Hoewel koken in de zomer veelal bestaat uit een saté op de grill gooien, van de restjes in je frigo een salade maken of gewoon wat slagroom op die coupe vers fruit spuiten, gooien we het dit jaar over een andere boeg. Hier zijn 15 zomerse kookboeken die volgens ons een plekje op je boekenplank verdienen!
€ 24,95
Ontdek de unieke keuken van Sicilië. Door de eeuwen heen hebben onder andere de Grieken, Romeinen, Arabieren, Spanjaarden en Noormannen hun stempel op de Siciliaanse keuken gedrukt en dat proef je: exotisch, kruidig en inventief. In combinatie met de enorme variëteit aan vis uit de Middellandse Zee en de producten van het eiland zelf – kaas, citrusvruchten, wijn, olijfolie en zout – is de keuken van Sicilië een ware verrassing die je moet hebben geproefd.
€ 25,99
De ware geest, roots en smaken van de regionale Mexicaanse keuken komen tot leven in dit kookboek van Gonzalo Guzman, chef-kok van Nopalito in San-Francisco. Guzman transformeert de eenvoudigste ingrediënten, zoals masa en chili’s, tot lichte en smakelijke gerechten.
via Bol.com
€ 24,95
Barcelona, Catalaanse hoofdstad aan zee, is een van de meest populaire reisbestemmingen. Wie aan Barcelona denkt, denkt niet alleen aan Gaudí, Camp Nou, zon en zee maar ook aan lekker eten. ‘Recepten uit Barcelona’ neemt je mee dwars door culinair Barcelona. Eindbestemming? Barcelona op je bord!
€ 14,99
In dit boek komen salades uit de hele wereld aan bod. Auteur Sally Butcher geeft 150 verrassende recepten: zowel klassiekers als nieuwe, moderne, funky salades. Uiteraard zijn er belangrijke hoofdstukken over dressings en dips. Een goede dressing maakt immers van een gemiddelde salade een meesterwerk. Recepten zijn gemarkeerd met tags als ‘super-gezond’, ‘mager’ of ‘hoofdgerecht’, waardoor het boek erg gebruiksvriendelijk is. Een must voor de boekenkast van iedere fijnproever en foodie!
Karakter Uitgevers – via Bol.com
€ 14,95
Aloha! De pokébowl verovert Nederland. Dit uit Hawaï afkomstige gerecht is van oorsprong een snack van versgevangen rauwe vis met sojasaus, lente-ui en sesamolie, maar inmiddels kent dit iconische gerecht vele variaties. Je kan dit natuurlijk eten in de diverse pokébowl-restaurants die hun deuren de laatste jaren hebben geopend, maar met dit boek kan je vanaf nu thuis aan de slag en eindeloos variëren.
€ 19,95
‘Groene burgers’ is een heerlijk boek met 30 groene, vegetarische burgers met bonen en linzen, wortels, courgette, spinazie, champignons, halloumi en de fijnste bijgerechten. Voor iedereen die meer groen maar vooral ook lekker wil eten. Maak kennis met de onweerstaanbare groene burger en je zal ontdekken hoe smakelijk deze is vergeleken met een traditionele beefburger.
€ 24,95
In ‘Citrus’ draait het allemaal om de enorme veelzijdigheid van citrusvruchten in de keuken: van sinaasappels, pompelmoes, kumquats, limoenen tot en met de bergamotcitroen en alles wat daartussen zit. In ‘Citrus’ tref je internationale gerechten aan, van klassiekers als canard à l’orange tot en met verrassende en minder bekende recepten als bruschetta met citroenlabneh, tuinbonen en za’atar.
€ 34,95
‘De geuren en smaken van deze stad zijn als onze moedertaal. Voor ons definiëren ze troost, opwinding, vreugde, geluk. Alles wat we proeven en koken wordt gefilterd door het prisma van onze jeugdervaringen: de maaltijden die onze moeders maakten, de dagen die we op de markt doorbrachten, de geiten en schapen die door de heuvels zwierven, de verse pita met lamsgehakt, fijngesneden peterselie, gerookte koteletjes, zwarte vijgen, stroperig zoet gebak.’ Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi brengen het water in onze mond...
Fontaine Uitgevers – via Bol.com
€ 12,50
Wie houdt er nou niet van ijsjes? Als je er dan ook nog alcohol aan toevoegt, heb je echt de hemel op een stokje. In ‘De poptailbar’ geeft Kathy Kordalis recepten voor meer dan 90 heerlijke frozen cocktails, waarmee je op een geheel andere, revolutionaire manier van je favoriete drankje kan genieten. Vier het begin van de zomer met een lustopwekkende limoncello-basilicumpop of ga voor een elegante vlierbloesem-roséspritz.
€ 19,99
Frozen yoghurt is al een tijdje hot in tal van wereldsteden. Dit bevroren dessert op basis van yoghurt, vaak gemengd met vers fruit, chocolade of nootjes en gecombineerd met een fruitige of crunchy topping, verovert nu ook onze contreien. Wie verse frozen yoghurt heeft geproefd, is direct verkocht en wil meer van dat. Dat is perfect mogelijk met dit prachtige boek op de keukentafel.
€ 35
Rondom de steden Avellino, Benevento en Caserta wordt de keuken geroemd om het lams- en varkensvlees, hazelnoten, kastanjes en heerlijke kazen, zoals de wereldberoemde mozzarella di bufala. De keuken van de idyllische Amalfikust is bijna helemaal gebaseerd op al het heerlijks wat de zee te bieden heeft. Bovendien staat de streek bekend om haar citroenen, bij uitstek geschikt voor de verrukkelijke limoncello. De gevarieerde combinatie van kust en binnenland en de bijbehorende culinaire tradities, zorgen voor een selectie aan overheerlijke gerechten.
€ 39,99
Het kookboek ‘Vegan’ is de meest complete verzameling traditionele en authentieke vegan recepten van over de hele wereld. De meer dan 450 plantaardige voor-, hoofd- en nagerechten zijn veelzijdig, verrassend én geschikt voor iedere thuiskok. Of je nu dagelijks veganistisch of vegetarisch eet, of zo nu en dan: dit is het enige kookboek dat je nodig hebt voor overheerlijke gerechten en eindeloze inspiratie!
Uitgeverij Spectrum – via Bol.com
Lees ook: