Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Nu klaarmaken, morgen meenemen in je lunchbox.

RECEPT: deze salade met wilde rijst is ideaal om mee te nemen naar het werk

De redactie

Met geen enkel soort gerecht kan je zo variëren als met een slaatje. Niet alleen lekker in de zomer, want ook in de winter zijn salades een goed idee. Net nu heeft je lichaam nood aan extra vitamines en onderstaand recept uit het boek Green Salads is ideaal voor deze tijd van het jaar.

Dit heb je nodig:

  • 130 g wilde rijst (± 260 g, gekookt gewicht)
  • 100 g boerenkool
  • 1 el koudgeperste olijfolie
  • Een flinke snuif Himalayazout
  • 1 kg hokkaïdopompoen (of een andere soort, zoals flespompoen)
  • 2 rode uien
  • 1 el plantaardige olie
  • Zout
  • Een snuifje vers gemalen zwarte peper
  • 250 g sperziebonen
  • 40 g pecannoten
  • 2 avocado’s
  • 100 g biologische veldsla


Voor de dadelvinaigrette

  • 1 verse dadel
  • 2 el milde koudgeperste plantaardige olie
  • 3 el vers geperst biologisch sinaasappelsap
  • Een flink mespunt chilivlokken
  • Himalayazout
  • Vers gemalen zwarte peper


Voor de kruidenhummus

  • 1 blik kikkererwten
  • 2 el tahin
  • 1 el olijfolie
  • Geraspte citroenschil
  • Sap van 1 citroen
  • Groene kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander


 

Zo maak je het

  • Kook de wilde rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (of gebruik voorgekookte). Laat afkoelen.
  • Verwijder de harde stelen van de boerenkool en scheur de bladeren in kleine stukken.

    Wrijf in met 1 eetlepel koudgeperste olijfolie en een snufje zout. Zet opzij.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd hem in plakken. Pel de uien en snijd ze in stukken. Leg de pompen en uien op een met bakpapier beklede bakplaat en meng ze met plantaardige olie, zout en peper. Rooster 20 minuten in het midden van de oven. Roer alles halverwege om.
  • Stoom of blancheer de bonen 7 minuten. Leg ze daarna meteen in koud water om doorgaren te voorkomen.
  • Rooster de pecannoten in een droge, hete koekenpan. Laat afkoelen. Schep het vruchtvlees uit de avocado.
  • Ontpit de dadel en hak hem fijn. Meng met een staafmixer de ingrediënten voor de dadelvinaigrette en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de wilde rijst, pompoen, ui en bonen met de helft van de vinaigrette. Verdeel het rijstmengsel, de veldsla, boerenkool en avocado over een grote schaal. Bestrooi met de pecannoten. Geef de rest van de dadelvinaigrette bij.
  • Maak de kruidenhummus: mix een blik kikkererwten met 2 el tahin, 1 el olijfolie, geraspte citroenschil, sap van 1 citroen en groene kruiden.


Tekstbewerking: Louise Bucket / Foto’s: Fanny Hansson


Nog meer kookinspiratie: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '