Home FASHION & BEAUTY 4 efficiënte manieren om te ontharen (van dagen tot maandenlang glad)

4 efficiënte manieren om te ontharen (van dagen tot maandenlang glad)

De ene al iets pijnlijker dan de andere.

Corbis
Wildgroei op je benen of een harige bikinilijn? Neen bedankt. Kies hier jouw favoriete ontharingsmethode uit en ga hair/carefree de zomer in. Wij lijsten vier methodes op. De ene al iets pijnlijker dan de andere.

H A R S E N  E N  W A X E N

Op televisie ziet het er altijd zo makkelijk uit, maar dat is het lang niet. De was plakt aan je vingers, het goedje is gloeiend heet, de pijn,… Het geheim bij waxen, is je huid strak trekken, in de tegengestelde richting van je trekbeweging. Als je de strips van beneden naar boven lostrekt, trek dan dus je huid strak naar beneden toe.

Ontharen

Enkele do's en don'ts

 • Je eerste keer waxen? Laat het doen door een professional. Sommige plekjes zijn best moeilijk te bereiken. Zodra je het gewoon bent, kan je het zelf proberen.
   
 • De pijn wordt draaglijker na twee à drie keer waxen. Haartjes die vaak geëpileerd worden, worden dunner en groeien minder snel terug. Dat betekent: minder pijn.
   
 • Restjes was verwijder je gemakkelijk met een washandje tijdens het douchen.
   
 • Waxen veroorzaakt kleine wondjes op je huid. Als je deze methode op je bikinilijn gebruikt, heb je veel kans op uitslag en irritatie. Een degelijke bikiniwax is haast onmogelijk om zelf uit te voeren. Daarvoor maak je het best een afspraak bij de schoonheidsspecialiste.

Voordeel: eenvoudig, snel, goedkoop

Nadeel: pijnlijk, knoeiboel

Gladheidsniveau: hoog, de haartjes blijven enkele weken weg.

I P L ( I N T E N S E  P U L S E D  L I G H T )

Als je niet tevreden bent over het resultaat van scheren en epileren, kan je overstappen op een IPL-apparaat dat de haargroei voorkomt en je maandenlang een gladde huid bezorgt. De Philips Lumea is zo een innovatieve manier van ontharing. Lumea werkt op basis van lichtflitsen of IPL (Intense Pulsed Light) en geeft zachte lichtpulsen af op de haarwortels waardoor ze in een rustfase komen. De toestellen zijn niet goedkoop, maar lang niet zo duur als de behandelingen in een schoonheidssalon.

ontharen

Enkele do's en don'ts

 • De eerste duidelijke resultaten zie je al vanaf de tweede behandeling. Na vier à vijf behandelingen is de haargroei 75 % verminderd. De haartjes zijn dan niet voor altijd weg, maar de groei ervan wordt sterk (enkele maanden!) vertraagd.
   
 • Je voelt de warmte van de lichtflitsen van het IPL-toestel wel op je huid, maar ze zijn heel goed te verdragen.
   
 • Wanneer er na enkele maanden weer haartjes de kop opsteken, behandel je die zone apart.
   
 • Je hoeft de lamp nooit te vervangen. We like!
   
 • Lumea werkt zonder gel of andere toe te voegen producten. Een veiligheidsbrilletje is niet nodig. No fuss.
   
 • De bikinilijn mag volledig onthaard worden met Lumea.

Voordeel: de haartjes blijven maandenlang weg, pijnloos, geen gedoe, veilig, zonder gel of andere hulpmiddelen

Nadeel: niet goedkoop, je moet plannen (idealiter onderga je de behandeling in een periode dat je benen niet blootgesteld worden aan de zon)

Gladheidsniveau: heel hoog, je hebt maandenlang effect bij IPL.

Klik hier en geniet momenteel tot € 50 retour bij aankoop van een Philips Lumea-apparaat naar keuze.

E P I L E R E N

Haartjes die net te kort zijn, afbreken of niet meewillen… Allemaal factoren die ervoor zorgen dat epileren niet altijd gelijkstaat aan 100 % gladde benen. Sommige toestelletjes combineren epileren en scheren in één ontharingsmachine. De meeste haartjes worden dus uitgetrokken en de stiekemerds die niet meewillen, worden onherroepelijk weggeschoren.

ontharen

Enkele do's en don'ts

 • Epileren werkt prima voor je benen en je oksels, maar het is niet zo geschikt voor je bikinilijn. De huid is er erg dun, waardoor ze in de epileermachine kan blijven haken. Auwtch.
   
 • Heb je een feestje? Epileer dan niet de dag zelf. Je huid kan een beetje rood worden na het epileren.
   
 • Ben je eerder kleinzerig? Epileer dan niet net voor, tijdens en net na je menstruatie. Je pijngrens is dan namelijk veel lager, waardoor epileren nog lastiger wordt.
   
 • In bad epileren werkt verzachtend. De warmte doet het haarvaatje uitzetten, waardoor de haartjes makkelijker loskomen. Check altijd eerst of je toestel aangewezen is om in het water te ontharen.
   
 • Als je met een ijsklontje over je benen gaat net voor het epileren, verdooft de huid een beetje. Ontharen wordt zo een tikje minder gevoelig.
   
 • Na het epileren is je huid extra gevoelig. In plaats van meteen een bodylotion te smeren, ontsmet je beter eerst het onthaarde oppervlak.

Voordeel: netjes, haartjes blijven langer weg

Nadeel: vrij pijnlijk, geen 100 % gladde benen

Gladheidsniveau: middelmatig, sommige haartjes blijven achter bij epilatie. De haartjes die wél weg zijn, blijven wel enkele weken weg.

S C H E R E N

Les nummer 1: droog scheren is uit den boze. Scheren doe je altijd nat en met scheerschuim. Gevoelige huid? Scheer dan altijd met de richting van de haartjes mee. Gebruik na het scheren ook een verzachtende lotion.

Ontharen

Enkele do's en don'ts

 • Scheerschuim is een must als je je benen gaat scheren. Het voorkomt irritatie en zou er zelfs voor zorgen dat je een halve millimeter meer haar weg scheert. Pluspuntje: als je scheerschuim gebruikt, zie je goed waar je gebleven bent.
   
 • Gebruik altijd een scherp mesje. Het beste resultaat krijg je met een gloednieuw mesje. Wist je trouwens dat je een scheermesje in feite maar vier keer mag gebruiken?

Voordelen: snel, gemakkelijk en quasi pijnloos

Nadeel: jeuk, irritatie, wondjes

Gladheidsniveau: laag, de stoppeltjes komen snel terug

Flair & Philips Lumea

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.