Home Lifestyle Body IEUW: badeendjes zitten vol met schimmels en bacteriën

IEUW: badeendjes zitten vol met schimmels en bacteriën

Heb jij de binnenkant van een gebruikt badeendje al eens gezien?

Badeendjes
© Shutterstock

Staat er bij je thuis een badeend in de badkamer? En laat jij het soms naast je dobberen? Of plonsen je kinderen maar al te graag met een eend in bad? Verander dan af en toe je speelkameraad, want uit een onderzoek blijkt dat badeendjes vol met schimmels en bacteriën zitten.

Onderzoekers van Eawag aan de polytechnische school van Zürich in Zwitserland en de universiteit van het Amerikaanse Illinois hebben enkele badeendjes serieus onder de loep genomen. Voor hun onderzoek hebben ze nieuwe badeendjes 11 weken lang in proper water laten dobberen en een ander deel mocht even lang vertoeven in gebruikt badwater vol zeep, zweet en menselijke bacteriën.

Resultaat

Daarna werden de eendjes keurig opengesneden. En wat blijkt? De binnenkant zat vol met schimmels en bacteriën. Maar liefst 80 % van de eendjes had zelfs ziekteverwekkende bacteriën ontwikkeld. Benieuwd hoe dat eruitziet? Check dan zeker onderstaande video.

‘Deze bacteriën kunnen ons immuunsysteem versterken, maar het kan ook irritaties aan de ogen of maag- en darmproblemen veroorzaken’, vertelt een van de onderzoekers.

Niet meteen panikeren

Volgens bacterioloog Jeroen Raes van de KU Leuven moeten we deze resultaten wel nuanceren. ‘Ik denk dat bedorven voedsel eten een veel groter risico vormt dan gebruikte badeendjes’, vertelt hij aan VRT Nieuws. ‘Smetvrees is typisch voor deze tijdsgeest. Het risico op gevaar blijft laag.’

Onze raad: investeer gewoon af en toe in propere badeendjes. Problem solved!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.