Home FASHION & BEAUTY Beauty TAKE CARE: dankzij deze detox krijg je weer een stralende huid

TAKE CARE: dankzij deze detox krijg je weer een stralende huid

Maak je huid lenteklaar in 7 stappen!

Elke week toont beautyredactrice Emilie je een fijn ritueel om jezelf te verzorgen en vooral om even volledig te ontspannen. Vandaag zorgt ze ervoor dat je huid weer zuiver wordt en zal stralen als nooit tevoren.

Waarom een detox voor je huid?

De huid is zowat het grootste orgaan van ons lichaam en heeft dan ook veel belangrijke functies. Zo beschermt het ons tegen uitdroging, maar ook tegen het binnendringen van chemische producten. Daarnaast regelt het onze lichaamstemperatuur en speelt het een essentiële rol bij de vorming van vitamine D.

Onze huid krijgt het dan ook zwaar te verduren. Denk maar aan de vuile deeltjes die in de lucht hangen, om over alcohol en sigaretten nog maar te zwijgen. Toch kunnen ook onevenwichtige voeding en zelfs make-up onze huid flink uit balans brengen. Zo heeft iedereen al weleens last van roodheid, een glanzende T-zone, vergrote poriën en onzuiverheden in het algemeen.

De lente wordt dan ook als een “tussenseizoen” voor de huid beschouwd. We laten daarbij de koude van de winter achter ons om ons voor te bereiden op de hitte van de zomer. Opdat de huid beter kan ademen, moeten alle gifstoffen die zich tijdens de winter onder de epidermis of het opperhuidweefsel hebben opgehoopt, vrijkomen.

Om de huid te ontgiften, gaat er niets boven antioxidanten. Die verminderen de schadelijke effecten van vervuiling, pigmentproblemen of bestrijden zelfs het verlies van collageen en elastine (het eiwit dat verantwoordelijk is voor de elasticiteit) in de huid. De bekendste antioxidanten zijn vitamine C, vitamine E, polyfenolen en niacinamide oftewel vitamine B3.

1. Reinig

Ik start mijn detox met een dubbele reiniging. Ik maak mijn huid eerst schoon met een reiniger op basis van olie en daarna met een product op zeepbasis.

De reinigingsolie van Cîme is een biologische en natuurlijke olie die tot diep in de poriën doordringt om vuil, onzuiverheden en make-up (inclusief waterproof make-up) te verwijderen. De ontsmettende reiniger van Nannic verwijdert dan weer overtollige talg en onzuiverheden zonder de huid uit te drogen. Het respecteert ook de natuurlijke pH-waarde en biologische barrière van de huid.

2. Exfolieer

Ik verwijder de dode cellen van mijn huid met een scrub. Je hebt daarbij de keuze tussen verschillende soorten scrubs: de klassieke scrub met schurende deeltjes, de chemische scrub (vaak op basis van salicylzuur of melkzuur (BHA)) of de enzymatische (met fruitzuren (AHA)). Dankzij deze stap krijgen we een gladdere, meer uniforme huidtextuur. De huid is dus zachter en klaar om verzorgd te worden. Ik vermijd wel liever de klassieke scrub, omdat ik die te agressief vind voor mijn huid. Als je een gevoelige huid hebt die vatbaar is voor roodheid, gebruik je beter een chemische scrub.

Deze korrelvrije en dus zachte scrub van Grown Alchemist is geschikt voor alle huidtypen. Dankzij de fruitextracten (papaïne en amino) die het bevat, lost het dode cellen op en doet het de celproductie herleven voor een gladdere en gelijkmatigere teint.

3. Toner

Zodra mijn huid perfect gereinigd en droog is, breng ik een toner aan. Dit huidverzorgingsproduct helpt de pH-waarde van de huid te reguleren, overtollige olie te verwijderen en de poriën te verkleinen.

Deze verfrissende en veelzijdige toner van Origins is verrijkt met zaagpalm, wat de huid reinigt, maar ook met verkoelende munt en salicylzuur die je poriën zal vernauwen. Het vermindert het glimmen meteen en verwijdert daarnaast overtollige talg. Je huid is dankzij deze toner een stuk gladder en matter.

4. Hydrateer – Masker

Na deze diepe reiniging ga ik verder met de verzorging en de hydratatie van mijn huid. Net als in een schoonheidssalon breng ik eerst een masker aan, vervolgens een serum en als laatste een dag- / nachtcrème.

Dit masker van Filorga is voor een normale tot vette huid met anti-aging- en anti-puistjeswerking. Het bevat micro-peelingzuren en zink om een blinkende huid, puistjes en mee-eters te verminderen.

5. Hydrateer – Serum

Ik verwijder het eerder aangebrachte masker en breng een serum aan met een antioxidantformule. Een serum is een must voor jouw beautyritueel, omdat het helpt om de effectiviteit van een dagcrème te versterken. Ik plaats een paar druppeltjes in de palm van mijn hand, ik wrijf het product licht in (verwarm het niet te veel) en breng het met de vlakke hand aan, waarbij ik een lichte druk uitoefen op de wangen, het voorhoofd, de kin en nek.

Dit serum van Nuxe met Chiazaad en vitamine C laat je huid blaken van gezondheid. De ingrediënten helpen de huid om haar te beschermen tegen dagelijkse aanvallen (stress, vermoeidheid, vervuiling, rook etc.). PS: het ruikt ongelooflijk lekker! Verkrijgbaar in de apotheek.

6. Hydrateer – Dag- of nachtcrème

Winter en zomer bescherm ik mijn huid tegen de schadelijke effecten van de zon door een voldoende hoge index (minimaal SPF 30) en breed spectrum (UVA en UVB) toe te passen. Heel wat merken bieden nu zonneproducten aan die geen lelijke witte vlekken op de huid achterlaten. Je hebt dus geen excuus meer om jezelf niet te beschermen!

Maar de zon is niet de enige die onze huid beschadigt… In het voorjaar brengen we meer tijd buiten door, onze huid wordt dus meer blootgesteld aan vervuiling, wat veel schade aan de huid veroorzaakt: verwijde poriën, een vettere huid, donkere vlekken, een huid die ruw aanvoelt… Daarom gebruik ik een dag- of nachtcrème als schild tegen het binnendringen van vervuilende deeltjes in de huid.

Deze emulsie van Galénic heeft een lichte textuur en beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van vervuiling, vrije radicalen en UV-stralen.

Deze nachtcrème van Nivea is verrijkt met biologische groene thee-extracten (antioxidant) die de huid hydrateren en ontgiften. Deze gel-crème herstelt het afweersysteem van de huid en helpt de huid ‘s nachts te regenereren.

7. En als extraatje: oliën

Als ik merk dan mijn huid te weinig hydratatie heeft en dus strak aanvoelt (meestal in tijden van stress), voeg ik vaak een paar druppels olie toe aan mijn dag- of nachtcrème.

Met deze olie van Florena Fermented Skincare wordt je huid gevoed, zacht en soepel. De Regenerating Face Oil bevat bloemen van witte helichrysum en gefermenteerde arganolie. Dankzij de gefermenteerde ingrediënten heeft deze olie een sterke antioxiderende werking die helpt bij het bestrijden van de effecten van vrije radicalen. Het versterkt daarnaast ook de hydrolipidenfilm van de huid.

Lees ook: