Home FASHION & BEAUTY Zo kies je de juiste beha

Zo kies je de juiste beha

Etam
70% van de vrouwen weet niet welke behamaat ze heeft*. Een goed passende beha is nochtans heel belangrijk. Hij beschermt je precious boobies en zorgt voor een maximaal comfort. Lees snel de onderstaande tips en bespaar bij de volgende behazoektocht heel wat tijd in het pashokje.

Je twee beste maatjes

Wapen je met een meetlint en meet je borstomtrek (onder je borsten) en je cupmaat (ter hoogte van je tepels). Schrijf die twee cijfers op. Zorg dat je tijdens het meten goed recht staat en dat je de meter mooi horizontaal houdt, niet te strak en niet te slap dus.

De borstomtrek

In deze tabel zie je welke maat bij jouw borstomtrek hoort. Een borstomtrek van 70 cm komt bijvoorbeeld overeen met maat 85.

Zo kies je de juiste behamaat

De cupmaat

Om je cupmaat te weten, moet je een eenvoudige berekening maken. Stel dat je, zoals in het voorbeeld van daarnet, maat 85 qua borstomtrek hebt (rechts in de tabel) en dat je cupmaat (borsten inclusief) 72 cm bedraagt. Trek dan het tweede cijfer (72) van het eerste af (85). Je komt dan op een verschil van 13 uit. In dit geval heb je cupmaat A en is je volledige behamaat dus 85 A. 

Zo kies je de juiste behamaat

Lijkt de maat je erg onwaarschijnlijk? Dat zou kunnen: elke lichaamsbouw is anders, de tabel klopt dus niet voor iedereen. Wij hebben op de redactie de test gedaan en het resultaat was niet altijd even overtuigend. Om helemaal zeker van je behamaat te zijn, vraag je het best hulp aan een verkoopster in een lingeriewinkel.

Tussen haakjes

Zit je ergens tussen twee maten in, kies dan altijd voor de grootste cupmaat. Vergeet ook niet om je bandjes te regelen, dat zorgt voor meer steun. Niet te vast en niet te los is de boodschap. Voor de haakjes geldt de volgende regel: heb je maat 90 of meer, kies dan voor het verste haakje. Heb je maat 85, maak je beha dan in het midden vast. Heb je minder dan 85, dan ga je het best voor het minst strakke, eerste haakje. 

De juiste vorm

Het is M-E-G-A-belangrijk dat je een beha kiest die bij jouw borsten past. Daarvoor kan je je het best op je maat baseren:

  • Kleine borsten (70 tot 85 A-B):  jij kan alles dragen, van push-ups tot driehoekjes tot strapless beha's.
  • Gemiddelde borsten (85 tot 90 A-B):  jij gaat het best voor een balconnetbeha, maar een push-up kan ook.
  • Grote borsten (vanaf cupmaat C): kies voor beha's met verstevigingen aan de naden en met brede bandjes en brede stroken stof. Wil je je borsten kleiner doen lijken, koop dan een zogenaamde 'minimizer'. Die duwt je borsten plat tegen je lichaam. 
     

Speels kantje

Er is enorm veel keuze aan beha's. Dus hoe comfi die ene beha ook zit, je lief wil liever niet aan je oma herinnerd worden als jij je T-shirt uittrekt. Kleine tip: pas je beha aan aan je activiteit. Draag bijvoorbeeld geen strapless kanten beha als je gaat sporten. Vermijd ook om twee dagen na elkaar dezelfde beha te dragen: dan verliest hij zijn elasticiteit.

* Dit onderzoek is in 2011 uitgevoerd bij 300 Belgische, Luxemburgse en Nederlandse vrouwen.

Zo kan het niet misgaan:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.