Home Lifestyle ‘De Mol’: een scherpe blik op de tweede aflevering

‘De Mol’: een scherpe blik op de tweede aflevering

Een chauffeur die moeite heeft met navigeren en een arts die niet weet hoeveel tanden een kind heeft? Louche.

Week 2 van ‘De Mol’. Het moment waarop je als kijker definitief de voor jou meest verdachte verraadpleger moet aanduiden, al is het maar opdat je aan het einde van de rit met een beetje geluk kan pochen dat je vanaf de tweede aflevering ‘op de juiste’ zat. Er zijn nu geen excuses meer: aflevering 1 en 2 bevatten meer dan voldoende vreemde handelingen om van zowat elke kandidaat een mogelijke Mol te maken. Je moet alleen maar in je gekozen tunneltje kruipen en pas je hoofd uit je molshoop steken wanneer jouw kandidaat eruit geknikkerd wordt, of hij of zij inderdaad de saboteur blijkt te zijn.

Laat ons het goede voorbeeld geven en al een gokje wagen: onze vermoedens wijzen na dit alweer spannende stukje televisie richting ‘t stad, en dan hebben we het niet over Guanajuato. Maar jaagt u, beste kijker, vooral vrolijk en volledig onbeïnvloed door ons oordeel verder op basis van dit (gepoogd) objectief verslag van de tweede aflevering.

DAG 4

Méér nog dan wat er juist mis ging tussen Mike en Marjolein, wil Vlaanderen vanavond weten wat er geschreven staat in de brief die de West-Vlaamse Joke aan het eind van de vorige aflevering opende. En vooral: waarom ze met zo veel gevoel voor drama haar exit maakte. De kijker komt het al snel te weten, want Gilles leest het epistel voor.

Zoals vermoed krijgt Joke de kans een voordeel tegenover de andere kandidaten binnen te halen, en wel in de vorm van pasvragen voor de volgende eliminatie. Daarvoor moet ze een nacht alleen in een armtierig tentje slapen, om vervolgens als wild opgejaagd te worden door de rest. De theatrale exit van Joke wordt eveneens verklaard door de brief. Daarin staat letterlijk dat de dierenarts na het lezen moet opstaan en vertrekken zónder om te kijken. Een ding is zeker: een uitgeschreven script volgen, dat kan ons Joke als een echte Mol.

De acht andere kandidaten, die vermoedelijk een beduidend betere nacht achter de rug hebben dan Joke, worden bij het ontwaken geconfronteerd met de kopzorgen van de avond ervoor: waar is Joke en welk voordeel heeft zij nu? Gedropt in het Mexicaanse platteland en met een schijnbaar ziedende zon op hun bolwerk krijgen ze te horen dat er met een helikopter, paarden en een truck op hun medekandidate en op schijven gejaagd moet worden.

Vindt Joke – die met de gekende en geweldig onflatterende ‘De Mol’-helm op haar hoofd in de hitte rondholt – de schijven eerst en kan ze die brandmerken met het logo van het programma, dan worden het pasvragen. Kunnen de anderen de schijven brandmerken met een euroteken en ze naar de hacienda brengen, is het geld voor de prijzenpot. Wordt Joke neergeschoten, dan is het spel afgelopen. En dan mogen we natuurlijk de belangrijkste mededeling van Gilles niet vergeten: Joke doet met haar pasvragen wat zíj wil. Lees: Joke kan de anderen omkopen door hen haar vragen aan te bieden in ruil voor een iets langer leven.

Het spel vol miscommunicatie, frustratie en onverstaanbaar West-Vlaams geschreeuw dat erop volgt, lijkt ons een ding te leren: de Mol zat in de truck.

Pascale en Channy mogen twintig minuten lang speuren vanuit een helikopter, terwijl Bahador, Steve en priester Pieter te paard op pad gaan – al wil die eerste écht niet in galop. Chauffeur Jeffrey neemt Katrien en Lloyd mee vanachter op zijn pick-up. Het spel vol miscommunicatie, frustratie en onverstaanbaar West-Vlaams geschreeuw dat daarop volgt, lijkt ons een ding te leren: de Mol zat in de truck.

Joke, die nogmaals laat zien dat ze een fitte dame is, kan acht pasvragen verzamelen voor de anderen haar in het snuitje krijgen. Dat doet ze onder meer dankzij Jeffrey, die ondanks het dagdagelijks rondvoeren van provinciegouverneur Cathy Berx moeite heeft om zich te oriënteren in de meest open vlakte der open vlaktes. Jeffrey moet er door zijn passagiers op gewezen worden dat hij een foute weg insloeg, waarop de chauffeur een moment halt houdt om de kaart te checken. En dat op een moment dat ze heel dicht bij doelwit Joke zijn, die ze vervolgens net missen. Subtiel saboteren is het niet te noemen, maar saboteren is het zeker.

Het is uiteindelijk wel de pick-up en niet de dravende paardenploeg die Joke met hulp van de helikopter vindt en onmiddellijk onder schot neemt. En dan kan het drama beginnen. Want hoewel Baha en Pieter samen schreeuwen dat Joke niet neergeschoten mag worden aangezien ze schijven aan het brandmerken zijn en het geld niet binnen is voor het in de hacienda is, besluit Lloyd – in opdracht van Jeffrey – een pijnlijke verfvlek achter te laten op Jokes sportbroek. En dat ondanks haar voorstel om hen stiekem schijven te schenken in ruil voor haar vrijheid, een voorstel dat Katrien vreemd genoeg al snel afslaat. Geen pasvragen nodig, Katrien? Hoe dan ook: game over en geen geld, noch pasvragen. En een héél boze Joke.

Opvallend? Een beroepschauffeur die het moeilijk heeft met navigeren, zoiets doet onze moldetector afgaan. Katrien saboteert dan weer weinig subtiel het omkoopplan van Joke door aan de paardenploeg te melden dat ze haar vonden, waardoor er van in het geniep een dealtje sluiten geen sprake meer kon zijn. En Lloyd, lieve Lloyd die er het hart van in is dat iedereen hem zijn scherpschutterskunsten kwalijk neemt, neemt wel een heel domme beslissing door zomaar te schieten. Van een student geneeskunde mogen we toch iets meer inzicht verwachten, nee?

Maar het meest opvallende aan deze opdracht, is hoe Joke in situaties van stress en woede alle wil tot verstaanbaar Vlaams spreken lijkt te verliezen en zich volledig overgeeft aan haar Tieltse tongval. En hoe ze zonder blikken of blozen liegt over de pasvraag die ze zogezegd in haar koes – West-Vlaams voor sok, zo blijkt – stopte en verloor. En hoe ze zó hard voor het spel gaat dat ze ‘t over haar hart krijgt om arme Lloyd de huid vol te schelden. Terwijl Joke door diens zonnebrilglazen spijt over zijn beslissing denkt te zien, voelen wij zijn trieste puppy-ogen priemen door het televisiescherm. Of we al een favoriet hebben? Nee hoor.

DAG 5

De vijfde dag begint pijnlijk, want op de avond van dag vier amuseert de groep zich kostelijk met enkele flessen Mexicaanse mezcal. Helaas geen nachtelijke, beschonken opdracht deze keer, en dus ook geen vragen over broeken met zakken. Gemiste kans, als je ‘t ons vraagt.

Kennis van de stad heeft gids Salvador ongetwijfeld met hopen, ervaring met blinden begeleiden duidelijk niet. En dat mag vooral Jeffrey ondervinden.

Bueno, tijd voor de tweede opdracht. Daarvoor moeten de kandidaten twee groepsleden uitkiezen die ze ‘blind vertrouwen’. Jeffrey en Katrien zijn de uitverkorenen en mogen als twee blinde mollen – uhuuu – de romantische stad Guanajuato verkennen. Dat doen ze niet alleen, maar met gids Salvador. Kennis van de stad heeft de schattige Mexicaanse man ongetwijfeld met hopen, ervaring met blinden begeleiden duidelijk niet. En dat mag vooral Jeffrey – tot onze hilariteit – ondervinden. Het is bijna beschamend hoe hard we bij elke botsing van de Antwerpenaar blijven lachen. De twee krijgen trouwens ook de mollenboekjes van alle kandidaten mee. Bekijken ze die, dan verdienen ze sowieso geen geld met de opdracht.

Terug naar de rest van de groep, die het in een potje baseball opnemen tegen een stel kinderen. Als slimmeriken worden Steve en Channy uitgekozen. Zij zullen vragen uit het vijfde leerjaar moeten beantwoorden. Die vragen moeten wel eerst gewonnen worden door de baseballspelers, die op tijd bij hun honk moeten geraken om er een rode bal uit een ballenbak, een soort Dr. Bibber-spel en een doolhof zien te krijgen.

Vreemd genoeg gaat het baseballen beter dan het vragen beantwoorden: van de eerste twaalf vragen hebben Steve en Channy er amper twee juist. Vooral het feit dat meneer doktoor niet weet hoeveel tanden een kindergebit telt en pas ná Channy op de Franse naam voor Schanulleke komt – Steves moedertaal is het Frans – is wel erg louche. Gelukkig herpakken ze zich een beetje én loopt pastoor Pieter op de valreep nog een homerun van 300 euro, wat de winst voor de honkbalopdracht toch op 2.300 euro brengt.

En dan moesten Jeffrey en Katrien natuurlijk nog bewijzen dat ze iets hadden opgestoken van hun uitstapje. Dat deden ze perfect, wat 3.000 euro oplevert. De mollenboekjes raakten ze niet aan, hoewel Jeffrey het wel voorstelde aan Katrien.

Opvallend? Is het normaal dat een dokter niet weet hoeveel tanden een kind heeft? Steve geeft een fout antwoord op die vraag. Het is dan misschien vele jaren geleden dat de zestiger zijn diploma behaalde, dit lijkt ons eerder verontrustend. Of verdacht. Een beetje zoals toen Eline zei dat de Oostkantons in West-Vlaanderen liggen, niet? Daarnaast is Baha zijn stuntelige zelf tijdens het baseballen: meerdere missers, lopen wanneer zijn bal niet ver genoeg is waardoor anderen uitvallen, enzovoort. Joke toont zich ook in deze opdracht zeer fanatiek en lichtjes opvliegend, dit keer met Bahador als doelwit. Moest Joke de Mol zijn, probeert ze het te verbergen door zich de rol van ‘de mener’ aan te meten.

Opvallend is tenslotte ook dat onze hoofdverdachte du moment, Jeffrey, de 3.000 euro binnenhaalt. Een strategische zet om het vertrouwen te winnen van de rest? Een opdracht met z’n tweeën verpesten zou natuurlijk veel aandacht voor hem opwekken, aangezien hij bij de truck ook al in de fout ging – en die verantwoordelijkheid zelfs claimde.

SPOILER ALERT!

Nee, Channy wist echt niet wie Paul McCartney is. De Limburgse dame is niet de Mol, wel de tweede afvaller van dit seizoen.

Prijzenpot: € 12.050

Herinner je je nog hoe Marzena vorig jaar het spel moest verlaten in aflevering drie? Juist, ze was de persoon met de tweede slechtste score en werd het slachtoffer van de blufcapaciteiten van de slechtste scoorder – later bleek dit Bertrand te zijn. We vermoeden dat we volgende week een gelijkaardig scenario krijgen. Spannend!

Tot volgende week, liefste mollenvangers!

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.