Home FASHION & BEAUTY Beauty ONDERZOEK: dit is wat anticellulitecrèmes echt doen met je sinaasappelhuid

ONDERZOEK: dit is wat anticellulitecrèmes echt doen met je sinaasappelhuid

Test Aankoop doorprikt de bubbel van putjes in de huid.

Putjes in de huid… We kunnen blijven herhalen dat iedereen ze heeft, ongeacht leeftijd of gewicht – en dat je je er echt niet voor hoeft te schamen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Liever dan onbezonnen die nieuwe bikini aan te trekken, gaan we toch eerst weer even op zoek naar een anticellulitecrème die écht werkt. Maar bestaat die crème wel? Niet volgens Test Aankoop.

Cellulite is?

Even een opfrissing, wat is cellulite ook al weer? Dermatoloog Dr. Maselis legt uit: ‘Menselijk vet zit in kleine zuiltjes die ongelijk toenemen in volume als je verdikt. Als je daarna weer vermagert, is het echter niet zo dat de zuiltjes weer in gelijke mate in volume afnemen. Daardoor krijg je een ongelijkheid in grote en kleinere vetzuiltjes, wat zich uiteindelijk vertaalt in de bekende bubbelstructuur in de huid die we cellulite noemen. Een tweede oorzaak is dat kleine lymfebanen verstopt raken en zo een vochtophoping veroorzaken onder je huid, wat eveneens een oneffenheid als gevolg heeft.’

Wat zegt het onderzoek?

Test Aankoop liet zes populaire anticellulitecrèmes uittesten, elk product werd door dertig vrouwen getest. De testers brachten de crème gedurende 28 dagen ‘s morgens en ‘s avonds aan op hun probleemzones. Daarnaast ondergingen de crèmes ook een aantal laboratoriumtesten door experten. Volgens de experten doet geen van de crèmes cellulite of onderhuids vet verdwijnen en is er geen vermindering in dijomtrek waar te nemen. De crèmes zijn volgens hen wel in staat om de huidtextuur in zekere mate te verbeteren, maar dat is volgens de onderzoekers eerder het gevolg van het masseren en inwrijven dan van het product zelf. Dermatoloog Dr. Maselis bevestigt dat. ‘Vaak helpt de masserende beweging die je maakt bij het aanbrengen meer dan de ingrediënten in de crème zelf. Toch zullen dat soort crèmes wel proberen het opgehouden vocht af te drijven en de ontstekingen lokaal te verminderen, waardoor ze op korte termijn toch een licht effect kunnen hebben.’

Opvallend aan het onderzoek van Test Aankoop is dat de beoordeling van de testers veel positiever is. Zij geven de producten gemiddeld een score die dubbel zo hoog ligt als die van de onderzoekers. Ook frappant is dat een gewone bodylotion volgens de testpersonen hetzelfde resultaat opleverde indien hij werd ingemasseerd zoals de andere crèmes.

Blijven smeren

Het is dus zeker mogelijk dat je zelf een gladdere huidtextuur ervaart nadat je lange tijd twee keer per dag smeert en masseert. En hoewel de testers een gelijkaardig effect konden waarnemen met een traditionele bodylotion, bevatten anticellulitiscrèmes vaak bestanddelen als cafeïne die op korte termijn kunnen helpen om de huid ‘strak te trekken’. Het komt er dus op neer dat de crèmes het onderhuidse probleem niet aanpakken, maar dat ze de huid er gedurende een bepaalde periode wel egaler kunnen doen uitzien. Je boekt enkel resultaat op lange termijn door consequent te smeren, regelmatig te sporten en op je voeding te letten.

Lees ook: