Home FASHION & BEAUTY Happy Birthday Wouters & Hendrix: Het Interview

Happy Birthday Wouters & Hendrix: Het Interview

Wouters & Hendrix
Wouters & Hendrix verovert al 30 jaar lang de harten van Belgische én buitenlandse vrouwen met een zwak voor tijdloze juwelen – en de eerste vrouw zònder zwak voor tijdloze juwelen moeten wij nog tegenkomen. Flair sprak met Katrin Wouters en Karen Hendrix naar aanleiding van hun verjaardag, die ze vieren met een speciale collectie, kunstige time capsules en inspirerende filmpjes. Lang zullen ze leven!

Wouters & HendrixJullie bestaan 30 jaar, gefeliciteerd! Is het een speciale verjaardag voor jullie, of gewoon een getal?

Katrin: "Voor ons is het zeker een speciaal getal. Vooral omdat we nu denken: 'Amai, dertig!' Da's ouder dan mijn kinderen. En dertig jaar geleden hadden we nooit kunnen vermoeden dat het zo'n vaart zou lopen.

Karen: "Maar bij twintig en vijentwintig vond ik het ook al lang. In die zin is eigenlijk elke verjaardag bijzonder."

Jullie vieren deze verjaardag in ieder geval uitgebreid. Leg eens uit wat er allemaal te kijken en kopen valt.

Karen: "Er is onze verjaardagscollectie met key pieces uit 30 jaar Wouters & Hendrix, en de stukken uit die collectie hebben we verwerkt in zogezegde time capsules. En op basis van die capsules heeft visueel kunstenaar Frederik Heyman dan weer 3D-filmpjes gemaakt. Verder is er nog een documentaire en een speciale verjaardagswebsite. Er komt heel veel bij kijken."

Katrin: "We vonden het belangrijk dat het geheel klopte en wilden een volledig verhaal vertellen."

Wouters & HendrixHoe zijn jullie te werk gegaan bij de voorbereiding?

Karen: "Ik denk dat het idee voor de capsules (kunstige mini-installaties rond iconische thema's die je momenteel kunt bewonderen in de boetiek van Wouters & Hendrix in Antwerpen, nvdr.) er eerst was. En daaruit groeide dan de collectie. Voor ons was het heel belangrijk om niet gewoon terug te blikken, maar ook iets nieuws te creëren."

Katrin: "Vervolgens wilden we eigenlijk fotografische stillevens laten maken gebaseerd op de capsules. We kenden het werk van Frederik en dachten meteen aan hem, maar hij suggereerde zelf om voor filmpjes te kiezen.

Karen: "Frederik heeft ons echt doen inzien hoe belangrijk het is om met andere mensen te blijven werken. Dat verruimt je blik en houdt de dingen interessant."

Wat gaat er met de capsules gebeuren nu?

Karen: "Die staan nu nog in de winkels in Antwerpen, maar gaan dan rondreizen. Er gaan er ook vijf naar Japan, drie naar New York en die van België gaan ook nog naar andere etalages."

Wouters & HendrixWelke thema's vinden we terug in de capsules en collectie?

Karen: "We hebben ontdekt dat er altijd terugkerende elementen zijn in ons werk. Elke capsule heeft nu een thema, maar die thema's lopen ook door elkaar. Het zijn als het ware de letters van onze handtekening. Surrealisme, de natuur, romantiek, herinneringen, humor, en die dingen dan gecombineerd of net tegenover elkaar geplaatst."

Katrin: "Die verschillende rode draden zorgen er ook voor dat we altijd een verhaal vertellen. En dan kunnen mensen zelf nog een extra laag betekenis geven aan een juweel."

Zijn jullie het altijd eens over de themakeuze?

Katrin: "We hebben natuurlijk een verschillende persoonlijkheid en toen we elkaar leerden kennen op de academie legden we ieders onze eigen accenten, maar qua onze smaak vallen we toch op dezelfde dingen."

Karen: "Je kijkt er alleen op een andere manier naartoe. Soms gaan we op een beurs elk apart op zoek naar materiaal en komen we met dezelfde dingen terug (lacht)."

Wat is er voor jullie veranderd in 30 jaar Wouters & Hendrix?

Karen: "Alles is redelijk organisch gegroeid, zo zitten we in elkaar. Wij beginnen gewoon en zien waar we uitkomen, maar er zijn natuurlijk wel hoogtepunten geweest: de opening van de zilverwinkel, van de goudwinkel, de aankoop van het gebouw waar ons atelier is gevestigd. Die sprongen zijn nodig om je scherp en ambitieus te houden.

Wouters & HendrixDe modewereld draait steeds sneller, maar jullie juwelen zijn bedoeld als tijdloze sieraden. Past dat samen?

Katrin: "Juwelen zijn er om te koesteren en door te geven. Het is ook vanzelfsprekend voor veel mensen om juwelen bij te houden, in tegenstelling tot kleren."

Karen: "Het materiaal is natuurlijk ook kostbaar, en er hangt vaak een verhaal aan vast. Maar zelfs aan een goedkoop sieraad hechten mensen waarde. Juwelen houd je gewoon bij."

Moet je een Wouters & Hendrix-juweel krijgen?

Karen: "Ik vind dat je zeker juwelen voor jezelf mag kopen. Goedkope kleren zijn vergankelijk en snel uit de mode. Op zich heeft het niets met geld te maken – een juweel van 5 euro kan je ook koesteren – maar het is toch fijn om te investeren in een sieraad, als cadeautje voor jezelf of iemand anders. Het blijft iets heel bijzonders."

Bijzonder zijn de juwelen van Wouters & Hendrix zeker. Op de website bekijk je de hele verjaardagscollectie, de documentaire waarin Karen en Katrin nog meer vertellen over de voorbije dertig jaar en de trippy filmpjes die Frederik Heyman maakte op basis van hun schitterende time capsules.

De capsules zelf, die kan je dan weer bewonderen in de winkels van Wouters & Hendrix in de Lange Gasthuisstraat in Antwerpen.

Dan rest ons nog maar één ding te zeggen: Hip hip hoera!

Beelden: Details uit de capsules Crab Nebula en Uranian Willy, gouden armband en zilveren libellebroche uit de verjaardagscollectie.

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.