Home Lifestyle Astroreizen, dé reistrend die je onmiddellijk op je bucketlist moet zetten

Astroreizen, dé reistrend die je onmiddellijk op je bucketlist moet zetten

Wie neem jij mee op sterrenjacht? 🌟

astroreis
© Pars Sahin via Unsplash

Niets magischer dan de nachtelijke hemel die wordt opgelicht door duizenden fonkelende sterren. In België kunnen we omwille van de lichtvervuiling in ons land helaas op weinig plaatsen zo’n mooie sterrenhemel bewonderen, en daarom staat er bij steeds meer mensen een astroreis op de bucketlist.

Voor zo’n astroreisje moet je niet per se aan boord stappen van een raket, wel gewoon een vliegticketje kopen of je auto instappen en richting een ruimtegerelateerde ervaring op aarde reizen. Dat betekent vooral dat je naar een plekje trekt waar je in een rustige omgeving zónder lichtvervuiling kan vertoeven. Plaatsen waar er verbluffende uitkijkpunten zijn, de hemel ‘s nachts pikdonker is en je je tentje zorgeloos kan opstellen, dus. Bonuspunten als er ook observatoria zijn!

Interessant en avontuurlijk

We zijn de laatste jaren enorm in de ban van alles wat met sterren en sterrenbeelden te maken heeft. De pandemie wakkerde onze interesse in de nachtelijke hemel aan. ‘De lucht geeft ons momenteel het enige grenzeloze gevoel dat we kunnen ervaren’, aldus Megan Eaves van the International Dark-Sky Association in The Travel Magazine. ‘Sterrenkijken in de achtertuin was thuis tijdens de lockdowns een populaire activiteit. Wanneer de wereld herstelt van het coronavirus zullen veel mensen nog steeds op zoek blijven gaan naar ervaringen en bestemmingen die ons letterlijk en figuurlijk voldoende ruimte geven en waar we ons veilig voelen voor COVID-19.’

En zo’n astroreisje wordt volgens trendwatchers in een postcoronatijdperk de allernieuwste reistrend. Het is interessant, feeëriek, avontuurlijk én het kan bijna overal ter wereld gedaan worden. De reizen moedigen je aan om omhoog te kijken en de hemel op een andere manier te ervaren. Wat zo’n tripje extra leuk maakt, is dat die astrobestemmingen vaak nog eens ontzettend mooie en überromantische plaatsen zijn. Wist je trouwens dat je helemaal niet zo ver moet reizen om onder een magnifieke sterrenhemel te slapen? Net over de Duitse grens kan je in het Nationaal Park Eifel ‘s avonds van een natuurlijk lichtspektakel aan de hemel genieten. In het sterrenpark, het eerste International Dark Sky Park van Duitsland, kan je er de sprankelende melkweg met je eigen ogen bewonderen.

Sterren zijn trouwens niet het enige lucht-/lichtspektakel waar we naar op zoek gaan. Ook het noorderlicht willen steeds meer avonturiers van hun bucketlist schrappen, en je kan ze moeilijk ongelijk geven. Daarvoor ben je in Europa vooral in IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden aan het juiste adres. Voor wie nu al niet meer kan wachten en van een voorproefje wil genieten: op deze plekjes in België maak je misschien wel kans om ook onder een fonkelende sterrenhemel te kamperen.

Lees ook: