Home Columns COLUMN: ‘Uitgeputte ouders het advies geven voldoende te rusten werkt als een...

COLUMN: ‘Uitgeputte ouders het advies geven voldoende te rusten werkt als een rode lap op een stier’

'Als voormalig mama van een héél moeilijke baby kan ik u zeggen: in de diepste krochten van oververmoeidheid door een huilbaby heb je aan zo'n tips dus geen één hol!

Lien is een ploetermoeder van twee, loving wife, trotse nerd én boss lady met een zwak voor gefrituurde snacks. Ze is verliefd op mooie zinnen en heeft naar eigen zeggen veel te veel meningen.

‘Slapeloze nachten door huilende baby? Deze mama geeft tips!’ Zo’n titels trekken online altijd mijn aandacht. Mijn nachten mogen nu dan niet meer slapeloos zijn, luttele jaren geleden waren ze dat wel door jawel: een huilende baby. Mijn kleuters van 5 en 3 hangen het trouwens ook nu nog regelmatig uit in het holst van de nacht of de zotte morgen, dus dan denk ik: laat maar komen die tips!

Het artikel bleek gebaseerd op een persbericht over een enquête die een bekend merk van voedingssupplementen (ik trok alvast één wenkbrauw omhoog) liet uitvoeren, en de resultaten werden aangevuld met tips van een mamablogster over hoe zij haar energie op peil houdt in tijden van slecht slapende kinders. Met een karrenvracht gesponsorde voedingssupplementen, opperde ik binnensmonds? Maar nee hoor, het blijken lichaamsbeweging, gezonde voeding en (tromgeroffel) voldoende rust.

UITERAARD is dé oplossing voor oververmoeidheid VOLDOENDE RUST.

Wel, liefste lezer, als voormalig mama van een héél moeilijke baby kan ik u zeggen: in de diepste krochten van oververmoeidheid door een huilbaby en met daarbovenop – in mijn geval – een peuter van nog geen twee, heb je aan zo’n tips dus geen één hol! Hoe goedbedoeld én waar ze ook mogen zijn: na een kleine rondvraag bij andere ex-huilbaby-ouders blijken ze eerder als een rode lap op een stier te werken.

Want ja, UITERAARD is dé oplossing voor oververmoeidheid VOLDOENDE RUST. Dat die laatste tip nog wordt aangevuld met het advies om een app te installeren die je moet helpen mediteren… Daar kan ik enkel over zeggen dat ik ben beginnen roepen, inclusief scheldwoorden, toen ik het las. Dat moet beter kunnen, dacht ik! Daarom stel ik graag mijn persoonlijke Alternatieve Actieplan voor Oververmoeide Ouders (AAOO) voor.

1. Vraag op tijd hulp!
Hoe gezond je voor de komst van je baby ook was en hoe trouw je ook je dagelijkse portie vitaminen binnenspeelt: elk mens heeft een breekpunt waarop de vermoeidheid zo allesoverheersend wordt, dat je amper nog kunt functioneren. Beland je in die fase, dan is het tijd om je liefste janker(s) één of meerdere keren ergens anders te laten slapen, als je bij de gelukkigen bent die die mogelijkheid heeft, uiteraard. Dan krijg jij kans om – jawel! – uit te rusten. Maar in de meeste gevallen lukt dat niet met een baby in huis. Laat staan met meerdere kinderen.

2. Ik herhaal: vraag op tijd hulp.

3. En tot slot: vraag op tijd hulp!

Als je echt het gevoel hebt dat je jezelf niet meer onder controle hebt, is het tijd om naar een hulpverlener te stappen. Maandenlang slecht of bijna niet slapen: dat doet iets met een mens. Sommige mensen – onder wie ikzelf – worden er zelfs een klein beetje gek van. En dan is professionele hulp niks om je voor te schamen!

Deze column verscheen in Flair op 28 november 2017.

Meer columns van Lien lezen: