Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

‘Een burn-out, dat is toch iets voor managers van middelbare leeftijd?', is een opmerking die experte Nienke Thurlings vaak te horen krijgt. Maar niets is minder waar.

‘Wat hebben millennials nu te klagen?’: waarom jongeren ten prooi vallen aan een burn-out

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

‘Een burn-out, dat is toch iets voor managers van middelbare leeftijd? Wat hebben millennials nu te klagen?’, is een vraag die burn-outexpert Nienke Thurlings aan de lopende band krijgt. Toch zijn de problemen waar de jongere van nu tegen aanloopt niet zo anders dan die van de overwerkte manager, meent Thurlings.


Of je nu een manager van middelbare leeftijd bent, of een yuppie die net z’n eerste job wist te scoren, de innerlijke druk die voorafgaat aan een burn-out is bij iedereen dezelfde: leven naar een ideaalbeeld, je plooien naar anderen en daardoor het vermogen verliezen om jezelf te ijken.

‘Met alle gevolgen van dien, zoals het contact met je lichaam verliezen, slecht voor jezelf zorgen en continu piekeren’, weet burn-outexperte Nienke Thurlings.

Schone schijn


Jongeren lopen daar volgens haar alleen om andere redenen tegen aan dan ouderen. ‘Sociale media en perfecte plaatjes creëren een schijnwerkelijkheid waarin het altijd leuker of beter lijkt te kunnen.’

De overmatige individualisering van onze maatschappij en het idee dat je alles helemaal alleen moet kunnen doen en bereiken, werkt daarbij als katalysator, meent Thurlings.

Het is moeilijk om toe te geven dat het niet goed met je gaat als iedereen om je heen alleen maar successen lijkt te vieren.


‘Omdat iedereen de schone schijn ophoudt (zeker in de online wereld), lijkt het alsof anderen het veel beter doen dan jij. Het is moeilijk om toe te geven dat het niet goed met je gaat als iedereen om je heen alleen maar successen lijkt te vieren.’

Dat is volgens de auteur van ‘Jong burn-out’ dan ook dé reden waarom jongeren te lang met hun zorgen blijven rondlopen zonder hulp te vragen. ‘Het merendeel van de jonge mensen loopt rond met grote stressklachten, faalangst en keuzestress. Alleen wordt het gesprek daarover maar zelden geopend’, klinkt het.

Jongeren niet afstraffen, maar ondersteunen


Wat volgens Thurlings ook niet onderschat mag worden, is dat jongeren zijn opgegroeid met een smartphone in hun hand. ‘Voor hen is het geen apparaat dat je er af en toe even bij pakt. Het is onderdeel van hun dagelijkse werkelijkheid.’

Hoewel smartphones funest zijn voor de regulering van stresshormonen in het lichaam, kan je er vandaag bijna niet omheen.


Onderzoek toont aan dat het teveel aan blauw licht en de prikkels die ermee gepaard gaan, funest zijn voor de regulering van stresshormonen in het lichaam, maar je kan er als jongere bijna niet omheen. Roosters worden via Blackboard gedeeld, gezellige uitjes worden via Facebook of WhatsApp gepland, en als je een beetje op de hoogte wilt blijven van waar iedereen over praat, moet je je favoriete sterren en influencers wel volgen via YouTube en Instagram.

‘Vroeger moest je daarvoor (lekker rustig) een week op een nieuw tijdschrift wachten; tegenwoordig wordt die informatie elke minuut opnieuw uitgedeeld. Het is een hele wereld op zich die niet zal weggaan en zich steeds verder ontwikkelt’, waarschuwt Thurlings.

‘In plaats van jongeren daarop af te rekenen, moeten we kijken hoe we hen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen om in deze razendsnelle ontwikkelingen toch dicht bij zichzelf te blijven.’

‘Jong burn-out’ van Nienke Thurlings – € 17 – via Bol.com.


Meer weten over burn-out? Raadpleeg ons volledige dossier hier.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '