Home Lifestyle AHA: daarom maak je vaker ruzie met je partner wanneer jullie minder...

AHA: daarom maak je vaker ruzie met je partner wanneer jullie minder seks hebben

En dit is de oplossing.

© Shutterstock

Is het je ooit al opgevallen dat je vaker ruzie maakt met je partner tijdens periodes waarin jullie vaker seks hebben? Dit is de verklaring.

Amanda Gesselman, sociaal psycholoog en onderzoekster aan het Kinsey Institute, legt uit hoe belangrijk seks voor velen is in een relatie: ‘Voor veel koppels staat seks voor hun intieme connectie, niet enkel lichamelijk maar ook emotioneel. Er bestaat geen perfecte correlatie, maar hoe gelukkig we zijn met ons seksleven beïnvloedt wel degelijk hoe gelukkig we zijn in onze relatie. Minder seks is voor velen een signaal dat er meer aan de hand is.’ Daardoor wordt minder seks meer dan eens verkeerdelijk geïnterpreteerd als ‘hij vindt me niet meer aantrekkelijk’ of ‘hij wil bij me weg’.

De Amerikaanse relatietherapeute Vanessa Marin is het daar klinkend mee eens. Zij vertelt dat ook onze onzekerheid ons parten speelt. Wie onzekerder is en meer dan eens vreest dat haar partner haar zal verlaten, kan seks al snel zien als de graadmeter van de relatie. Als die graadmeter dan op een laag pitje staat, hebben ze meteen het gevoel dat de relatie niet goed gaat.

Onuitgesproken frustraties

De relatietherapeute vindt het normaal dat mensen onzeker worden over hun relatie wanneer ze worden afgewezen: ‘Als je partner jouw seksuele avances afwijst omdat hij liever werkt of televisie kijkt, geeft hij je indirect de boodschap dat hij die dingen belangrijker vindt dan tijd met jou te spenderen.’

Volgens Vanessa Marin zouden velen die problemen niet durven aan te kaarten waardoor de frustraties maar blijven borrelen. Als die frustraties niet uitgesproken worden, voelt de partner de spanningen wel, maar kan hij ze uiteraard niet wegtoveren.

Communication is key

De oplossing? Praat met elkaar. Praat over je gevoelens en je verlangens. Krop niet alles op. Dan blijven die gevoelens enkel borrelen en zullen jullie (soms) nutteloze discussies blijven krijgen.

Verder is het belangrijk om je seksleven spannend te houden. Besteed eens wat meer tijd aan jullie seksleven, doe je best en wissel eens af. Zo wordt het weer wat spannender tussen de lakens én verdwijnen die overbodige ruzies zonder twijfel als sneeuw voor de zon.

Lees ook: