Home celebs Emilia Clarke getuigt voor het eerst over discriminatie op de ‘Game of...

Emilia Clarke getuigt voor het eerst over discriminatie op de ‘Game of Thrones’-set

Vorig jaar onthulde ze in een podcast al dat ze zich vaak gedwongen voelde om naakt voor de camera te gaan staan.

Emilia Clarke
© HBO

Gisteren klapte Emilia Clarke (33) tijdens The Edinburgh TV Festival uit de biecht. De ‘Game of Thrones’-actrice vertelde tijdens de prijsuitreiking namelijk dat het als vrouw niet altijd even aangenaam was om op de set te staan. Meer zelfs, ze zou zich meermaals gediscrimineerd gevoeld hebben.

‘s Werelds populairste serie kwam in het het verleden regelmatig onder vuur te liggen door de seksistische, racistische én discriminerende scènes die op het kleine scherm te zien waren. Maar dat het er ook op de set soms discriminerend aan toe kon gaan, dat hadden we nu niet meteen zien aankomen. Toch blijkt ook dat nu het geval te zijn, want Emilia Clarke (aka Daenerys Targaryen) vertelde tijdens het digitale The Edinburgh TV Festival dat vrouwen op de ‘GoT’-set regelmatig benadeeld werden.

Naaktscènes

Volgens de Mother of Dragons ging het om een vestimentair probleem dat alleen de actrices en niet de acteurs moesten ondervinden. ‘De mannen van de Night’s Watch, zoals Jon Snow, droegen constant een wollige mammoethuid’, begon ze haar relaas. ‘In hun kostuums zat een kleine generator verwerkt die koud water door het pak pompte, zodat de mannen het op warme filmlocaties steeds koel hadden.’ Volgens Clarke mochten de acteurs dus gebruikmaken van een soort koelsysteem, terwijl de vrouwen dat niet mochten. ‘De meisjes kregen dat niet. Het enige wat ik kreeg, was iemand die de achterkant van m’n pruik af en toe optilde. Het was veel te zwaar! Ik droeg een warm kostuum én een dikke pruik, maar kreeg wel geen cold pack. Daar moest ik zélf voor zorgen’, vertelde ze emotioneel.

View this post on Instagram

2020 Digital EdTVFest Session:⁠ ⁠ @emilia_clarke in conversation with @paulfeig⁠ ⁠ Actor, Emilia Clarke will team up with Paul Feig who last year directed her in the movie Last Christmas, for a peer-to-peer session that will take in their work and careers.  Clarke shot to worldwide fame as Daenerys Targaryen in HBO’s smash-hit drama, Game of Thrones, and has fast become one of the world’s most recognised and in-demand actors. ⁠ ⁠ Paul Feig is a writer, producer and director behind some of Hollywood’s biggest female-driven box office hits of recent years including the Oscar nominated Bridesmaids, Spy, A Simple Favor and the female-led  Ghostbusters as well as major TV hits such as the seminal Emmy Award winning series' Freaks and Geeks, The Office, Zoey's Extraordinary Playlist, the recently launched Love Life, East of LA Brea and many others.⁠ ⁠ Festival passes start from £119, and this year freelancers can register for free. Link in bio⁠ ⁠ #edtvfest #gameofthrones #bridesmaids

A post shared by Edinburgh TV Festival (@edinburghtvfest) on

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Het is de eerste keer dat Emilia getuigt over dergelijke oneerlijkheid op de set. In het verleden liet ze wel al eens van zich horen en gaf ze toe dat ze zich regelmatig gedwongen voelde om op de set bepaalde dingen te doen waar ze niet volledig achterstond. ‘Ik vond het niet altijd fijn om naakt voor de camera te moeten staan en heb mij vaak gedwongen gevoeld om het wél te doen‘, vertelde ze vorig jaar in de podcast ‘Armchair Expert’. ‘Soms vroeg ik of ik een deel van mijn lichaam mocht bedekken, waarop de regisseurs zeiden: “Je wil de fans toch niet teleurstellen?” Ik ging dan huilen op het toilet en ging vervolgens weer op de set staan en deed alsof alles in orde was.’

Ze benadrukte wel dat ze tijdens het draaien van de eerste seizoenen altijd gesteund werd door haar collega Jason Momoa, Khal Drogo in ‘Game of Thrones’. Ook met de andere mannelijke acteurs had ze een goede verstandhouding en is ze nu nog steeds goed bevriend. Ze liet ook weten dat ze nog altijd heel dankbaar is dat ze de rol van zo’n sterk personage op zich mocht nemen.

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.