Home Lifestyle Body Oogartsen raden brillen die blauw licht filteren niet aan

Oogartsen raden brillen die blauw licht filteren niet aan

Maar urenlang naar je scherm staren, brengt wel twee problemen met zich mee.

brillen met blauwe filter
© PAIGE CODY VIA UNSPLASH

Mensen die vaak en/of heel lang naar een scherm staren, grijpen vaak terug naar een bril met een blauwe filter om hun ogen te beschermen. Maar onderzoek toont aan dat de hoeveelheid blauw licht die uit een scherm komt eigenlijk niet schadelijk is. Daarom raden oogartsen de speciale brillen eigenlijk niet aan.

Als we naar de schermtijd van onze smartphone kijken, vallen we meestal bijna van onze stoel. We hebben vaak niet door hoelang en hoe vaak we dagelijks op onze telefoon zitten te tokkelen. Daarnaast werken heel wat onder met een computer of laptop en kijken we na een werkdag graag nog een aantal uurtjes televisie. Zeker in vergelijking met vroeger worden we dus veel meer geconfronteerd met blauw licht dat uit al die schermen komt. Heel wat sites, brillenmerken en opticiens verkopen daarom brillen met een blauwfilter die je ogen zouden moeten beschermen. Een goede aankoop? Volgens oogartsen eigenlijk niet, want de hoeveelheid blauw licht die uit een scherm komt is totaal niet schadelijk voor onze ogen.

Oogarts Bart Leroy van het UZ Gent gaf daar meer uitleg over op Radio 1. ‘Blauw licht is minder gevaarlijk dan gedacht’, aldus de dokter. ‘In hoge dosissen kan het schade aanbrengen, maar die komen niet voor in ons dagelijks leven. De hoeveelheden die we dus in een normaal bestaan krijgen, vormen geen probleem. Blauw licht is trouwens overal, ook als je buiten een wandeling maakt. De dosis die je dan krijgt van te lopen in de felle zon is trouwens veel hoger dan de hoeveelheid die uit schermen komt. Maar we hebben een filter in onze lens en pigment in ons netvlies die ons beschermt tegen dit soort licht.’

Slaapwaakritme verstoord en bijziendheid

Toch wil deze bevinding niet zeggen dat urenlang naar een scherm staren geen probleem vormt. Blauw licht veroorzaakt geen schade aan de structuur van je oog, maar het brengt wel twee andere problemen met zich mee. Ten eerste verstoort het ons slaapwaakritme. ‘Blauw licht houdt ons wakker’,  aldus oogarts Bart Leroy. ‘Ons slaapwaakritmesysteem wordt voornamelijk geregeld in ons hersenen en dat wordt aangedreven door cellen in ons netvlies die heel gevoelig zijn voor blauw licht en ons wakker houden bij blootstelling daaraan. Hoe minder blauw licht we zien, hoe vermoeider we ons zullen voelen en bijgevolg hoe vlotter je zal slapen. Daarom is het dus een goed idee om vooral ‘s avonds blauw licht te vermijden en zeker na 22u niet meer naar een scherm te kijken. Kan je dat toch niet vermijden, dan raad ik aan om de intensiteit van het licht dat van je scherm afstraalt lager te zetten. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan het licht uit te schakelen.’ Netvliesspecialist Julie De Zaeytijd van UZ Gent heeft nog een andere tip. ‘De meeste schermen en smartphones kun je zo instellen dat ze geen blauw licht uitstralen. Je krijgt dan een wat bruinere kleur.’ Bij iPhone kan je dit bijvoorbeeld doen door bij het beeldscherm in de instellingen de Night Shift aan te zetten.

‘Een tweede probleem is dat mensen die heel vaak dichtbij focussen, frequenter bijziendheid ontwikkelen’, vertelt dokter Bart. ‘Op dat vlak zien we een echte epidemie in de wereld, want ons schermgebruik is zo intens tegenwoordig. Maar dat slaat niet enkel op die schermen, maar ook op het feit dat we continue dichtbij kijken. Dus dit heb je ook als je de hele tijd met je neus in de boeken zit om te lezen. Eigenlijk moet je voortdurend dichtbij focussen vermijden.’ De oogarts heeft daar een goed trucje voor. ‘Ik raad de 20-20-20-regel aan. Als je 20 minuten dichtbij kijkt, kijk dan 20 seconden naar iets dat 20 voet of 6 meter van je staat. Dan zijn je ogen in rust en doen ze dus geen inspanning. Dat heeft een enorm relaxerend effect.’

Lees ook: 

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.