Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Redactrice Jolien leeft een maand plasticvrij (week 1).

COLUMN: ‘Sinds wanneer kunnen cornflakes ook soa’s oplopen?’

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Ik kan mijn geluk niet op. Net nu ik dacht dat ik een hele maand aardbeienconfituur op mijn boterhammen moest smeren, staat de glazen bokaal choco met metalen deksel vanuit het winkelrek wel héél verleidelijk naar mij te kijken. Ik doe mee aan Mei Plasticvrij en ik heb de eerste week wonder boven wonder zonder crisis of hormonale huilbui overleefd.


Een kar volladen zonder plastic, het is niet makkelijk en zeker niet alledaags. Met mijn zweetpollekes nam ik aarzelend tomaten en wortelen uit de groentebakken, zonder ze daarna in een zakje te steken. Voor luttele seconden voelde ik mij Robin Hoed, het was een echte overwinning. Een klein gelukske.

Maar zoals ik al zei: luttele seconden. Want toen ik in de pastarayon enkel volkorenpasta en geen plasticvrije witte pasta kon vinden, moest ik toch wel even slikken. Dus dit bedoelden ze met de opofferingen die ik moest maken? De moed zakte mij in de schoenen, en al zeker toen mijn lief een bakje balletjes in tomatensaus met puree in de kar zwierde.

Ik ben beschaamd en verdien het om aan de schandpaal te hangen.


Ik ben vegetariër – ja, ook dat nog -, dus je voelt ‘m al komen: ik sta er helemaal alleen voor. Hij had zijn belofte om ‘samen gezellig een maand plasticvrij te leven’ al na de eerste winkelbeurt opgegeven, of was ze gewoon vergeten.

Gelukkig vond ik dat potje choco, mijn reddende engel, en vergat ik uiteindelijk om hem uit te schijten. Melk bij mijn Trésors, dat kan ik ook vergeten – ja, dat dopje is uit plastic. En ook die Trésors zelf moest ik uiteindelijk laten staan, want om de een of andere belachelijke reden zit dat in die kartonnen doos ook nog eens in een plastic zak. Sinds wanneer kunnen cornflakes ook soa’s oplopen? Ik was duidelijk niet aan het opletten toen onze biologieleerkracht dat uitlegde.

Uiteindelijk ging ik aan de kassa staan met een – op de balletjes in tomatensaus na – plasticvrije kar. Ik gaf mezelf een schouderklopje, en wilde de kassierster tegelijkertijd een klop op haar gezicht geven toen ze neerbuigend naar mijn ‘zakloze’ tomaten en wortelen keek. Ik denk dat ze het niet leuk vond om die één voor één op de weegschaal te leggen. Ik wens haar dan ook veel succes wanneer de desbetreffende winkel haar belofte nakomt en alle groentenzakjes uit de winkel bant.

Voor luttele seconden voelde ik mij Robin Hoed, het was een echte overwinning.


Om een lang verhaal kort te maken: ik overleefde mijn eerste plasticvrije winkelbeurt. Voor de eerste keer liet ik mij niet verleiden door Napoleonbollen, Kindereieren, of – ik durf het bijna niet uit te spreken – paprikachips mét ribbels. En het voelde verdomd goed. De rest van de week leefde ik op brood – onze bakker steekt dat in een papieren zak – met de choco uit de glazen pot en pasta uit de kartonnen doos met groenten uit de groentebakken. Mijn wekelijkse guilty pleasure, de pizza margherita, ruilde ik maar al te graag in voor de frietjes van de frituur. Eureka! Die frieten worden in papier verpakt.

Besluit na een week


Of ik na één week al kan zeggen dat ik voor de rest van mijn leven geen paprikachips en Trésors meer ga eten? Neen, absoluut niet. Maar ik weet wel dat er iets aan de hand is. Dat je geen plasticvrjie cornflakes, witte pasta of groenten kan vinden in een van de grootste supermarkten van België, dat is gewoon niet normaal. En dat besef ik nu pas. Tot voor kort dacht ik- sorry voor mijn taalgebruik – dat het gewoon bullshit was. Niet dus. Ik ben dan ook beschaamd en verdien het om aan de schandpaal te hangen, al geef ik de kassierster maar al te graag voorrang.

Nood aan inspiratie? Mijn weekmenu zag er zo uit:

Woensdag


Ontbijt: boterhammen met choco

Lunch: boterhammen met kaas

Tussendoortje: portie druiven

Avondeten: volkorenpasta met groenten

Donderdag


Ontbijt: boterhammen met choco

Lunch: restjes volkorenpasta met groenten

Tussendoortje: twee appelsienen

Avondeten: Verse pannenkoeken (alle ingrediënten komen uit een papieren of glazen verpakking)

 

Vrijdag


Ontbijt: sandwiches met kaas

Lunch: zelfgemaakte broodjes met groentemix

Tussendoortje: ijs op een hoorntje

Avondeten: appelmoes met gebakken aardappelen en vegetarische balletjes (uit de diepvries)

Zaterdag


Ontbijt: verse pistolets en koffiekoeken van de bakker (worden in papieren zakken verpakt)

Lunch: twee pistolets met kaas

Tussendoortje: granolareep uit een bulkwinkel (plasticvrije winkel)

Avondeten: frietjes van de frituur

Zondag


Ontbijt: yoghurt met vers fruit

Lunch: etentje met de familie

Tussendoortje: stuk taart van de bakker

Avondeten: sandwich met kaas

Maandag


Ontbijt: boterhammen met choco

Lunch: boterhammen met choco (shame on me)

Tussendoortje: portie druiven

Avondeten: soep met stokbrood

Dinsdag


Ontbijt: yoghurt met druiven

Lunch: rijstwafels met kaas

Tussendoortje: twee sneetjes peperkoek

Avondeten: tomatensalade (tomaten, uien, azijn, peper, zout en basilicum) met vers stokbrood van de bakker

[td_smart_list_end]

Lees ook: 


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '