Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Joost Govers

Columniste Catherine reageert op een opiniestuk in De Morgen.

COLUMN: ‘Plus-size staat niet automatisch gelijk aan obees.’

Catherine Kosters

Vijf meisjes lopen over een zonnige boulevard in Playa del Carmen, Mexico. Ze dragen T-shirts van hun favoriete tijdschrift – Flair, duh. Wanneer ik deze foto zie, gaan volgende zaken door mijn hoofd: “Ik wil op vakantie,” “#Squadgoals” en “Kijk mama, ik ben model!” Wat er niet door mijn hoofd gaat, is dat het beeld in kwestie een ongezonde levensstijl promoot. En toch is dat wat de Nederlandse publicist Maurits Westerbeek indirect beweert in zijn opiniestuk voor De Morgen. De titel luidt “Een vol figuur is geen normale vorm” en dient de veelgehoorde kritiek op het gebrek aan diversiteit in modebladen van repliek. De Nederlandse Vogue heeft zopas beloofd meer gekleurde modellen in het blad te tonen en dat juicht Westerbeek toe, maar plus-sizemodellen? Ho maar!

 

Van de vijf meisjes op de foto vallen er drie strikt gezien onder de noemer “plus-size”: Mexicaans model Ana verdient er de kost mee, maar ook styliste Marieke en ikzelf zouden met onze maatjes 40-42 in het curvy hoekje van het modellenbureau belanden, moest er iemand zo vriendelijk zijn om ons te scouten. Nee, echt niemand? De term plus-size is op zich al problematisch natuurlijk, maar in de modewereld wordt-ie gelukkig eerder ingezet als praktische onderverdeling dan als waardeoordeel. Volgens Westerbeek zit er echter veel meer achter het maatje meer, een biologische afwijking om precies te zijn: “Het menselijk lichaam is ingesteld op schaarste, niet op overvloed.” Dat moeten gezellige dinertjes zijn ten huize Westerbeek! De man vindt dat er “een goede reden (is) om slanke vrouwen ten voorbeeld te stellen aan vrouwen ... die het gevaar lopen ook het pad op te gaan van elk jaar een kilootje erbij.” Een kilootje erbij, stel je voor.

Geen mooier en beter voorbeeld dan gezonde grieten met verschillende maten die goed in hun vel zitten, toch?


Vergeet de strijd tegen het terrorisme, staak de war on drugs, laten we onze veiligheidsdiensten massaal inzetten om de calorieën van het Volk te tellen! Op één vlak ben ik het wel met hem eens: de media hoeven obesitas niet aan te moedigen. Als moderedactrice zal ik net zomin een obees als een anorectisch model boeken. We willen namelijk een gezond lichaamsbeeld promoten. Maar plus-size staat niet automatisch gelijk aan ongezond, laat staan obees, en daar gaat Westerbeek uit de bocht. Ik ken magere meisjes die enkel fastfood eten en volle vrouwen die elke dag sporten. “Modellen hebben een voorbeeldfunctie,” schrijft Westerbeek. Geen mooier en beter voorbeeld dan gezonde grieten met verschillende maten die goed in hun vel zitten, toch? Vasthouden aan een rigide schoonheidsideaal dat de helft van de wereld afdoet als abnormaal, dat is pas echt morbide.

 

Lees hier de andere columns van Catherine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '