Home Lifestyle BEWEZEN: word je gelukkig of ongelukkig van chips en chocolade?

BEWEZEN: word je gelukkig of ongelukkig van chips en chocolade?

En hoe komt het?

© Shutterstock

Bij een ontspannende sessie bingewatchen hoort uiteraard ook een zak chips, zeker op World Potato Chip Day. Maar maakt die jou net zo gelukkig als jouw favoriete film? De wetenschap beweert van niet.

Het gelukzalige gevoel dat je krijgt van chips of chocolade is doorgaans maar van korte duur. Voedingsexpert dr. Nathalie Michels legt op de Universiteit van Vlaanderen uit waarom je ongelukkig wordt van vette en zoete snacks en waarom je daarom beter voor pakweg een stuk fruit kiest als tussendoortje.

Fruit, groenten, noten en zaden doen ons stresshormoon cortisol dalen. Ze hebben dus niet enkel een invloed op onze lichamelijke, maar ook op onze emotionele gezondheid. Vetten en suikers daarentegen gaan die stress doen toenemen.

Chocolade > appel

Maar waarom grijpen we dan toch naar die ongezonde tussendoortjes? Wat zorgt ervoor dat we er zo veel zin in hebben? ‘Dat komt door onze darmbacteriën‘, aldus dr. Michels. ‘Ze zijn met z’n 10 biljoen. Die bacteriën kunnen met onze hersenen communiceren.’ Stress beïnvloedt die bacteriën, maar die bacteriën beïnvloeden ook ons stressgevoel. Het is een vicieuze cirkel. Tips om uit die vicieuze cirkel te geraken zijn meer vezels eten en ontspannen. Zo grijp je de volgende keer hopelijk naar een gezonde snack.

Die communicatie tussen darmbacteriën en hersenen testte Michels in het lab op muizen: ‘Wanneer je de darmbacteriën van een gestresseerde muis transplanteert naar een niet-gestresseerde muis, zien we dat die niet-gestresseerde muis ook een gestresseerde muis wordt.’ En die bacteriën doen ons dus grijpen naar zoete en vette snacks!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.