Home FASHION & BEAUTY Beauty Wat is een reinigingspoeder voor je gezicht en waarom heb je het...

Wat is een reinigingspoeder voor je gezicht en waarom heb je het nodig?

Handig om mee te nemen op vakantie.

825102.TIF

Je kent reinigingsgel, reinigingsolie en reinigingsmelk. Maar heb je ook al van reinigingspoeder gehoord? We bekijken deze aparte generatie cleansers van dichterbij.

Cleanser of scrub?

Reinigingspoeders zijn eigenlijk een hybride product, een combinatie van een cleanser en een scrub. Ze reinigen de huid, maar ze hebben ook een exfoliërende functie dankzij hun poedertextuur. En toch zijn ze niet hetzelfde als een scrub. Een scrub is doorgaans een gel die scrubdeeltjes bevat, terwijl je deze poeders zelf nog moet vermengen met een vloeistof. De poeders hebben een eerder zanderige en dus veel fijnere textuur dan de meeste scrubdeeltjes en zijn daardoor heel wat milder voor de huid. Bovendien lossen ze tijdens het inmasseren grotendeels op en veranderen ze in een schuimachtige substantie. De meeste reinigingspoeders mag je 2 tot 3 keer per week gebruiken. Sommigen zijn zelfs zo mild dat je ze dagelijks mag gebruiken.

Pluspunten

 • Je bepaalt zelf hoe mild of hoe intens je exfolieert met het poeder, door er minder of meer water aan toe te voegen.
 • Een reinigingspoeder is ideaal om mee te nemen op vakantie: het mag mee in je handbagage en neemt doorgaans niet zoveel plaats in als een grote fles reinigingsgel en peeling.
 • Een vloeibaar verzorgingsproduct kan je minder lang bewaren, omdat er water in zit. In reinigingspoeders zitten dus ook meestal minder bewaarmiddelen. Lees: minder kans op ingrediënten die je huid irriteren én het poeder gaat langer mee.

Minpunten

 • De zone rondom je ogen kan je beter vermijden met een reinigingspoeder. Om oogmake-up te verwijderen, gebruik je dus vooraf het best een oogmake-upremover of micellair water.
 • Het is iets omslachtiger, omdat je het poeder nog met water moet vermengen.
 • Reinigingspoeders bevatten ingrediënten die ervoor zorgen dat het product schuimt op je huid, maar die kunnen soms wel een uitdrogend effect hebben. Vergeet dus zeker niet goed te hydrateren na het reinigen.

Zo gebruik je het

 1. Maak je handen nat en doe wat poeder (ongeveer een klein theelepeltje) in je handpalmen. Wrijf je handen over elkaar en verwerk tot een schuimig geheel.
 2. Breng vervolgens aan op je gelaat en masseer in cirkelvormige bewegingen in. Vermijd de oogcontour. Voelt de cleanser te droog, dan kan je altijd wat extra water toevoegen.
 3. Masseer je gezicht lang genoeg – zeker een halve minuut – zodat de actieve bestanddelen voldoende tijd krijgen om dode huidcellen los te werken en onzuiverheden te verwijderen.
 4. Spoel je huid grondig schoon met lauw water.
 5. Hydrateer je huid met je vertrouwde crème, gel of olie.

Tip: de vloeistof die je gebruikt hoeft geen water te zijn. Heb je een droge huid, dan kan je het poeder ook met een gezichtsolie mengen.

Onze favoriete reinigingspoeders

1 / 7
Met vitamine C
Instant glow
Ideaal voor vette huidjes
Zachtmaker
Kracht van houtskool & bamboe
Energieboost
100% vegan
Met vitamine C
Met vitamine C

Fresh Pressed Renewing Powder Cleanser is een ultrafijn poeder op basis van vitamine C dat de teint opfrist en huidveroudering tegengaat – € 25,90 – Clinique, verkrijgbaar in de parfumerie.

Instant glow
Instant glow

Time to Glow Ultra Fine Exfoliating Powder bevat suikerextract en lotuszaadjes die de huid polijsten – € 40,66 – Dior, dior.com.

Ideaal voor vette huidjes
Ideaal voor vette huidjes

Daily Microfoliant bevat salicylzuur dat de huid zuivert en groene thee en haver om ze te kalmeren – € 69,90 – Dermalogica, dermalogica.be.

Zachtmaker
Zachtmaker

Face Wash Powder bevat het enzym protease, dat dode huidcellen helpt te verwijderen en je gelaat zachter maakt – € 14,90 – DHC, verkrijgbaar bij Ici Paris XL.

Kracht van houtskool & bamboe
Kracht van houtskool & bamboe

Active Charcoal Exfoliating Cleansing Powder bevat houtskool van bamboe dat vuilrestjes en giftige stoffen aantrekt en de huid diep zuivert – € 29 – Origins, verkrijgbaar bij Parfuma.

Energieboost
Energieboost

Deze Enzyme Cleanser bevat fijne korrels op basis van vitamine C en enzymen die de huid op een milde manier peelen – € 22,90 – Babor, be.babor.com.

100% vegan
100% vegan

Fleur De Neroli Facial Polish is een vegan product op basis van biologisch bruine rijstpoeder, klei en bloemenextracten die de huid tegelijk zuiveren en verzorgen – € 27 – French Girl Organics, revolveclothing.fr.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.