Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
©  Unsplash

Vanaf volgend jaar test de organisatie uit welk effect het heeft als de werknemers 30 uur werken in plaats van 36.

Fulltime betaald voor een 30-urenweek? Vrouwenorganisatie Femma test het uit.

Vrouwenvereniging Femma maakt er haar missie van te strijden voor gelijkheid, tijd en geluk voor vrouwen en mannen. De 30-urenweek staat hoog op de agenda. In samenwerking met de VUB onderzoekt de organisatie in 2019 welk effect zo’n kortere werkweek – met loonbehoud – heeft op de levens van haar werknemers.


 

Minder werken = efficiënter werken?


Vanaf 1 januari 2019 werken de werknemers van Femma een jaar lang 30 uren per week, in plaats van 36 uren. Ze verliezen daarbij geen loon. Het experiment kadert in een onderzoek met de Vrije Universiteit Brussel naar de gevolgen van zo’n kortere werkweek op het werk- en privéleven. ‘We gaan de resultaten meten van minder werken op onze levens’, vertelt beleidsmedewerker Ilse De Vooght van Femma. ‘We willen weten wat de gevolgen zijn voor onze kinderen en partners, in hoeverre we meer tijd hebben om leuke dingen te doen, of we ons energieker voelen, hoe de werkbeleving verandert, maar ook de werkefficiëntie.’ De werknemers van Femma kiezen helemaal zelf hoe ze die 30 uren verdelen. ‘Sommigen zullen een dagje minder werken, terwijl anderen kiezen voor kortere werkdagen’, aldus De Vooght.

Experimenten in Zweden hebben aangetoond dat werknemers die minder uren werken minder fouten maken.


Om het experiment te kunnen uitvoeren, doet de raad van bestuur van Femma een investering. De werknemers zullen namelijk evenveel betaald worden voor minder werkuren en er komt vervangende tewerkstelling, dus er worden nieuwe werknemers aangeworven. ‘Er zijn middelen vrijgemaakt om dit te kunnen doen’, vertelt De Vooght. ‘Maar experimenten in Zweden hebben aangetoond dat werknemers die minder uren werken ook minder fouten maken, minder snel ziek worden, energieker en dus productiever zijn. Op termijn betaalt de 30-urenweek eigenlijk zichzelf.’ Voor het financieren van het actieonderzoek zelf, dat eveneens geld kost, hoopt Femma fondsen op te halen bij organisaties en individuen die het onderzoek naar de gevolgen van minder werken belangrijk vinden en het willen steunen.

Een statement voor de vrouw


De 30-urenweek komt volgens Femma mannen én vrouwen ten goede, maar als vrouwenvereniging willen ze specifiek een statement maken voor die laatsten. ‘We merken dat heel wat vrouwen het moeilijk hebben met een loopbaan lang voltijds werken’, zegt De Vooght. ‘De norm is nu 38 of 40 uur werken per week, en dat is voor veel mensen echt niet evident. Ook niet voor mannen, maar heel vaak zijn het toch de vrouwen die daarom deeltijds gaan werken. Zij boeten dan in aan loon en aan carrière. Dat zijn toch zware gevolgen.’

Er moet van bovenaf nagedacht worden over hoe we werk kunnen organiseren opdat iederéén er volwaardig aan kan deelnemen.


‘Wij vinden dat er over die norm gediscussieerd moet worden en dat er van bovenaf moet nagedacht worden over hoe we werk kunnen organiseren opdat iederéén er volwaardig aan kan deelnemen. Al is de 30-urenweek natuurlijk niet alleen voordelig voor vrouwen, maar evengoed voor mannen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '