjes die niet per se samen passen. Je kan zo’n bank zelf maken, maar ook goedkoop kant en klaar kopen.
  • In mijn tuin wil ik vooral comfortabel zitten, dus stoeltjes die niet goed zitten, komen er niet in. We hadden eerst gras, maar dat groeide niet goed tussen de vier muren en werd een modderpoel. Dus vervingen we het door steentjes. Ik was in het begin weigerachtig, maar ik krijg nu op zonnige dagen toch een gezellig Mediterraans  binnenkoergevoel. Voorzie ook genoeg bijzettafeltjes om drankjes en aperitiefhapjes op weg te zetten.
  • Wat het altijd goed doet zijn rieten of rotan meubeltjes, veel groen en een hintje buitenland. Wij hebben oude kroepoekblikken als kaarsenhouders en terracotta potjes van Colombian Boho voor een vleugje vakantie in onze tuin. Ik koop op vakantie ook altijd iéts om in de tuin te zetten of hangen: gekleurde vlagjes uit Spanje, een plaid uit Slovenië, een kussenhoes uit Bali en glazen uit Thailand. Zo krijg ik toch elke keer in mijn eigen tuin weer wat van die vibes mee. Om nu te zeggen dat ik niet meer hoef te reizen voor een vakantiegevoel is veel gezegd, maar onze tuin is toch de plek aan ons huis waar ik het meest kan ontspannen.
  • Ga als het kan voor een groot raam dat helemaal open kan. Ons huis is niet zo groot en door in de keuken een plooiraam te plaatsen dat volledig open kan, wordt ons huis in de lente en zomer plots veel groter. Binnen wordt buiten en omgekeerd, dat is zo’n fijn gevoel!
1 / 5
Tuinbank met leuke kussentjes
Miniserre in stadstuin
Overdekt terras
Kroepoekblikken als kaarsenhouders
Terracotta bloempotjes
Tuinbank met leuke kussentjes
Tuinbank met leuke kussentjes

Miniserre in stadstuin
Miniserre in stadstuin

Overdekt terras
Overdekt terras

Kroepoekblikken als kaarsenhouders
Kroepoekblikken als kaarsenhouders

Terracotta bloempotjes
Terracotta bloempotjes

Foto’s: Judith Hendrickx

Happy home

Op zoek naar nog meer interieurinspiratie? Vanaf deze week ligt er een nieuw woonboek van Flair in de winkel, en dat maar liefst zes weken lang! We kijken binnen in unieke interieurs, geven tips voor first time plantmoms, inspireren je met makkelijke make-overs en je vindt er een handige gids voor wie voor het eerst koopt of huurt. Mis ‘m niet!

Meer favoriete plekjes in huis van onze redactrices: