Home Lifestyle Body AHA: zo vaak moet je je bed eigenlijk verschonen

AHA: zo vaak moet je je bed eigenlijk verschonen

Oeps, vaker dan je wellicht denkt.

Bed verschonen
© Sleeplife

Niets zo vervelend als het verschonen van je lakens, maar dat je bed een broeihaard van bacteriën is, moeten we je wellicht niet vertellen. Wil je in een gezonde omgeving slapen? Dan moet je minstens één keer per week je bed verschonen.

Je bed verschonen is misschien niet je favoriete bezigheid, maar langs de andere kant is er ook geen heerlijker gevoel dan ‘s avonds onder verse lakens te kruipen. Per jaar zouden we gemiddeld zo’n 80 liter zweet in bed produceren. En laat een warme en vochtige omgeving net de favoriete plek zijn van (zweet)schimmels en bacteriën. Sleeplife geeft 5 tips om van jouw bed een gezonde omgeving te maken.

Verschoon je bed één keer per week

In de winter zouden we gemiddeld zo’n 1 à 2x per maand ons bed verschonen. Maar wie een gezond slaapklimaat wil creëren, ververst zijn lakens best één keer per week. Vuile lakens leiden er namelijk toe dat je vaker niest of snift.

Vergeet ook de rest van je bed niet

Niet alleen je lakens dragen bij tot een gezonde slaapomgeving, ook je matras, dekbed en hoofdkussens dienen tijdig gereinigd te worden. Gebruik bijvoorbeeld een matras- en kussenbeschermer en laat je dons zo nu en dan eens reinigen.

Geen huisdieren in bed

Hoe gezellig het ook mag zijn om Fluffy of Minoes in bed te nemen, het blijkt toch niet zo’n goed idee. Als je je huisdier in bed neemt, stijgt namelijk het risico op wormen en vlooien. Oeps!

Niet eten in bed

Yep, wij worden graag verrast met ontbijt op bed, maar ook mieren, luizen en bedwantsen weten die lekkernijen wel te appreciëren. En je wil vast gaan andere gasten uitnodigen…

Enter: de burrito-methode

We zeiden het al: je bed verschonen is een verschrikkelijk karwei. Om je het geworstel te besparen, bedacht Sleeplife de ‘burrito-methode’.

Zo gaat het in z’n werk:

  1. Keer je dekbedovertrek binnenstebuiten en leg hem op je matras met de opening aan het voeteneinde van je bed.
  2. Leg je dekbed er bovenop en maak de hoeken van je dekbed vast aan de hoeken van je dekbedovertrek, bijvoorbeeld met wasknijpers of veiligheidsspelden.
  3. Ga aan het hoofdeinde staan en rol je dekbed en dekbedovertrek stevig op (als een burrito) tot aan het voeteneinde.
  4. Neem de opening van je dekbedovertrek beet en trek het over de volledige rol. Nu zie je de buitenkant van je dekbedovertrek.
  5. Rol tot slot terug uit richting het hoofdeinde en voilà: je dekbed zit helemaal perfect in een kersvers jasje.

Lees ook: