Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

‘Godsamme Facebook, ga je schamen’, aldus de auteur.

Ex-Flair-columnist Thom wordt twee keer van Facebook gegooid om de belachelijkste reden

Facebook staat ondertussen bekend voor z’n overdreven rigoreus beleid, vooral wat betreft vrouwelijk bloot. In de voorbije week werd auteur en ex-Flair-columnist Thom Arisman tot twee keer toe slachtoffer van de strenge regels van het bedrijf. Hij uit z’n ongenoegen hierover – ironisch genoeg – op Facebook.

Onderwatergeboorte


Een dikke week geleden kon je in de kranten lezen dat de Belgische geboortefotografe Marijke Thoen 24 uur lang geblokkeerd werd op Facebook omwille van een zogezegd aanstootgevende foto. Op die massaal gelikete en gedeelde foto van een onderwatergeboorte is – als je goed kijkt – een vrouwelijke tepel te zien, dus verwijderde Facebook het kiekje om de gevoelige oogjes van z’n gebruikers te sparen.

Grappig genoeg plaatste Facebook de foto enkele dagen later terug en kreeg Thoen zelfs excuses. Maar dat bleek nog niet het einde van de controverse te zijn. Thom Arisman – die trouwens nog steeds anoniem wil blijven – is een van de vele mensen die de mooie foto deelde en hij werd alsnog, na de excuses van Facebook aan het adres van Thoen, gestraft door het bedrijf. De auteur kon drie dagen niet op Facebook en kreeg een waarschuwing dat hij voorgoed verwijderd zou worden, mocht hij niet stoppen met het delen van aanstootgevend materiaal.

Voor de nieuwsgierigen: de foto is nog steeds te bekijken op de professionele pagina van de fotografe. Je kan niet geloven dat Facebook een probleem maakt van die foto? Wij ook niet. En Thom Arisman al evenmin.

Maar het wordt nog beter. Want het was al de tweede keer op nog geen week tijd dat de schrijver niet op Facebook mocht. Ook bij de eerste blokkering waren tepels het grote probleem. Of laat ons specifieker zijn: vrouwentepels. Want met die van mannen lijkt Facebook geen probleem te hebben.

De bewuste tepels waren zelfs niet zichtbaar op de pagina van Thom Arisman. Nee, je moest er het artikel van de Volkskrant dat Thom deelde voor openklikken, een artikel over het feit dat er in moderne series zoals ‘Girls’ en ‘The Deuce’ steeds vaker echte – lees: niet perfecte – vrouwenborsten te zien zijn. De Volkskrant had het artikel uiteraard kracht bijgezet met foto’s van blote boezems in het artikel zelf. ‘Aanstootgevende inhoud’, zo concludeerde het bedrijf. ‘Godsamme Facebook, ga je schamen’, vindt Arisman.

Godsamme Facebook, ga je schamen. Dat schreef ik in het vorige berichtje. Omdat Facebook een prachtige geboortefoto had...

Posted by Thom Arisman on Wednesday, November 29, 2017


 

Flair-campagne


Vorig jaar werd Flair zelf nog het slachtoffer van het preutse en bij momenten seksistische beleid van Facebook. Onze zomercampagne werd toen gebannen op het sociale medium. Geen tepels te zien deze keer, wel twee jonge vrouwen die kartonnen bordjes voor hun schijnbaar blote boezem houden. Want blijkbaar is zelfs de idee van een blote borst te veel. We zijn benieuwd welk jaar het moet worden vooraleer men bij Facebook het aanzicht van een vrouwenborst niet langer als aanstootgevend zal beschouwen. Laat ons samen hopen dat het antwoord 2018 is.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '