Home FASHION & BEAUTY Fashion Fetish of cool? Alles wat je wilt weten over vinyl!

Fetish of cool? Alles wat je wilt weten over vinyl!

Ga jij voor de glansrol?

vinyl
Instagram: pier59studios

Shine, baby! Deze herfst en winter slaag je met glans als je gaat voor vinyl. Kies je eyecatching accessoires of ben je meer voor een volledig shiny silhouet? Het is niet al goud wat blinkt, maar met vinyl in je kleerkast doe je alleszins een gooi naar de eerste plaats.

Vinyl, pvc, pu… er lijken verschillende namen te bestaan voor de glanzende, op lakleer lijkende stof. Als we opzoeken wat de verschillen zijn, blijken die miniem. Pu zorgt eerder voor een satijnachtige schijn, pvc geeft een hoogglanzend resultaat. In de praktijk worden de drie namen vaak door elkaar gebruikt, al blijft ‘vinyl’ het gemakkelijkst in gebruik. Oorspronkelijk gebruikte men vinyl vooral in regenjassen, maar in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd pvc vooral gebruikt om ‘futuristische’ silhouetten te creëren. Eigenlijk is het een polyesterstofje bedekt met een plastic laagje, beschikbaar in alle kleuren van de regenboog. Later, in de nineties en nillies, kwam vinyl meer terecht in de mainstream en werd het gedragen door jongeren, naar het voorbeeld van onder andere dirrty Xtina. Nu is vinyl keihard terug en ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar ik ben verkocht.

I blame all my adult choices solely on the era of Xtina. #dirty #xtina #wrongkindaidol

A post shared by ReRe. (@_badgal_rere) on

Fetishwear cool gemaakt

Pvc is een ontzettend bizar materiaal. Het zit niet bijster comfortabel, heeft de connotatie van fetisj wear, biedt amper tot geen mogelijkheid tot ventileren en toch komt het van tijd tot tijd terug in de mode, zoals nu. Waarom? Eerst en vooral: door die eerder genoemde fetish wear connotatie krijgt pvc (en dus ook de drager ervan) een beetje een badass aura. Als je jezelf uiteindelijk in die strakke glanzende broek gewurmd hebt, kan je niet anders dan je op zijn minst een beetje stoer voelen. Ten tweede: door de manier waarop de stof het licht vangt, ziet het er gewoon best cool uit. Als Alexa Chung het doet, weet je dat het goed zit! En de derde – en voor mij belangrijkste –  reden? Vinyl is ongelooflijk leuk om te stylen.

Tussen rocker en dominatrix

Door de unieke look en feel van vinyl is het geweldig om met andere materialen te combineren. Een grove wollen trui werkt bijvoorbeeld prachtig op een vinyl minirok. Kant of andere delicate stofjes zorgen ook voor een interessant contrast met vinyl. Het meest populair momenteel zijn de pvc rokjes, mini of met A-lijn, meestal in rood of zwart. Je vindt ze zelfs in H&M nu! Persoonlijk ben ik vooral op zoek naar een goeie broek in dat materiaal, perfect voor een herfstige rocker-y vibe in elke outfit. Ben je nog een beetje te bang om eruit te zien als een dominatrix? Dan kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld een lakleren laarsje (oké, lakleer is in principe niet echt pvc, maar het heeft dezelfde look én het is gezonder voor je voeten). Vinyl komt trouwens volgend jaar nog terug in de zomercollecties. Designers zoals Acne Studios haalden het materiaal uit hun habitat, en creëerden er verrassend draagbare nonchalante silhouetten mee. Vinyl is duidelijk geen one hit wonder! Ga jij voor de glansrol?

Introducing #AcneStudiosSS18. A heightened collection of separates, each with a specific point of view. #PFW

A post shared by Acne Studios (@acnestudios) on

Tekst: Joppe De Campeneere

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.