Home FASHION & BEAUTY Fashion ZIEN: Gucci-model protesteert tijdens de slotshow van de Milan Fashion Week

ZIEN: Gucci-model protesteert tijdens de slotshow van de Milan Fashion Week

‘Het is vulgair, fantasieloos en aanstootgevend voor de miljoenen mensen die door psychische stoornissen getroffen worden.'

© Getty

Milaan stond afgelopen weekend op zijn kop, want tijdens de spraakmakende slotshow van de modeweek die er jaarlijk plaatsvindt, ging een model plotseling in protest. Waarom? Ze vond het niet kunnen dat de modellen als dwangbuizen op de catwalk moesten lopen.

‘Geestelijke gezondheid is geen mode’, dat stond er te lezen op de handen van het Gucci-model Ayesha Tan Jones. Het model kon het niet laten om haar ongenoegen te uiten en haar handen tijdens de modeshow in de lucht te steken, en terecht. Ze protesteerde al stilzwijgend tegen het controversiële onderwerp waar de hele show rond draaide: de psychiatrie.

Dwangbuizen

De modellen werden door Gucci-ontwerper Alessandro Michele gekleed als dwangbuizen en moesten tijdens hun acte de présence voor zich uit staren. Dat schoot bij vele modellen en toeschouwers in het verkeerde keelgat, met een protesterende Jones tot gevolg. Gucci verantwoorde zich door te benadrukken dat de witte jassen niet verkocht zullen worden en dat ze de vorm van onze samenleving moesten representeren.

Het model postte na afloop van de show een filmpje waarin haar protest te zien is. ‘Voor een model dat zelf al geworsteld heeft met haar mentale gezondheid en ook vrienden en familie heeft die al geconfronteerd werden met depressie, angst- en bipolaire stoornissen en schizofrenie, is het kwetsend om te zien dat een groot modehuis zoals Gucci deze beelden gebruikt als concept voor een vluchtig modemoment. Om die worstelingen als rekwisieten te gebruiken om kleding te verkopen in een kapitalistisch klimaat is gewoon vulgair, fantasieloos en aanstootgevend voor de miljoenen mensen die erdoor getroffen worden’, schreef ze bij de video.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: