Home Lifestyle Body FLAIR’S ANATOMY: wat doe je best tegen een verkoudheid?

FLAIR’S ANATOMY: wat doe je best tegen een verkoudheid?

Dokter Yves weet raad.

We denken graag dat we door te kijken naar ‘Grey’s Anatomy’ heel wat medische kennis vergaren, maar in werkelijkheid zijn we helemaal niet in staat om onze eigen gezondheidsprobleempjes op te lossen. Wie dat wel is? Dokter Yves! Met z’n knappe kop (pun intended) beantwoordt hij al jullie medische vragen en geeft hij je de beste tips en tricks om je zo snel mogelijk weer kiplekker te voelen. Enter: Flair’s Anatomy!

Een verkoudheid is een virusinfectie die ervoor zorgt dat het slijmvlies aan de binnenkant van de neus, keel en de bijholte kan ontsteken. Eenmaal verkouden kun je er niet veel aan doen, maar dokter Yves vertelt hoe je kan voorkomen dat jij het virus verspreidt.

Voorkom besmetting door vaak je handen te wassen en gebruik bij voorkeur papieren zakdoeken zodat je ze meteen na gebruik kan weggooien.

Je kunt de klachten van je verkoudheid verminderen door te dampen of stomen, zo maak je de sinussen vrij. Voor rokers is een verkoudheid een goed moment om te stoppen met roken, de infectie duurt namelijk langer wanneer je rookt.

Medicatie kan helpen bij een verkoudheid, zo kan je paracetamol innemen bij hoofdpijn of koorts. Neussprays met xylometazoline kunnen helpen om de slijmen te verminderen. Antibiotica zal dan weer niet helpen, want het werkt alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen zoals bij een verkoudheid.

Ga zeker langs bij je huisarts als je langer dan twee weken ziek bent of als je hoge koorts hebt (meer dan 38,5 °C). Ook als je heel suf bent of kort van adem, is het verstandig om op controle te gaan bij een arts.

Lees ook: