Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

De bril zal als alternatief dienen voor de traditionele narcose.

Angst voor verdoving? Dankzij deze virtualrealitybril is dat binnenkort volledig verleden tijd

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Het bewustzijn verliezen is sowieso een enge ervaring, maar dankzij een nieuwe techniek wordt jouw angst voor een verdoving misschien wel volledig verleden tijd. Belgische ziekenhuizen testen namelijk volop een virtualrealitybril uit die als alternatief zal dienen voor de traditionele narcose.


Krijg jij het ook altijd benauwd als dat enge mondmasker tegen je aan wordt gedrukt net voor een operatie? Wel, dankzij een nieuwe techniek heb jij daar binnenkort misschien helemaal geen last meer van. Anno 2018 wordt er in de operatiezaal namelijk geen gebruik meer gemaakt van maskers, maar wel van een heuse virtualrealitybril. Jawel, als patiënt krijg je een walvis te zien met een wiegende staart die steeds dieper zwemt. Uiteindelijk zal je op het ritme van de staart beginnen ademen en waan je je in plaats van in een kille operatiezaal net in de diepzee.

De virtualrealitybril van Oncomfort wordt al enkele maanden uitgetest in zo’n twaalf Belgische ziekenhuizen, waaronder het Universitair Ziekenhuis in Gent en het Brusselse Sint-Jan. ‘De eerste resultaten zijn goed’, vertelt anesthesist dr. Arnaud Bosteels van het Sint-Jan aan Het Nieuwsblad. ‘Patiënten ervaren de virtualrealitybril vooral als heel aangenaam: zowel tachtigplussers die een pacemaker krijgen, als kinderen bij wie ik een katheter steek. Een jongen van acht zei me: Ik voel de pijn wel, maar het stoort me niet.’ Klinische hypnose heeft dan ook enkele voordelen in vergelijking met de traditionele narcose. Zo zijn er geen risico’s op verzwakte ademhaling of een dalend zuurstofgehalte in het bloed.

‘Hoe minder stress, hoe beter de genezing’


Voor alle duidelijkheid de wiegende walvis vervangt niet alle medicatie. De anesthesist gebruikt de virtualrealitybril vaak in combinatie met pijnstilling. ‘We kunnen minder medicatie geven, wat sowieso gezonder is’, vertelt dr. Bosteels. ‘Het onderdrukt daarenboven ook de angst. Voor de operatie gebruik ik de bril ook, om mensen heel rustig te laten worden. Waarom zou een ervaring in het ziekenhuis niet leuk mogen zijn? Hoe minder stress, hoe beter de genezing’, besluit dr. Bosteels. Klein detail: hoewel de bril de medische wereld stilaan verovert, kan de techniek voorlopig enkel voor korte operaties van maximaal één uur gebruikt worden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '