Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Daria Shevtsova via Pexels

'Over dit hoofdstuk zullen ze zéker niks vragen.'

9 fouten die elke student maakt tijdens de blok

Studeren voor je examens verloopt niet altijd even vlot. Alles is plots een pak interessanter dan je boeken en het lijkt alsof die leerstof maar niet in je hoofd wil blijven zitten. Iedereen heeft ups-and-downs en élke student zal deze studeerfoutjes ongetwijfeld herkennen. Het zijn absolute don’ts die je beter kan voorkomen.

1. Je bent de koning(in) van het uitstelgedrag.


Als je je cursus doorheen het semester nog nooit doorbladerd hebt, kan dat weleens demotiverend werken. Uitstelgedrag is een typisch blokkwaaltje. Als je zelfs al tijdens het studeren kostbare tijd verspilt, zal je het jezelf beklagen. Stel dat studeren niet langer uit: maak een schema en treuzel niet.

2. Je omsingelt jezelf met afleiding.


Blok op een plaats waar je door niets afgeleid kan worden. Tijdens het studeren lijkt álles namelijk interessanter dan je cursus, zelfs het meest onnozele prulletje. Ook sociale media kunnen een serieuze afleiding vormen. Je laat Facebook, Instagram en TikTok dus beter even voor wat ze zijn tot je een pauze inlast.

3. Je maakt jezelf wijs dat je je nachtrust na de blok wel inhaalt.


De wetenschap zegt dat je hersenen nieuwe informatie beter opslaan als je er een nachtje over slaapt. Slapen is dus echt wél belangrijk! Natuurlijk is het soms onvermijdelijk om een nachtje door te blokken, maar gun je brains ook zeker genoeg rust.

4. Je onderschat de tijd die je nodig hebt.


Calculeer áltijd bufferdagen in je studieschema. Onderschat nooit de tijd die je nodig hebt om al die leerstof in je hoofd te pompen. We hebben allemaal al eens in tijdsnood gezeten en niks geeft meer stress. Je geeft jezelf dus beter wat meer tijd dan je denkt nodig te hebben.

5. Je bent overmoedig.


Helaas pindakaas, dit is een fout die studenten véél te vaak maken. Soms ga je er te snel vanuit dat je iets kent of begrijpt, maar op het examen ontdek je dat je het antwoord op de vraag toch niet weet. Dan is het jammer genoeg te laat om te beseffen dat je beter wat meer gestudeerd had.

6. Je leert je leerstof gewoon van buiten.


Je begrijpt niet echt wat er in je cursus staat, dus je leert het maar gewoon uit je hoofd. Beter iets dan niets, toch? Iets leren zonder te begrijpen wat je leert, is allesbehalve effectief. Als je op je examen de vragen correct wilt beantwoorden, is het natuurlijk ook belangrijk dat je je leerstof begrijpt.

7. ‘Over dit stukje zullen ze zéker niets vragen’, denk jij veel te vaak.


Als je tijdens het studeren een bepaald deel van je cursus overslaat onder het motto ‘dit zullen ze toch nooit vragen’, is de kans groot dat dat net wél gebeurt en – believe us – dat zal je jezelf niet zo snel vergeven. Als je écht in tijdsnood komt, kan je beter de grote lijnen leren, dan één stuk uit je cursus volledig te schrappen.

8. Je studeert in chronologische volgorde, in plaats van mate van belang.


Als je echt in tijdsnood zit – al vermijd je dat natuurlijk best – kan je maar beter toch gaan selecteren. Alleen maak je dan de fout door je cursus in chronologische volgorde te studeren. Beslis op basis van wat het meeste aan bod kwam in de les of wat het meest prominent aan bod komt in de cursus.

9. Je test jezelf niet.


Blokken doe je misschien wel, maar hoe weet je nu of je alles wel goed kent? Als je jezelf test na elk hoofdstuk of op het einde van je cursus ontdek je waarop je je nog extra moet concentreren en welk deel je aandacht niet meer nodig heeft. Zo ga je veel efficiënter te werk, en doe je geen onnodig werk.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '