Home Columns COLUMN: ‘Een kind kan je alles leren. Wat als ik haar allemaal...

COLUMN: ‘Een kind kan je alles leren. Wat als ik haar allemaal verkeerde dingen leer?’

'Ik geef toe dat ik het grappig vind om haar aan te leren dat ze na elke hap "mmm" moet zeggen, als een uiting van genot. Lollig is dat, tot we op restaurant gaan.'

Columniste Nele werd vorig jaar moeder. Hier vertelt ze alles wat je wil weten over dat moederschap: lichaamssappige verhalen van onvoorwaardelijke liefde, van snot tot natte prot.

Over leren

Leven moet je leren. Dat kan ik toch concluderen als ik mezelf bezig zie. Ik eet bijvoorbeeld met mes en vork, omdat iemand me dat ooit met veel moeite en meermaals heeft voorgedaan. Niet met mijn handen, noch met stokjes. Vork links, mes rechts. Mijn lief daarentegen doet het omgekeerd. Wat mijn punt bewijst: hij heeft het zo geleerd. Of niet afgeleerd, dat is ook mogelijk. Om dezelfde reden ben ik staat om de sociale regels te handhaven: iemand heeft ze me ooit uitgelegd. Het is de reden waarom ik op gepaste momenten ‘dankjewel’ en ‘alsjeblieft’ zeg, en het is waarom ik met mijn mond dicht eet en geen boeren of wind laat in het openbaar. Of toch niet bij mensen die ik niet ken. Of niet bij mensen die ik niet heel goed ken. De sociale regels waren altijd een beetje buigbaar, concludeer ik nu ook.

Wil je verder lezen?
Meld je dan aan of maak hieronder gratis een profiel aan. Zo krijg je toegang tot al onze verhalen. Veel leesplezier!
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut
& lees alle artikels van Flair!