Home Lifestyle Move over, glamping: ‘bamping’ is dé kampeertrend van 2021

Move over, glamping: ‘bamping’ is dé kampeertrend van 2021

Het is er het ideale weer voor!

kamperen in natuur
© Fina Aprelya via Unsplash

De vervroegde paasvakantie en stralende lentezon schreeuwen om die eerste kampeertrip van het jaar. Reken daar de adempauze bij waar je al zolang naar snakt en je wil je tent nooit meer verlaten. Ben jij van plan om binnenkort eens in de natuur te overnachten? Doe in plaats van glamping dan eens aan ‘bamping’.

‘Bamping’ is een Engelse samentrekking van ‘back to basics‘ en ‘camping‘ en betekent zoveel als weinig tot geen (luxueuze) faciliteiten en snufjes gebruiken tijdens je kampeertripje. Geen tipi met tapijten op de grond, een bubbelbad en kingsize bed bezaaid met kleurrijke kussens, wel een simpele pop-uptent (of nog beter: hangmat), slaapzak, vuurtje dat je zelf stookt en ravioli uit blik. Hoe simpeler, hoe beter!

Zo minimalistisch mogelijk

Niets nieuws aan, horen we de doorwinterde kampeerder denken. Klopt, maar voor veel mensen (lees: die een hotelkamer of glampingtent gewoon zijn) is het wel een nieuwe en uitdagende ervaring. Het wordt dit jaar een heuse trend om zo minimalistisch mogelijk te kamperen, dus zullen velen onder hen zich wel voor de eerste keer aan ‘bamping’ wagen. Waar die trend nu plots vandaan komt? De coronacrisis leerde ons om gelukkig te zijn met de allerkleinste dingen in het leven, want dat kan zomaar een rare wending nemen. Plus, we ontdekten dat er ook in België prachtige natuur op ons ligt te wachten en dat we heus niet elk jaar naar Bali of Noorwegen moeten trekken om van een vakantie te kunnen genieten. Ook een staycation kan best charmant, avontuurlijk en verrijkend zijn. Om dan nog te zwijgen van de gezonde lucht waarin je vertoeft tijdens het kamperen.

Hoe je nu best aan zo’n bampingavontuur begint? Wildkamperen is in ons land verboden, máár je kan wel je tentje opstellen op een erkende bivakzone of in de tuin van iemand die aangemeld is op het Belgische platform Welcome to my Garden. Eens je een geschikte slaapplaats hebt gevonden, is het een kwestie van inpakken en wegwezen. Onthoud dat je je rugzak met zo weinig mogelijk prulletjes moet vullen. Een degelijke tent, warme slaapzak, met water gevulde drinkfles, eten, zaklamp, biologisch afbreekbaar toiletpapier, lucifers en potje waarin je je eten kan opwarmen volstaan om er een onvergetelijke ervaring van te maken. Bonuspunten als je ook je powerbank thuis laat liggen.

Lees ook: