Home Lifestyle Vergeet hygge en lagom, de Schotse trend coorie helpt je om gelukkiger...

Vergeet hygge en lagom, de Schotse trend coorie helpt je om gelukkiger in het leven te staan

Het leert je genieten van de pure en meest eenvoudige dingen in het leven.

coorie
© Nachelle Nocom via Unsplash

Staf Coppens bezweek vorig jaar voor de Scandinavische levensstijl en verhuisde met zijn gezin naar Zweden om er van het leven te genieten. Want daar zijn de Scandinaviërs met hun hygge, lagom en lykke nu eenmaal de beste in. Al kunnen ze er in Schotland met hun coorie ook wat van.

Coorie betekent oorspronkelijk ‘knuffelen‘, maar kreeg in de loop der jaren een andere betekenis. Meer zelfs, want het werd een echte lifestyletrend. Waar hygge vooral draait rond all things comfy om je gelukshormonen een boost te geven, focust coorie op de natuur. Denk dan vooral aan minder tijd doorbrengen onder een kasjmieren dekentje in de zetel en meer weekenddagen vertoeven op een picknickdekentje in het bos of op een heuvel.

Kamperen, experimenteren en gezellig samenzijn

‘Een coorie manier van leven staat gelijk aan contact maken met je omgeving en dankbaar zijn voor wat die je te bieden heeft, en niet zozeer voor wat je al hebt’, aldus de Schotse Gabriella Bennett in haar boek ‘The Art of Coorie‘. ‘In Schotland weet je dat je in goed gezelschap vertoeft als je bij vrienden en familie in de zetel kan ploffen. Als je je tussen hen nestelt, voelt dat misschien een beetje krap, maar tegelijkertijd vertrouwd en goed aan. En het is dat vertrouwde en warme gevoel dat je ook kan ervaren als je tijd in de natuur doorbrengt.’

Coorie draait dus eerder om het omarmen van kleine gelukjes die letterlijk en figuurlijk op je pad komen en all things Scottish (denk: zwemmen in de natuur, een wandeling maken in de bergen of kamperen in het bos) om een gevoel van intens geluk te ervaren. Zo stelt Gabriella Bennett in haar boek voor om middenin de natuur te kamperen om van een zo puur en eenvoudig mogelijk moment te kunnen genieten. Hoe je coorie ook binnenshuis kan toepassen? Door een kop thee te drinken terwijl je geniet van de regen die op het raam tikt, door een boek te lezen voor de open haard of door een winterbarbecue te organiseren.

Daarnaast leert de Schotse levensstijl je ook om geen schrik te hebben om te falen. De kunst van gelukkig zijn zit ‘m volgens de Schotten namelijk niet alleen in het genieten van de natuur, maar ook in het constant experimenteren. Trial and error, elke dag opnieuw. Klinkt misschien een beetje beangstigend, maar de Schotse traditie gaat intussen al enkele eeuwen mee, dus er zal wel iets van waarheid inzitten, niet? 😉 En als je nog steeds niet overtuigd zou zijn om het een kans te geven: coorie staat volgens Bennett ook gelijk aan hartig (en vooral veel) koken. De Schotten associëren een rijkelijke maaltijd namelijk niet alleen met iets om hun magen te vullen, maar ook met het gezellig samenzijn met vrienden en familie en dankbaar zijn voor alles wat zij je te bieden hebben.

Lees ook: