Home Lifestyle ‘De Mol’: geboren Pinokkio’s en ne keer goe gaan eten in aflevering...

‘De Mol’: geboren Pinokkio’s en ne keer goe gaan eten in aflevering 4

Bart wist opnieuw de pet van minst populaire collega te bemachtigen.

de mol aflevering 4
© VIER

Dat de kandidaten een potje kunnen liegen en misschien wel geselecteerd werden op basis van die ‘kunsten’, dat is een bedenking die ons na deze vierde ‘De Mol’-aflevering niet meer loslaat. En die grommende maag… van waar zou die toch plots komen?

DAG 8

Onze kandidaten bevinden zich in Athene, niet alleen de hoofdstad van Griekenland, maar ook de geboortestad van de democratie. Dorien en Salim worden na kleinschalige verkiezingen aangeduid als volksvertegenwoordigers door ‘het volk’ en zullen het drie dagen lang voor het zeggen hebben. Ze sturen muziekkenners Laure, Christian en Alina meteen op een schattenjacht langs de Griekse metrosporen. Zelf mogen ze samen met Jolien en Bart een potje gaan golfen richting Syntagmaplein mét flinke handicap… Een welgemeend applausje is hier op z’n plaats voor de makers hun golfjargonwoordspeling.

Doriens verrekijker gooit al van slag één roet in het eten. Joliens club zit vastgemaakt aan haar hoofd, maar die handicap heeft beduidend minder invloed op de golfprestaties. Salim en Bart kunnen net zo goed als Siamese tweeling door het leven gaan, veel negatiefs lijken ze er niet van te ondervinden. Al snel is de eerste hole en daarmee de eerste 1000 euro binnen.

Wat een winstgevende metrotocht beloofde te worden, lijkt in de eerste minuten af te stevenen op een dikke teleurstelling. Ons muzikaal trio belandt in het foute station en Nana Mouskouri wordt niet veel later verward met George Michael. De drie andere artiesten met Griekse roots worden gelukkig wél goed geraden. 750 euro op de teller! Een geslaagde springsessie en een bijna-doorbraak van schlagerkoning Christian later, staat de metropot op 1750 euro. Wat later arriveren allebei de teams tijdig op het Syntagmaplein, 4750 euro erbij in de groepspot.

Opvallend? Bart onthoudt zich bij de zelfpromotie. Hij denkt de Mol en zijn streken beter te kunnen observeren vanuit een ‘gewone’ positie. Salim gaat dan weer aan het zelfpromoveren alsof zijn leven ervan afhangt. Met succes!
Dorien slaat de bal bij hole 1, maar ook bij hole 3 meteen compleet mis. Verdacht? Misschien, maar wij vinden het dan weer verdacht dat Bart er telkens als de kippen bij is om haar van commentaar te voorzien. Ook wanneer de drie muziekkenners dreigen te laat uit het metrodoolhof te klimmen, is Bart de eerste om commentaar te spuien.
Het feit dat de golfers de volle 3000 euro binnenhaalden, doet ons dan weer vermoeden dat de Mol zich onder de muziekkenners bevindt. Daar werd namelijk 1250 euro misgelopen. Is het dan zo moeilijk om twintig Grieken tien seconden bij elkaar te laten staan? Of was de Mol even niet zijn/haar overtuigende zelve?

DAG 9

Dag negen wordt dé hoogdag voor bourgondiërs Dorien en Bart. Ze mogen ne keer goe gaan eten in een traditioneel Grieks restaurant. Slagen ze erin in drie gerechten of dranken het foute ingrediënt te raden, dan verdienen ze 1000 euro. Wat het duo pas later ontdekt, is dat er naast de gerechten op de kaart niet de prijs, maar het aantal calorieën te lezen staat. Wanneer ze dat ontdekken, ontpoppen Dorien en Bart zich moeiteloos tot bodemloze voedselvaten. Wat ze niet weten? De vijf anderen moeten de calorieën die zij binnenspelen, er op anderhalf uur tijd weer af zien te werken in de fitness. Lukt dit niet? Dan komt er nul de botte bij de groepspot.

Opvallend? In de fitnesszaal leek iedereen het beste van zichzelf te geven. Zelfs op Salim kunnen we deze keer niets aanmerken.
Wat ons wel opviel is dat Bart té snel meeging in de foute keuzes die Dorien maakte. Al geven we toe dat de restaurant-opdracht moeilijk was, wat ook meteen wil zeggen dat er makkelijk in gemold kan worden. Bart beseft bovendien als eerste dat het getal achter de gerechten niet hun prijs, maar hun aantal calorieën voorstelt. Hij maant Dorien aan om net als hij als een malle te beginnen eten en maakt het op die manier de fitnessers een stuk moeilijker. Handelt hij met een voorkennis die enkel de Mol kan bezitten?
En dan was er nog die telefoon onder tafel waardoor het sportieve kwintet Dorien en Bart zou bevelen te stoppen met fretten. Bart begint plots heel erg veel te praten vanaf de telefoon begint te rinkelen. Hij reageert bovendien nét iets te gespeeld verbaasd wanneer Dorien ‘iets voelt trillen’.

DAG 10

Vandaag is dan weer een hoogdag voor het volk. Niet hun volksvertegenwoordigers, maar zij mogen het Griekse Glyfada vanop een aanzienlijke hoogte bewonderen. Laure, Christian, Alina, Bart en Jolien krijgen de kans om uit een vliegtuig te springen. Slechts een van hen zal niet springen. Dorien en Salim moeten raden wie niet sprong. Kiezen ze de verdubbelaar en gaan ze voor 4000 euro in de pot of verdelen ze liever tien pasvragen? Raden ze niet wie er achterbleef in het vliegtuig, dan krijgen de vijf anderen allemaal twee pasvragen. Een behoorlijke dosis mensenkennis zou moeten volstaan, ware het niet dat het vijftal afsprak over letterlijk alles te liegen.

De doodeerlijke Christian besluit uiteindelijk wél de waarheid te vertellen omdat hij – o, die schattige naïviteit – gelooft dat Dorien en Salim voor de verdubbeling van het te winnen bedrag kozen, maar niets is minder waar. Het duo ging in zee met Bart, die hen de waarheid vertelde in ruil voor twee pasvragen. Resultaat? Iedereen is alwéér boos op Bart, die eigenbelang schaamteloos boven de groepsgeest plaatst. Want neen, die 10.000 euro die hij de pot ontnam in aflevering één is bijlange nog niet vergeten. Het ‘Vlaanderen Vakantieland’-groepsgevoel daalt daarbij onder nul, met enkele bijzonder gênante scènes tot gevolg. Salim, Dorien en Bart zijn – al dan niet terecht, dat laten we in het midden – pispalen van dienst vanavond.

Opvallend? We zitten dit jaar met geboren Pinokkio’s. Alle zeven de kandidaten hebben bewezen dat ze staalhard kunnen liegen.
Salim en Dorien hebben 4000 euro door de neus van de groepspot geboord. Die keuze maakten ze zonder verpinken.

De groepspot: € 16.645

Onze topverdachte(n)

Als we heel eerlijk zijn, beginnen we onze Salim-tunnel langzaam maar zeker te verlaten. De ogen gaan na deze aflevering des te meer naar Bart. Meer en meer zien we Barts karakter ook als een handige dekmantel voor de Mol. Zijn uitgesproken mening, het meteen op de vingers tikken en dus in de kijker zetten van andermans fouten, zijn schaamteloos egoïsme… Stuk voor stuk zijn het droomeigenschappen voor een Mol.

SPOILER ALERT!

Laure moet vanavond naar huis vertrekken. De oudste van het gezelschap heeft bij ons nooit echt op de verdachtenlijst gestaan, maar nu zijn we uiteraard wel benieuwd wie er voor haar de hoofdverdachte was… Toen waren ze nog met zes. Op naar volgende week! Dan komt er bezoek uit België voor de kandidaten.

Tot volgende week, molloten!

Lees hier de verslagen van vorige weken: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.