Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

6 simpele tips om je tent (zonder elektriciteit!) lekker koel te houden

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

De zomer is duidelijk in het land en daar kunnen we maar beter van profiteren! Toch is het allesbehalve aangenaam om ‘s nachts te baden in het zweet, en hoewel je het hoofd in een tent relatief koel kan houden, kan het ook daar verschrikkelijk heet worden. Staat er bij jou een kampeertripje op de planning en zie je het echt niet zitten om na een hele dag zweten in een veel te warme tent te slapen? Wij geven enkele tips om ze lekker koel te houden.


Eerlijk is eerlijk: zweten in een stinkende tent maakt eigenlijk gewoon deel uit van je avontuur. Neen, het is niet heel aangenaam, maar het is eens een ervaring op zich. Ga je voor het eerst kamperen en wil je niet meteen een degout krijgen of heb jij echt een goede nachtrust nodig om te kunnen functioneren? Flair to the rescue, want wij delen enkele simpele hacks om het slapen in die veel te warme tent toch iets of wat dragelijk te maken.

Kies de juiste tent uit.


Geloof het of niet, maar het uitkiezen van de juiste tent is key. Koop je zonder na te denken het goedkoopste exemplaar dat je in de winkel kan vinden, dan zou je weleens bedrogen uit kunnen komen. Wie vooral in de zomer kampeert of voornamelijk naar warme oorden trekt, moet heel goed uitkijken naar de juiste tent. Je kan ervoor kiezen om een zogenaamde ‘fresh & black’-tent aan te schaffen. Een fresh-watte? Een ‘fresh & black’-tent is een iets duurdere versie van de traditionele tent, maar houdt de warmte bijzonder goed buiten. Zo goed zelfs dat het in je tent tot wel 17 graden kouder kan zijn dan buiten. Hoe dan? De tenten zijn meestal volledig wit en weerkaatsen het zonlicht, zonder op te warmen. Je kan het dus een beetje vergelijken met rolluiken die je sluit om je kamer lekker koel te houden. De tent heeft trouwens een zwarte binnenkant, waardoor het er altijd donker is en je sneller in slaap kan vallen.

Is zo’n tent, hoewel de prijs relatief laag ligt, toch nog te duur naar jouw mening? Controleer dan uit welk materiaal de tent bestaat die je wél wil kopen. Bestaat ze uit polyester en/of nylon? Dan laat je ze beter in de winkel liggen, want die stoffen zijn heel licht, maar laten ook heel veel warmte en zonlicht binnen. Is ze grotendeels van canvas gemaakt? Dan kan je ze wel overwegen, maar onthoud dat een canvastent een pak meer zal wegen!

Zet ze op de juiste plaats.


Je tent opstellen is één ding, maar ze ook op de juiste plek zetten, dat is andere koek. Peanuts, denk je? Think again, want dat vraagt wel degelijk wat denkwerk. Het is niet omdat je ze in de schaduw opstelt dat het koel zal blijven in je tent. Kijk voordat je ze opstelt wanneer je precies op je kampeerplaats bent aangekomen en waar de zon staat. Zet je ze in de voormiddag in de schaduw, dan zal ze in de namiddag heel wat warmte opslaan. Het is beter om ervoor te zorgen dat ze in de voormiddag in de zon staat en in de namiddag pas in de schaduw komt te staan, want dan wordt het pas echt warm buiten.

Graaf een put om je tent in te zetten.


Het klinkt gek, maar het kan wel degelijk helpen om je tent niet op, maar in de grond te zetten. Hoe je dat doet? Simpel, maak gebruik van je kleine spade (lees: die heb je sowieso nodig als je in het bos je behoefte moet doen) en graaf een put in de grond waarin je je tent kan opstellen. De grond is altijd een paar graden kouder dan de buitenlucht, dus de onderkant van je tent (en dus ook je slaapmatje) zal lekker koel blijven en ook de binnenkant van je tent zal iets langer fris blijven.

Breek je tent overdag af.


Is het echt té warm buiten? Dan zit er maar één ding op, en dat is ze overdag afbreken en pas ‘s avonds wanneer er een briesje opkomt weer opstellen. Heb je genoeg plaats in je auto of backpack? Neem dan een hangmat mee waarin je je middagdutje kan doen of eventueel zelfs kan slapen als je te lui bent om je tent weer op te zetten. Zet je ze ‘s avonds toch terug op? Zet dan alle ventilatiegaatjes open zodat de wind door je tent kan waaien en probeer de opening eventueel tegen de windrichting te zetten.

Verwijder de buitentent en/of hang een reflecterend tarp op


Bij sommige tenten is het heel eenvoudig om de buitentent los te maken van de binnentent. Idealiter doe je dat een uurtje voor het slapengaan, zodat de tent in no time kan afkoelen. Is het een heel gedoe om de buitentent los te maken of heb je schrik dat het ‘s nacht zal regenen? Dan kan je een (reflecterende) tarp boven je tent hangen die ze voor het grootste deel van de dag van schaduw voorziet, waardoor het in de tent lekker koel blijft en je ze tegelijkertijd kan beschermen tegen de regen.

Trek natte sokken aan en leg een natte handdoek op je hoofd


Blijf je maar zweten? Dan kunnen natte sokken en een doorweekte handdoek een redmiddel zijn. Drenk ze voordat je gaat slapen in koud water en trek de sokken daarna aan. De natte handdoek kan je op je hoofd of onder je rug leggen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '