Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Vagina' is niet de juiste benaming voor je lady bits.

9 dingen die je moet weten over je vulva

De redactie

Vaak wordt naar het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan verwezen als de ‘vagina‘, maar eigenlijk klopt dit niet. De opening van de vagina is een onderdeel van de vulva, die verder ook bestaat uit de venusheuvel, schaamlippen, clitoris en uitgang van de urinebuis (plasgaatje).


Het bestaat


Laten we beginnen bij het begin: ‘vagina’ is zoals eerder vermeld niet de juiste benaming voor je lady bits. Je vagina is de opening waardoor menstruatiebloed en baby’s de baarmoeder verlaten.

Delen van de vulva


De juiste term voor het zichtbare gedeelte van het vrouwelijk geslachtsorgaan is vulva. De vulva bestaat uit de venusheuvel, kleine en grote schaamlippen, clitoris, vagina en het plasgaatje.

Kleur


De huidtint rond de vulva komt niet altijd overeen met je huidskleur. Het is dus volkomen normaal als je huid daarbeneden een andere kleur heeft dan de rest van jouw lichaam.

Haar


Vanaf de pubertijd krijg je haargroei op de huid rond de vulva, dit is het schaamhaar.

Vergrijzing


Wist je trouwens dat je schaamhaar, net als het haar op je hoofd, grijzer wordt met ouderdom? Fans van ‘Sex And The City’ herinneren zich ongetwijfeld de episode waarin Samantha haar schaamhaar een nieuw kleurtje besloot te geven om de eerste grijze haartjes te camoufleren, met een oranje bush tot gevolg.


via GIPHY

De huid down there is extra gevoelig


Wees dus héél voorzichtig tijdens het scheren! Om irritatie en ingegroeide haartjes te voorkomen, scheer je best in de richting van de haargroei. Het is ook beter als je wacht tot na het douchen om je scheermes boven te halen, je haar is dan namelijk zachter.

Glijmiddel


Aan beide kanten van de vaginaopening liggen de klieren van Bartholin, die een slijmachtige vocht produceren wanneer je opgewonden bent. Je lichaam maakt dat aan om penetratie te vergemakkelijken. Als het nodig is, kan je de zaak een handje helpen met extra glijmiddel.

Onderhoud


De vulva vergt naast een goede persoonlijke hygiëne geen speciale verzorging. De meeste ongemakken ontstaan juist wanneer je té veel aandacht schenkt aan je intieme zone. Vermijd geparfumeerde producten en ontharingsproducten of scrubs die de huid kunnen irriteren.

Gezond


Plan regelmatig een bezoekje aan de gynaecoloog en gebruik ALTIJD een condoom bij seksueel contact. Als je last krijgt van verkleuringen, cystes, jeuk of andere ongemakken ga je best zo snel mogelijk langs bij de dokter.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '