Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Die azijngeur is wel héél aanwezig. Ik werd er bijna misselijk van en kon alleen maar hopen dat ik die geur de volgende dag niet met me mee zou dragen.'

UITGETEST: helpt een natuurlijke okseldetox tegen zweetgeurtjes?

Na detoxthee, -sapjes en -soepjes is het vooral de okseldetox die de afgelopen tijd veel aandacht krijgt op het internet. Je oksels regelmatig ontgiften met een zuiverend maskertje zou ze gezonder maken en zou helpen tegen onaangename geurtjes. Wij testten het voor je uit.

Waarom detoxen?


An okseldetox a day keeps the deo away. Althans, dat is wat de vele positieve getuigenissen op het wereldwijde web ons doen geloven. Je oksels detoxen door ze droog te borstelen of ze af en toe een speciaal maskertje te gunnen, zou ze diep zuiveren van giftige stoffen en zou zelfs helpen tegen huidirritaties. Bovendien zou je minder kans hebben op zweetgeurtjes en werkt een natuurlijke deodorant die je nadien gebruikt, naar verluidt beter.

Traditionele deodoranten worden door sceptici steeds vaker afgeraden. Een van de bestanddelen die transpiratie tegenhoudt, is aluminium, en dat zou schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Het wordt door velen zelfs aanzien als een mogelijke oorzaak van borstkanker. Hoewel er nog niet voldoende representatieve onderzoeksresultaten zijn die het rechtstreekse verband tussen het gebruik van deodorant en borstkanker aantonen, schakelen toch steeds meer vrouwen over op een natuurlijke deodorant.

Heb je al eens een natuurlijke deodorant geprobeerd, dan weet je dat die overschakeling niet van een leien dakje loopt. Je lichaam heeft even tijd nodig om die switch te verwerken, en dat heeft vooral te maken met de verhouding van de bacteriën die aanwezig zijn op de huid van je oksels. Een okseldetox zou helpen om die aanwezige bacteriën sneller in balans te brengen en het zou alle giftige stoffen die nog in de huid aanwezig zijn, de deur wijzen. Samengevat onthouden wij vooral: minder zweetgeurtjes. Tijd om te testen!

Werkt het nu echt?


Als je nieuwe baas je vraagt om een goedje op basis van klei en azijn op je oksels te smeren, dan doe je dat. Bovendien was ik zelf ook razend benieuwd naar het effect van zo’n okseldetox. De zoektocht naar bentonietklei leerde me al snel dat dat poedertje bij ons niet zo makkelijk te vinden is. Groene klei daarentegen wel, en die heeft dezelfde zuiverende en ontgiftende eigenschappen als haar witte tegenhanger. Ik prepareerde het mengsel en verdeelde het over mijn oksels. De doordringende geur van azijn overviel me meteen. Bah, dit wordt allesbehalve ontspannend...

Ik las al getuigenissen van mensen die tijdens het detoxen een branderig gevoel ervaarden onder hun oksels, maar dat was bij mij gelukkig niet het geval. Af en toe voelde ik het goedje heel lichtjes prikken, maar al bij al voelde het eerder verfrissend aan. Ik nam me dus voor om het masker er voor de volle 20 minuten op te laten zitten. Toen ik nog geen minuut met mijn armen in de lucht in de badkamer stond, kwam mijn lief mijn uitzichtloze situatie al vereeuwigen met zijn smartphone. ‘Die bewaar ik voor later’, grapte hij. Tijd om me even af te zonderen, dus. Ik legde me in bed en besloot toch maar even te relaxen, mét mijn armen boven mijn hoofd (best een aangename houding, zo blijkt).

Die azijngeur is wel héél aanwezig. Ik werd er bijna misselijk van en kon alleen maar hopen dat ik die geur de volgende dag niet met me mee zou dragen.


Na een tiental minuutjes overviel me geregeld een weeïg luchtje dat vanonder mijn rechteroksel kwam. Die azijngeur is wel héél aanwezig, ik werd er bijna misselijk van en kon alleen maar hopen dat ik die geur de volgende dag niet met me mee zou dragen. Ik besloot om toch maar voor 15 minuten te gaan in de plaats van de voorgeschreven 20. Toen de tijd voorbij was, gebruikte ik een vochtige doek om het kleimasker te verwijderen. Na enkele keren wrijven kreeg ik de laatste restjes weg. Ik observeerde de huid onder mijn oksels meteen, maar die zag er vrijwel hetzelfde uit als voordien. Ik voelde wel meteen dat de huid een stuk zachter was.

Diezelfde avond en de dag nadien besloot ik niet te douchen en geen deodorant te gebruiken (don’t judge, alles voor de job). Doorheen de dag transpireerde ik lichtjes, maar ik stelde op geen enkel moment een zweetgeur vast. In normale omstandigheden zijn geurtjes de ene dag ook prominenter aanwezig dan de andere, maar een hele dag zonder deodorant rondlopen zou ik normaal gezien niet kunnen. Ik heb bijna altijd enkele rode puntjes onder mijn oksels – lees: irritatie na het scheren – en ook die waren de volgende dag verdwenen. De huid onder mijn oksels zag er gezonder uit dan anders.

Conclusie


Dat een okseldetox deodorant overbodig maakt, lijkt me wat optimistisch. Ik heb wel ondervonden dat het ontgiften een positief effect heeft op mijn huid en dat geurtjes zich minder snel manifesteren. Het doet dus zeker en vast íéts. Bovendien durven we dat onderdeel van ons lichaam weleens te vergeten, dus een beetje extra zorg zo nu en dan kan absoluut geen kwaad.

How to: okseldetoxmasker


Wat heb je nodig? 

  • 1 eetlepel bentoniet of groene klei
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • 1 à 2 theelepels water


Hoe doe je het?

  1. Mix alle ingrediënten in een glazen kommetje en gebruik een houten lepel om te roeren. Gebruik geen metaal, want dat kan de werking van je masker beïnvloeden.
  2. Breng een gelijkmatige laag van het goedje aan op droge oksels en laat gedurende 5 à 20 minuten inwerken. Bij de instructies door Wellness Mama wordt aangeraden om te beginnen met een kortere periode en zo op te bouwen. Zodra je een branderig of pijnlijk gevoel ervaart, kan je het masker maar beter verwijderen.
  3. Spoel je oksels onder de douche of verwijder het masker met een vochtige doek.
  4. Herhaal dagelijks of zo vaak als nodig om geurtjes weg te houden.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '