Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Noah Buscher via Unsplash

Onderzoek toont aan: we willen sinds de coronacrisis meer duurzame goede doelen steunen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Zo’n pandemie waar maar geen einde aan lijkt te komen zet een mens al eens tot nadenken. En misschien maar goed ook, want sinds de start van de coronacrisis zijn we onze natuur en biodiversiteit beter beginnen waarderen en met z’n allen meer lokale en duurzame goede doelen gaan steunen.


Het is vandaag de Wereldwijde Dag van de Biodiversiteit en die vieren we dit jaar dubbel en dik! Uit een recent onderzoek van het sappenmerk Innocent drinks en iVox blijkt namelijk dat heel wat Belgen er het afgelopen jaar voor kozen om een lokaal goed doel te steunen. Dat zou volgens het onderzoek grotendeels liggen aan het feit dat we onze natuur tijdens de coronacrisis beter hebben leren kennen én waarderen. Waar al dat wandelen (lees: 53 % van de Belgen trekt sinds de coronacrisis vaker de natuur in) al niet goed voor is!

Aan de slag gaan voor de planten en dieren rondom ons is van levensbelang.


Om je een idee te geven van hoe we met z’n allen aan een mooier stukje België werken: uit de enquête blijkt dat sinds de start van de pandemie een kwart van de Belgen zich geneigd voelt om iets te doen voor mens en natuur. En er is nog beter nieuws, want 35 % van onze landgenoten is sinds vorig jaar bereid zijn om goede doelen te steunen die lokaal actief zijn. Máár we moeten een kat een kat noemen: er is ook nog heel wat ruimte voor verbetering. Uit datzelfde onderzoek blijkt namelijk ook dat de helft (!) van de Belgen niet goed weet welke initiatieven in eigen buurt actief werken aan natuurbehoud. Straf, zeker als je weet dat 57 % het wel belangrijk vindt dat er op lokaal niveau actie wordt ondernomen.

Groene doelen


‘Lokale groene doelen zijn de katalysatoren van een betere toekomst en gezonde planeet: ze brengen de bal aan het rollen, maken stuk voor stuk een verschil, hebben samen een belangrijke impact en zetten een grote groene golf in beweging’, aldus Marc Peeters, bioloog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, in een persbericht. ‘De pandemie brengt ons terug dichter bij de biodiversiteit. Aan de slag gaan voor de planten en dieren rondom ons is van levensbelang.’ Je weet dus wat je te doen staat: een goed doel uitkiezen!’

Hoor je bij de 53 % van de Belgen die niet weet welk lokaal doel te steunen? Op de website van Innocent drinks loopt nog tot en met augustus de Groene Vrienden-campagne. Met de unieke code die je op de achterkant van elke fles Innocent-sap vindt, kan je Innocent 25 cent laten doneren aan een goed doel naar keuze. Óf je kan natuurlijk zelf ook nog je steentje bijdragen en extra centje doneren aan dat goede doel. Wij lijsten hieronder nog enkele andere initiatieven op die onze natuur verzorgen.

  • Boerennatuur zoekt win-wins tussen landbouw en natuur, en tussen economie en ecologie. Vier totaal verschillende pijlers die volgens de vzw met elkaar verbonden kunnen worden.  Meer info vind je op de website.
  • Natuur.koepel zet zich in om de biodiversiteit in Zuid-West-Vlaanderen te beschermen, uit te breiden en te versterken en de kwaliteit van het leefmilieu te verbeteren. Meer info vind je op de website.
  • BeOes is een voedselbos in opbouw. Ze leggen de nadruk op lucht, water en bodem, drie essentiële ingrediënten voor onze gezondheid, maar ook voor andere ecosystemen. Meer info vind je op de website.
  • Tuin van Adem en Eten is ook een voedselbos in Sint-Denijs. Het eetbare bos reguleert zichzelf. Meer info vind je op de website.
  • BOS+ is een Vlaamse organisatie die zich inzet voor bosbehoud, beter bos en meer bos in Vlaanderen en de wereld. Meer info vind je op de website.
  • Vzw Durme staat in voor natuurbehoud en meer biodiversiteit langs de Durme, Moervaart en Schelde. Ze beheren natuurreservaten in elf gemeenten. Meer info vind je op de website.
  • Natuurhulpcentrum is een opvangcentrum voor hulpbehoevende wilde dieren. Daarnaast zetten ze zich in voor educatie en opleidingen over de natuur. Meer info vind je op de website.
  • Steun een lokaal Natuurpunt. De onafhankelijke vrijwilligersvereniging beschermt kwetsbare en bedreigde natuur in Vlaanderen. Meer info vind je op de website.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '