Home Lifestyle BUCKETLIST: miniroadtrip langs de dromerige stranden, baaien en idyllische kustplaatsen van Elba

BUCKETLIST: miniroadtrip langs de dromerige stranden, baaien en idyllische kustplaatsen van Elba

Het verborgen Italiaanse eiland heeft een rijke geschiedenis, prachtige panorama's en overheerlijke keuken.

Elba
© Louis Morgner & Dario Bronnimann via Unsplash

In het begin van de 19de eeuw wist Napoleon Bonaparte te ontsnappen uit Elba, een klein Italiaans eilandje waar hij in ballingschap zat. Anno 2021 zouden wij maar wat graag in zijn schoenen staan en naar het romantische eiland vluchten om er van een getaway te genieten.

Elba ligt net voor de kust van Toscane en is met de talloze dromerige stranden, rotsachtige baaien, pittoreske kustplaatsjes en heldere zee een topbestemming voor wie wil ontsnappen aan de drukte op het vasteland. Momenteel is het mediterrane eiland de go-to-reisbestemming van Italianen die een weekendje weg of op vakantie in eigen land willen gaan, maar voor de internationale reizigers blijft het voorlopig een verborgen pareltje. Daarom wil je het helemaal bovenaan je bucketlist zetten, voordat het platgetrapt wordt door toeristen.

Miniroadtrip

Ben je van plan om in de toekomst een paar dagen op Elba door te brengen? Dan moet je twee dingen zeker weten: het eiland is groter dan het lijkt en je kan het het beste met de auto verkennen. Het is ongeveer dertig kilometer lang en achttien kilometer breed, máár er liggen amper rechte wegen. Als je van de ene plaats naar de andere wil reizen, komt daar wat klimwerk over rotsachtige heuvels en door dichte bossen aan te pas. Je wil er ook alles gezien hebben, dus vraag minstens een midweekje verlof aan én bereid je reis goed voor om er een miniroadtrip van te maken. Extra tip: zorg ervoor dat je altijd een zwempak bij je hebt, zodat je onderweg af en toe kan stoppen bij de verleidelijke stranden.

Dag 1: het westen

De westkant van Elba is de meest bergachtige en ruige regio van het eiland. Daar ligt Monte Capanne, het hoogste punt van het eiland. Neem er de kabelbaan die eerst door bossen en vervolgens langs de grimmige granieten bergwand glijdt. Op een heldere dag kan je de eilanden Corsica, Capraia en Pianosa vanuit de lucht spotten. Huur een mountainbike om door de weelderige bossen te crossen en/of zon op een van de ongerepte stranden. Rijd je langs Marina di Campo of Marciana Marina? Stop daar dan voor een namiddagje citytrippen of een late lunch op een van de zonnige terrasjes.

View this post on Instagram

A post shared by Marta Di Muro (@4mdm)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dag 2: de kust

Vertrek ‘s ochtends naar Portoferraio, en huur er een bootje om de delen van het eiland die alleen toegankelijk zijn via het water te verkennen. Laat het anker vallen en duik de heldere zee in om te snorkelen en de kleurrijke onderwaterwereld te begroeten. Elba telt meer dan tachtig stranden en verborgen grotten waarlangs je kan varen. Zorg ervoor dat je een lunch mee aan boord neemt en smul ervan op het water of een van de rotsen die je passeert. Breng in de late namiddag nog een bezoek aan het historische centrum van de stad. Daar kan je halt houden bij het enorme Forte Falcone, de overblijfselen van een Romeinse villa en een van de twee residenties waar Napoleon verbleef toen hij naar het eiland werd verbannen.

Dag 3 en 4: het zuiden

Begin de dag met een geologieles in Parco Minerario, een mineraalpark nabij Rio Marina aan de oostkant van het eiland. Het openluchtmuseum stelt de kostbare mineralen die op Elba gevonden zijn tentoon. Zet de geologische tour zelf voort en reis verder naar het zuidelijkste puntje van het eiland dat in de schaduw ligt van de Monte Calamita (Magneetberg). Bezoek er Miniere di Capoliveri, waar je tentoonstellingen die het dagelijkse leven van mijnwerkers die in de voormalige ijzermijn werkten, kan bezichtigen. Trek daarna richting het strand dat op sommige plaatsen nog een roestkleur heeft. Verken op de laatste dag Porto Azzurro en Lido di Capoliveri, twee charmante plaatsjes die gekenmerkt worden door hippe strandbars, typische Italiaanse restaurants en rustige stranden. Tip: blijf er tot ‘s avonds op het strand liggen en zie hoe de sterren en maan schitteren op het water.

Meer bucketlisttips: