Home FASHION & BEAUTY Fashion Deze drie laagjes zorgen ervoor dat jij het nooit meer koud hebt

Deze drie laagjes zorgen ervoor dat jij het nooit meer koud hebt

Nee, je zal er heus niet uitzien als een Michelin-mannetje!

Hoe meer laagjes je draagt, hoe minder koud je het zal hebben? Vergeet dat fabeltje maar vliegensvlug! Om die barkoude temperaturen tijdens je dagelijkse wandelingetje te overleven, doe je beter beroep op de (gouden) regel van drie laagjes…

Kan jij niet wachten om tijdens je (middag)pauze je schoenen aan te trekken en jezelf een weg te banen door dat laagje poedersneeuw? We feel ya, alleen kijken we iets minder uit naar die ijskoude wind waartegen je moet vechten terwijl je je dagelijkse aantal stappen zet. Toch is er een manier om die koude rillingen de kop in te drukken en nooit meer onderkoeld te geraken. En nee, die luidt heus niet ‘jezelf inpakken als een Michelin-mannetje’.

Easy as 1, 2, 3 

De enige manier om jezelf tegen de kou te beschermen, is door het drielagensysteem te hanteren. Wat dat mag inhouden? Wel, je outfit bestaat uit niet meer dan drie laagjes: een thermisch onderhemd, een trui én een jas. Dit is waarom:

  • Thermisch ondergoed vormt dé basis van het drielagensysteem en is veel effectiever dan drie katoenen T-shirts over elkaar. Je ondergoed komt namelijk rechtstreeks in contact met je huid en zorgt ervoor dat het zweet in no time wordt afgevoerd. Zo voelt je rug niet plakkerig aan tijdens het wandelen en krijg je het dus ook niet koud.
  • De tweede laag bestaat dan weer uit een wollen trui of een fleecevest. Die hebben een isolerende werking en zorgen ervoor dat er een laag warme lucht rond het lichaam ontstaat.
  • Je wandeloutfit werk je tenslotte af met een dikke winterjas, want die fungeert als een soort schild tegen zowel wind als regen. Zorg er wel voor dat je kiest voor een exemplaar dat zowel water- als winddicht is en je voldoende bewegingsvrijheid geeft.

Accessoires én de juiste materialen

Via je hoofd, handen en voeten verlies je de meeste warmte. Accessoires zoals een paar handschoenen, een muts en min of meer waterdichte schoenen zijn dus net zo belangrijk als de regel van drie. Heeft je wollen trui of fleecevest geen hoge hals? Rits dan nog een sjaal van de kapstok voor je naar buiten gaat. Het is belangrijk om je hals goed warm te houden, aangezien daar grote bloedvaten lopen en je daar dus snel afkoelt.

Net zoals bij je ondergoed laat je ook voor je sokken beter katoenen exemplaren achterwege. Aan katoen heb je in de kou namelijk niet veel. Het isoleert nauwelijks en wanneer het toch klam of nat wordt van het zweet, dan droogt het heel langzaam. Kies dus liever voor echte wollen of flanellen sokken.

Lees ook: